Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
13.19

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

2

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019 Rado Trifunović Luka Rupnik Gašper Vidmar Jurij Macura EuroBasket 2017

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 13.19

5 let, 7 mesecev

IZ SLOVENSKEGA KOŠARKARSKEGA TABORA

"Poraz ne bi pokopal slovenske košarke"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

2

Prvaki | Pred enim letom prvaki, danes v boju za "preživetje". | Foto Vid Ponikvar

Pred enim letom prvaki, danes v boju za "preživetje".

Foto: Vid Ponikvar

Upanje za preboj na svetovno prvenstvo 2019 kljub nizu porazov in zdesetkani ekipi še tli, v taboru slovenske košarkarske reprezentance pa pred večerno tekmo s Turčijo (ob 20.00 v Stožicah) vendarle tudi povsem trezno že pogledujejo proti EuroBasketu 2021.

Slovenija, Turčija
Sportal Žalostna obletnica evropskega naslova, Slovenci prvič po 16 letih ostali brez SP

Luka Dončić, Klemen Prepelić, Jaka Blažič, Aleksej Nikolić … Nosilci, ki manjkajo pri Sloveniji. Ersan Ilyasova, Semih Erden, Cedi Osman, Furkam Korkmaz … Zvezdniki, ki v tem Fibinem oknu pod taktirko selektorja Ufuka Sarice igrajo za Turčijo. Prvaki in gostitelji zadnjega evropskega prvenstva se bodo nocoj pomerili v Stožicah. Gostje bi z zmago storili velik korak proti Kitajski 2019, domačini pa bi s še petim zaporednim porazom obudili spomin na leto 2002. Tedaj je svetovno prvenstvo potekalo v ZDA, to pa je tudi zadnje prvenstvo brez slovenske udeležbe.  

Cilj? Zmaga!

"V tem Fibinem oknu imajo Turki ob Hrvatih najboljšo postavo. Vidi sem jim, da so skupaj trenirali tudi takrat, ko še ne bi smeli. Zbrali so se že krepko pred enim mesecem. Odigrali so tudi več pripravljalnih tekem. Igrajo nadzorovano košarko, v kateri izpostavljajo individualno kakovost. To jim je dovoljeno, saj jo seveda imajo. Poskušali nas bodo uspavati. Ne smemo pustiti, da nas upočasnijo. Ne smemo pasti v ta mlin," na hitrost, tranzicijo in mladost ter izmikanje klasični igri 5:5 pred obračunom s Turki stavi selektor Rado Trifunović in dodaja: "Gremo na zmago. Pravi športnik gre vedno na zmago. Če pa se zgodi spodrsljaj, košarke še ne bo konec."

Rado Trifunović bo tudi s pomočjo Anthonyja Randolpha poskušal prekiniti niz porazov. | Foto: Sportida Rado Trifunović bo tudi s pomočjo Anthonyja Randolpha poskušal prekiniti niz porazov. Foto: Sportida

Pogled proti EuroBasketu 2021

Trifunović, ki bo tokrat prvič na članski tekmi priložnost ponudil Juriju Macuri, se zaveda, da ob vseh manjkajočih igralcih tokrat na razpolago nima igralcev, ki bi bili nosilci v svojih klubskih okoljih. Tudi zaradi tega je v izjavah še toliko bolj zaščitniški, predvsem ko se pogovor dotakne mlajšega dela reprezentance. Že v tem oknu se je namreč lotil sistematičnega pomlajevanja izbrane vrste ter predvsem širjenja nabora razpoložljivih igralcev. Če bo Slovenija v kratkem ostala brez teoretičnih možnosti za SP 2019, pa bo ta proces v nadaljnjih oknih še toliko bolj izrazit. Vse z mislijo na boj za nastop na EuroBasketu 2021, ki za zdaj še nima gostitelja.

"Ni še konec," zagotavlja Rupnik. | Foto: Sportida "Ni še konec," zagotavlja Rupnik. Foto: Sportida Rupnik: Še vedno verjamemo

Razprave o malodušju, predajanju in ciljnim premostitvam pa je v kali zatrl organizator igre Luka Rupnik, ki je bil v petek v Rigi najboljši Slovenec na parketu. "Res je, v ekipi je veliko novih obrazov. A ustvarili smo dobro kemijo. Borimo se. Tudi proti Turkom se bomo. Še vedno verjamemo. Z našo energijo, složnostjo v obrambi in ob podpori navijačev lahko vknjižimo pomemben par točk. Ne ubadamo se s projekcijami, lestvicami … Od tekme do tekme. Jasno, po štirih porazih se čuti tudi pritisk. Ostajamo pa pozitivno naravnani," pred vrnitvijo v največjo slovensko dvorano poudarja Idrijčan v izbrani vrsti.

Kapetanu darilo z zamudo?

Tudi kapetan Gašper Vidmar se ne želi pretirano ozirati v prihodnost. "Pred nami je zelo zahtevna preizkušnja. Reprezentante Turčije zelo dobro poznam, saj že vrsto let igram v tej državi. Gre za zelo kakovostno in izkušeno zasedbo, ki ima v svoji postavi tudi nekaj zvezdnikov. Verjamem, da bomo tudi tokrat pustili srce na igrišču. Zavedamo se naših prednosti in ena od teh je vsekakor tudi domače občinstvo. Upam, da nas bodo navijači podprli v čim večjem številu," razmišlja 211 centimetrov visoki center, ki je prav v petek, ko je s soigralci gostoval v Latviji, dopolnil 31 let. Želenega rezultatskega darila ni dobil, zato zdaj upa, da ga bo deležen z zamudo, za nameček ob prvi obletnici naslova evropskega prvaka.

Kdo bo potoval na svetovno prvenstvo na Kitajsko?

V drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo je v slovenski skupini šest ekip. Naša izbrana vrsta je iz prvega dela prinesla dve zmagi in ima najslabše izhodišče. Na prvenstvo na Kitajsko (2019) bodo potovale tri najboljše reprezentance iz te skupine. V drugem delu bodo moštva odigrala po dvokrožnem sistemu (tekma v gosteh in doma) s tistimi nasprotniki, s katerimi se v prvem delu še niso srečala.

Tekme slovenske reprezentance v drugem delu kvalifikacij za SP na Kitajskem

14. september (Riga), Latvija :Slovenija 85:74
17. september (Stožice), Slovenija – Turčija
29. november, Ukrajina – Slovenija
2. december, Slovenija – Latvija
22. februar, Turčija – Slovenija
25. februar, Slovenija – Ukrajina

Lestvica:
1. Španija 7 tekem – 6 zmag
2. Turčija 7 – 5
3. Latvija 7 – 5
4. Ukrajina 7 – 4
5. Črna gora 7 – 3
6. Slovenija 7  2

Jurij Macura
Sportal Na praznični tekmi z novim debitantom
Pokal slovenska reprezentanca eurobasket 2017
Sportal Ne, niso bile le sanje
Sportal Kako so prvaki unovčili zlati EuroBasket 2017?
Ne spreglejte