Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
13. 10. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Rašo Nesterović KZS Košarkarska zveza Slovenije

Petek, 13. 10. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS

Ponujeni odstop, ki je obvisel v zraku

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović o ponujenem odstopu, imenovanju novega selektorja in delovanju zveze po koncu EuroBasketa 2017.

Rašo Nesterović: Po EuroBasketu sem pričakoval drugačno jesen. | Foto: Sportida Rašo Nesterović: Po EuroBasketu sem pričakoval drugačno jesen. Foto: Sportida

Imenovali so novega selektorja Rada Trifunoviča, v štabu obdržali dirigenta evropskih prvakov Igorja Kokoškova ter po več tednih presekali gordijski vozel, poenotili stališča s klubi in sodniki, kar je tudi predpogoj za začetek klubskih tekmovanj. Ta se začenjajo že ob koncu tedna. Se zaradi tega pri Košarkarski zvezi Slovenije kaj lažje diha?

"Vesel sem, da v reprezentanci ohranjamo prijateljsko ozračje, ki ga je ustvaril Kokoškov. Liga? Pomembno je, da se bo znova igrala košarka. To je ključno. Lažje diha? Ne vem … Ostaja grenak priokus. Po sanjskem evropskem prvenstvu res nisem pričakoval takšnega uvoda v jesen. A bilo je, kar je bilo. Gremo naprej," odgovarja generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Brez odziva na ponujeni odstop

Skupaj s predsednikom Matejem Erjavcem je sicer Rašo ob reševanju sodniške zagate pretekli teden ponudil svoj odstop. A izkazalo se je, da se naposled do tega ni opredelil nihče. Ne sodniki, ki poudarjajo, da namen njihovega upora ni bilo rušenje vodstva, in ne predstavniki klubov, v imenu katerih je predsednik prvoligašev dejal, da lahko vodilna moža odstop ponudita le na skupščini.

Rašo pravi, da mu gre to v nos. "Odstop sva ponudila, ker sva želela vedeti, ali še imava podporo. Zato sva tudi pričakovala, da se bodo preostali deležniki opredelili. A vsi so bili tiho. To me moti," odkimava z glavo z 213 centimetri najvišji slovenski športni funkcionar.

Nesterović in Oliver | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Če ne gre, sva kriva midva"

Grožnjo z odhodom po največjem reprezentančnem uspehu v zgodovini slovenskega ekipnega športa bi sicer lahko razumeli tudi kot svojevrsten spin ali pogajalski manever za izhod iz pat položaja. Nesterović odgovarja: "Gre preprosto za občutek, da stvari niso tekle tako, kot bi morale. Kdo je za to odgovoren? Vrh. To sva predsednik in jaz. Midva vodiva zvezo. A v zadnjem tednu nama ni nihče dejal, da nisva sposobna voditi zveze. Tudi javno se ni izpostavil nihče, ki bi bil pripravljen prevzeti škarje in platno."

"Poleg tega me moti tudi to, da je bila nedavna težava z zamikom začetka tekmovanj v javnosti predstavljena kot gonja KZS proti sodnikom. Ne, zveza je tukaj med klubi in sodniki. Mi smo le most in tisti, ki sprejemamo sprejemljive pogoje," nadaljuje Nesterović, prepričan o tem, da bo imel zdaj več časa za obisk pokroviteljev. Zdajšnjih in potencialnih.

O nakupu dresov …

Ob pogovoru z Nesterovićem pa nismo mogli niti mimo kritike na račun reprezentančnih dresov, ki jih navijači še ne morejo kupiti. "Na podlagi izkušenj iz preteklih let smo naročili določeno število dresov. Ob finančnem stanju si nismo mogli privoščiti tveganja. Bodimo realni, če se ne bi zavihteli med dobitnike kolajn, se danes o tem ne bi pogovarjala. Če bi torej naročili več tisoč dresov, bi imeli ob neuspehu polno skladišče. Kdo bi takrat odgovarjal za zalogo? Težko je ugoditi vsem," odgovarja Rašo.

Ne spreglejte