Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
11. 10. 2011,
21.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Union Olimpija Cedevita

Torek, 11. 10. 2011, 21.02

8 let

Olimpiji točki in niz opozoril

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Košarkarji Uniona Olimpije so v drugem krogu lige ABA v domači dvorani v Stožicah po hudih mukah in zaostanku v večjem delu tekme z rezultatom 84:81 ugnali zagrebško Cedevito.

Po Zlatorogu je v Stožicah padla še Smodiševa Cedevita, a tako kot proti Laščanom, ki so drago prodali svojo kožo, ''zmaji'' tudi proti Zagrebčanom niso pretirano blestele. Še več, v večjem delu tekme so zaostajali in imeli obilico težav tako v napadu kot tudi obrambi. Ob paru točk je domači trener torej znova dobil tudi kar nekaj povratnih informacij za ukrepanje in usmerjanje pred bližajočim se začetkom evrolige. Slednji je nevarno blizu …

Svoje namere so gostje pokazali že v uvodnih minutah, ko Ljubljančanom niso pustili začetnega ''otipavanja'', temveč so hitro povedli z rezultatom 7:0. Kot da si od uvodnega šoka ''zmaji'' ne bi opomogli, so v medlem slogu tudi nadaljevali. Prednost se je resda naglo stopila, toda številne napake v napadu, vidna neodločnost in neuigranost sta ob pomanjkljivi obrambi, ki je že do odhoda na glavni odmor prejela kar 46 točk, so na Olimpijo metale slabo luč. Šele v 11. minuti je četa Saša Filipovskega prvič izenačila, kmalu zatem pa po trojki Gorana Jagodnika tudi prvič povedla (23:22). A tudi ob vodstvu je bilo domačemu trenerju jasno, da na parketu nima resnično uigrane in predvsem razpoložene peterke.

Košarkarji v zeleno-belih dresih so namreč redko prihajali do ugodnih položajev za met, na drugi strani pa sta Američana Warren in Owens prestavila v višjo prestavo ter vsaj na videz brez pretiranega naprezanja ekipi hitro priigrala lepo prednost. Owens je ob izteku prvega dela Zagrebčanom prinesel že deset točk naskoka (46:36), kmalu po glavnem odboru pa je po dveh prostih metih istega igralca Cedevita, ki si je prednost ustvarjala predvsem s hitrejšim prenosom žoge in višjim odstotkom zadetih metov, vodila že z rezultatom 50:36.

Vajeti igre so skupaj z zadostno točkovno prednostjo zmagovalci hrvaškega superpokala v svojih rokah držali tudi v večjem delu tretje četrtine. V 28. minuti je bil po trojki Vedrana Princa na semaforju že rezultat 68:53, ki pa je v domačo vrsto vendarle vnesel nekaj pozitivnega nemira. Po zaslugi bolj zavzete igre v obrambi ter mladega Davisa Bertansa in kapetana Jagodnika se je Olimpija z delnim izidom 7:0 vendarle nekoliko približala (60:68), zgledne nastavke za preobrat pa je s trojko ob izteku tretje četrtine nekoliko pokvaril Marino Baždarić. Nekdanji ''zmaj'' s košem z razdalje ni omrtvil prebujene obrambne zagnanosti domače vrste, ki pa vseeno ni sprostila rok v napadu. Gostitelji so sicer zaustavili najnevarnejše strelce zasedbe trenerja Dražena Anzulovića, a so v napadu pogosto streljali s praznimi naboji in posledično zelo počasi zmanjševali zaostanek. Slednji je po polovici zadnje četrtine znašal šest točk (67:73), dve minuti pred koncem pa še vsega eno.

Vsega minuto in 34 sekund pred koncem je Aleksandar Ćapin Olimpiji priigral šele drugo vodstvo na tekmi (78:77), ki pa ga nato s soigralci ni več izpustil iz rok. Deloma zaradi čvrstejše igre pod košem, deloma pa tudi zaradi nespretnosti gostov. Slednji so zapravili kar nekaj priložnosti za vrnitev v igro. Nedvomno pa največjo 4,6 sekunde pred koncem, ko je imel Warren po osebni napaki Jagodnika pri rezultatu 82:79 tri proste mete in priložnost za izenačenje. Zadel je le dva. Na drugi strani je bil bolj natančen Jagodnik, ki je naposled zapečatil usodo gostov.

Ne spreglejte