SiolNET. Sportal Košarka
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zbogom, Union Olimpija

Olimpija z novim šefom

2,33

termometer

Prvi mož uprave Petrola Tomaž Berločnik je na skupščini košarkarskega kluba Olimpija tudi uradno postal novi predsednik slovenskega košarkarskega prvaka. Ta se bo, kot vse kaže, po novem imenoval Petrol Olimpija.

Novi časi za slovenske košarkarske prvake Novi časi za slovenske košarkarske prvake Foto: Vid Ponikvar Ko je pred natančno 41 dnevi Olimpija v Tivoliju slavila prvi naslov slovenskega prvaka po letu 2009, so bili v središču pozornosti košarkarji in trener Gašper Okorn. A pozorno oko je lahko razkrilo še enega protagonista. V družbi predsednika sveta sponzorjev kluba Jožeta Mermala, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in občasno tudi direktorja kluba Matevža Zupančiča je bil na tribuni precejšnje pozornosti deležen Tomaž Berločnik. Na tekmi namreč ni bil le kot predsednik uprave Petrola, enega od pomembnih pokroviteljev kluba, temveč tudi kot skorajšnji predsednik.

Takrat se je odločil za medijski molk, a javna skrivnost je bila, da bo še pred začetkom nove sezone ustoličen za novega predsednika. Z volilno skupščino v tokrat občutno pretesni in prevroči sejni sobi dvorane v Stožicah so ga tudi uradno izvolili za novega predsednika. Zaupali so mu štiriletni mandat, torej do leta 2021.

[video: 63539 / ]

Zbogom, Union Olimpija

Olimpiji se v nizu sprememb po vsej verjetnosti obeta tudi sprememba imena. Pivovarna Union naj bi ostala del sponzorske piramide, a v tekmovanjih imena Union Olimpija ne bo več. Kot vse kaže, se bo klub od sezone 2017/18 imenoval Petrol Olimpija. "To še ni uraden podatek," poudarjajo v klubu.

berločnik olimpija Foto: Sportida

Na tem mestu je po sedmih letih zamenjal Janija Möderndorferja. Ta je avgusta leta 2010 kot podaljšana roka tedanjega političnega sopotnika Zorana Jankovića začasno prevzel predsedniško taktirko. "Ko se bo našel nov kandidat, se bom umaknil," je večkrat dejal državnozborski poslanec. Kandidata je dočakal po skoraj sedmih letih, v katerih je, kot je ob slovesu poudaril sam, skupaj s sodelavci in pokrovitelji klub obvaroval pred klavrnim propadom.

"V čast mi je, da prevzemam vodenje enega od največjih športnik kolektivov v Sloveniji, predvsem zgodovinsko gledano. Ni skrivnost, da smo se s pokrovitelji dolgo usklajevali in postavljali mozaik. Verjamem, da je ta trden. Vseeno pa se moramo zavedati, da je Olimpija še vedno v fazi sanacije kluba. Ima še približno milijon evrov dolga. Ta sanacija bo imela prednost. Ko bo končana, bodo zrasli tudi rezultatski cilji. Vse to bomo seveda počeli v upanju, da Olimpijo vrnemo tja, kjer je že bila," so bile prve besede predsednika Berločnika, ki bo vodil tudi upravni odbor. V tem bodo sedeli še Jože Mermal, Igor Mervič, Tjaša Ficko, Dušan Zorko, Andrej Slapar, Rudolf Skobe, Damjan Kralj, Janez Drvarič in Matevž Zupančič.

Tomaž Berločnik: novi predsednik KK Olimpija Ljubljana Tomaž Berločnik: novi predsednik KK Olimpija Ljubljana Foto: Sportida

Novi predsednik …

… o sanaciji: 
Najpreprosteje bi bilo Olimpijo pet minut pred dvanajsto pustiti v stečaj. Toda zaveza in želja vseh pokroviteljev je bila, da se to ne zgodi. Zdaj smo si skupaj zastavili cilje. Olimpija si ne sme dovoliti, da bi znova postala dolžnik. Delovali bomo v okviru zmožnosti. Zadali smo si triletno obdobje, v katerem bomo odplačali milijon evrov dolga. To je zadnja sanacija. Nove sponzorji ne bi prenesli.

… o (novih) pokroviteljih:
Z Olimpijo ima trenutno sponzorsko pogodbo podpisan le BTC. No, vse preostalo je dogovorjeno in se bo zgodilo v prihajajočih mesecih. O resnosti poleg vsaj triletnih pogodb priča tudi sestava upravnega odbora. Tako močna še ni bila, saj so v njem praktično vsi predsedniki uprav klubskih pokroviteljev. O višini denarnih vložkov še ne morem govoriti, saj smo v sklepni fazi dogovorov.

… o tujih pokroviteljih:
Odkar se je moje ime pojavilo v povezavi s predsedovanjem Olimpiji, je z menoj v stik stopilo več tujih pokroviteljev. A v poslu sem predolgo, zato vem, da so eno želje, nekaj drugega realnost. Kdor nekaj da, želi nekaj imeti. Počakajmo. Začenjamo s slovenskimi pokrovitelji, nato pa bomo videli, kako in kaj.

Primopredaja: Tomaž Berločnik in Jani Mödrndorfer Primopredaja: Tomaž Berločnik in Jani Mödrndorfer Foto: Sportida

… o Union Olimpiji:
Pivovarna Union se umika kot glavni pokrovitelj, bo pa v skupini preostalih sponzorjev. Dogovor je, da na njeno mesto pride Petrol.

… o direktorju Matevžu Zupančiču:
Upravni odbor imenuje in razrešuje direktorje. O tem se bomo pogovarjali v prihodnjih mesecih.

… o ciljih, o evroligi:
Evroliga je dolgoročni cilj. Najpreprostejša pot vodi prek lige ABA. Tam imata na primer Cedevita in Crvena zvezda od trikrat do štirikrat višji proračun, toda verjamem, da lahko nekoč z nižjim proračunom presenetimo in znova pridemo v evroligo. Ne pričakujte, da se bo to zgodilo čez leto ali dve. Ponavljam, najprej sanacija, nato pa graditev ekipe. Nočemo vsako sezono na novo sestavljati igralskega kadra. V prihodnje želimo bolj čvrsto jedro. Poudarek bo na Slovencih in mladih kadrih. Upam, da bo vsak nadarjen slovenski košarkar želel igrati v Olimpiji.

… o proračunu:
Počakajte do septembra, ko ga bomo jasno in glasno naznanili.

Kdo je Tomaž Berločnik?
Gre za 49-letnega diplomiranega inženirja strojništva in magistra ekonomije, ki kot predsednik uprave že dobrih pet let in pol vodi Petrol. V tej vlogi je bil na strani pokroviteljev večkrat vpet v športno dogajanje. Pred tem je bil projektni vodja za sanacijo podjetij pri Skladu za razvoj, predsednik uprave družbe Donit Tesnit in predsednik uprave Istrabenza. Prve poslovne korake je naredil že v študentskih časih, ko je s kolegi ustanovil podjetje RVS (računalništvo v strojništvu).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin