Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
21.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Petrol Olimpija EuroBasket 2017

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 21.25

6 let, 7 mesecev

Košarkarski spektakel v Stožicah

Evropski prvak strl odpor črno-zelene Olimpije

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Košarkarji Petrola Olimpije so v zadnji pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah po pogumni predstavi priznali premoč Fenerbahčeju, ki v sezono vstopa kot branilec evroligaške lovorike (78:82).

Devin Oliver je pokazal, da bo tudi v novi sezoni nosilec. | Foto: Vid Ponikvar Devin Oliver je pokazal, da bo tudi v novi sezoni nosilec. Foto: Vid Ponikvar

Če so bili pred leti močni pripravljalni turnirji z evropskimi velikani svojevrsten sestavni del ljubljanske košarkarske (pred)sezone, pa je bilo po zatišju v zadnjih sezonah gostovanje aktualnega evroligaškega prvaka Fenerbahčehja lepa priložnost za predstavitev nove Olimpije. Ta je prvič pred navijače stopila kot Petrol Olimpija, za nameček še v črno-zeleno opravi in s številnimi novimi obrazi.

Ljubljančani so ob tem drago prodali svojo kožo in vse do zadnjih minut ogrožali evropske prvake. Ti so v zadnjih minutah vendarle pokazali več zbranosti in individualne kakovosti ter tehtnico nagnili na svojo stran.

Na koncu je pri Olimpiji strelsko izstopal najboljši košarkar pretekle sezone državnega prvenstva Devin Oliver (22 točk), pri nekoliko oslabljenih gostih pa Egehan Arna (17).

Okorna zanima predvsem Olimpija

"Na takšnih tekmah težav z motivacijo ni. Želel pa sem, da se igralci ne obremenjujejo s Fenerbahčejem. Želel sem videt svojo ekipo. Tako kot na vseh pripravljalnih tekmah – od Heliosa in vse do danes. Z videnim sem zadovoljen. Marsikaj je bilo dobro, a marsikaj je mogoče tudi popraviti. Rezultat je manj pomemben od naše predstave, ki je bila dobra in je imela večinoma rep in glavo. Izjemi sta začetek in konec. Plačali smo tudi davek neizkušenosti. Veliko se moramo še naučiti," je po tekmi dejal trener Petrola Olimpije Gašper Okorn.

Zoran Predin se je vrnil v Stožice. | Foto: Vid Ponikvar Zoran Predin se je vrnil v Stožice. Foto: Vid Ponikvar Aplavz za poraz

Dobrih tri tisoč gledalcev, med katerimi je bil tri leta in pol po incidentu, ko se je s pestmi lotil sodnika, tudi glasbenik Zoran Predin, je prenovljena Olimpija sicer navdušila že v prvem delu tekme. Po uvodnem zaostanku so namreč "zmaji" na krilih kapetana Gregorja Hrovata in z navdahnjeno napadalno igro dobili prvo četrtino, v drugi pa so po zaslugi mladega Hrvata Roka Badžima prednost kmalu povišali na +13 (28:15). Sledil je sicer oster turški odgovor, tako da so varovanci trenerja Obradovića prvi polčas dobili s točko prednosti (36:35).

Tretja četrtina je nato ob več napakah, ki so razkrivale delno neuigranost obeh ekip, postregla z mrtvim tekom. Turški prvak se je ob tem zanašal na individualno kakovost, Olimpija pa je pokazala tudi kar nekaj zgledne kombinatorike.

Podobno je bilo v zadnjem delu tekme, le da je Fenerbahče tri minute pred koncem prestavil v višjo prestavo in pobegnil za sedem točk (75:68). Badžim in Oliver sta "zmaje" sicer ekspresno vrnila v boj za zmago (75:74), a trojka Arnana in bolj preudarna igra gostov sta preprečili popoln preobrat. Vseeno je občinstvo v Stožicah ekipo Gašperja Okorna nagradilo z aplavzom.

Željko Obradović - trenerska legenda in stari znanec Ljubljane.  | Foto: Vid Ponikvar Željko Obradović - trenerska legenda in stari znanec Ljubljane. Foto: Vid Ponikvar

Obradović pohvalno o "zmajih"

"Način, na kakršnega je igrala Olimpija, mi je všeč. Bila je dovolj agresivna v obrambi in napadu. Pokazali so veliko tekaških sposobnosti in želje po protinapadih. Vesel sem, da smo gostovali v Ljubljani. Vedno se rad vračam v to mesto," pa je po tekmi dejal Željko Obradović, najuspešnejši evroligaški trener vseh časov.

Prijateljska tekma:
Petrol Olimpija : Fenerbahče 78:82 (54:56, 35:36, 20:15)
Oliver 22, Badžim in Morgan po 12, Hrovat 10; Arna 17, Thompson 12

Foto: tekma skozi objektiv Vida Ponikvarja:

Fotogalerija
1 / 25

Kdo so "zmaji"?

Barve Petrola Olimpije bodo v sezoni 2017/18 branili: Erjon Kastrati, Jan Barbarič (tokrat je manjkal zaradi poškodbe), Bojan Radulović, Devin Oliver, Jan Špan, Dražen Bubnić, Roko Badžim, Jordan Morgan, Nemanja Šćekić, Talor Battle, Žiga Jurček in kapetan Gregor Hrovat.

Liga ABA na Planet TV

Liga ABA z novo sezono prihaja na Planet TV! Prenos vseh tekem bo na programu Planet 2. Prva Olimpijina tekma bo v ponedeljek, 2. oktobra, ob 21.00, vsak ponedeljek ob 20.00 (od drugega oktobra) pa bo na sporedu tudi posebna košarkarska oddaja Zicer z zanimivimi prispevki in gosti v studiu.
Ne spreglejte