Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
1. 7. 2018,
22.10

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

10

Natisni članek

Rado Trifunović kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019

Nedelja, 1. 7. 2018, 22.10

5 let, 9 mesecev

PO TEKMI SLOVENIJA : ČRNA GORA 74:87

Ob črnih luknjah proti Črni gori je Kitajska (pre)daleč

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

10

Slovenija Črna gora | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenski košarkarji so v šesti tekmi kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem doživeli še četrti poraz. Z rezultatom 87:74 je bila v Stožicah boljša Črna gora, tako da evropski prvaki v drugi del kvalifikacij vstopajo s skromnimi možnostmi za napredovanje.

Prekrižani roki in resda miren, a po drugi strani tudi izgubljen pogled slovenskega Rada Trifunovića. Scena, ki smo jo lahko v Stožicah na tekmi šestega kroga kvalifikacij za SP 2019 videli ničkolikokrat. Scena, ki je odslikavala slovensko nemoč in pomanjkanje prave ideje. Nad selektorjevo glavo je semafor na koncu pokazal 87:74. Za Črno goro, ki je po Španiji (dvakrat) in Belorusiji prizadejala Sloveniji še četrti poraz v šestih tekmah skupine A. Evropski prvaki z dvema zmagama sicer napredujejo v drugi del kvalifikacij, a so vrata do Kitajske, ki bo prihodnje leto gostila svetovno prvenstvo, pred tekmami s Turčijo, Latvijo in Ukrajino zdaj že dodobra priprta.

Slovenija Črna gora
Sportal Slovenci po novem porazu v nezavidljivem položaju

Nemočni Rado Trifunović | Foto: Urban Urbanc/Sportida Nemočni Rado Trifunović Foto: Urban Urbanc/Sportida Trifunović: Premalo …

"Pričakoval sem težko tekmo. Ni skrivnost, da imamo s to postavo težave z višino. Črnogorci so visoki, podobno kot Španci. Na to smo se sicer pripravili. V določenih primerih je bila igra boljša, a premalo, da bi upali na ugoden rezultat. Pogrešali smo skok. Fantje so šli željno in energično v tekmo, a to je bilo premalo," je po tekmi pripovedoval selektor Trifunović, ki nikakor ni našel peterke, s katero bi se lahko konkretno in korektno postavil po robu gostom.

Septembra še brez Prepelića

Vidno razočaran je bil po tekmi tudi Klemen Prepelić, ki je prekinil medijski molk. Ob tem je kot kapetan prevzel odgovornost in zatrdil, da na nobenega soigralca ne bo kazal s prstom, a ob pogostem omenjanju vodstvenih struktur pristavil: "Treba se bo vprašati, kako naprej." Izpostavil je nespretno dogovarjanje z Alenom Omićem, hkrati pa pod velik vprašaj postavil svoje sodelovanje na septembrskih tekmah. "Višja sila. Kmalu bo znano več," je bil skrivnosten "Prle", ki naj bi v kratkem postal član Reala, čeprav tega še ni želel potrditi.

Luka Rupnik je prišel do minut, ne pa tudi do zmage. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Luka Rupnik je prišel do minut, ne pa tudi do zmage. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Že začetek ni obetal

Po porazu je sicer že kaj kmalu zadišalo. Slovenskemu vodstvu z rezultatom 7:4 je namreč sledil zastrašujoč črnogorski niz, v katerem je blestel krilni košarkar Bonna Nemanja Đurišić (že v prvi četrtini je dosegel 11 točk), zaključil pa jo je Milko Bjelica. Črna gora je po delnem rezultatu 14:0 vodila z dvanajstimi točkami prednosti (7:19). Pomagale niso ne menjave in ne minuta odmora. Gostje so še naprej brez večjih težav prihajali do odprtih metov ali pa so žogo spravljali globoko v raketo, ustvarili pa so tudi premoč v skoku. Po trojki Bjelice v 12. minuti je črnogorska prednost znašala že 17 točk (35:18).

Fotoutrinki skozi objektiv Urbana Urbanca

Fotogalerija
1 / 44

(Ne)pozabljeni Rupnik

Potem ko so Slovenci potek tekme poskušali preobrniti brez pravega sistema, predvsem z zaletavostjo, je nekaj več mirnosti in zanesljivosti prinesla igra z dirigentsko vlogo - na prvi tekmi na klopi pozabljenega - Luke Rupnika, ki se je izkazal tudi v strelski vlogi. Po nekaj uspešnih napadalnih akcijah so Slovenci z nižjo peterko vrste strnili tudi v obrambi, s svojo agresivnostjo pa načenjali črnogorske živce. Posledica tega je bila tudi tehnična napaka, po kateri so Edo Murić, Klemen Prepelić in Jaka Blažič domačo vrsto slabi dve minuti pred osrednjim odmorom vrnili v igro ter vlili upe na boljši drugi polčas (35:40).

Slovenija Črna gora | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Blizu, a tako daleč

V tretji četrtini so se izbranci selektorja Trifunovića podali v odprt boj s Črnogorci, pri čemer so zaostanek po košu Prepelića v 23. minuti zmanjšali na eno točko (46:47), a jim tekme zaradi prepogostih napak in še naprej nepopustljivih gostov ni uspelo prelomiti. Zgodba se je nadaljevala tudi na začetku zadnje četrtine, le da so po kar treh zgrešenih domačih polaganjih Črnogorci bolj odločno kaznovali slabo slovensko koncentracijo. Prek Šehovića in Đurišića so prekinili obdobje ravnovesja in dobrih šest minut pred koncem prišli do enajstih točk prednosti (58:69). Čarobne palice za preobrat nato seveda ni imel nihče.

Slovenija : Črna gora 74:87 (24:14, 46:39, 58:56)

Dvorana Stožice, gledalcev 5000, sodniki: Poursanidis (Grčija), Suslov (Estonija), Baldini (Italija).


* Slovenija: Rebec 1 (1:2), Rupnik 15 (3:4), Prepelič 15 (4:5), Murić 4, Blažič 6 (3:6), Lapornik 3, Zagorac 5, Dimec 10 (2:2), Čančar 15 (3:4).
* Črna gora: Needham 2 (2:3), Šehović 9, Pavličević 3 (3:4), Popović 13 (3:3), Barović 1 (1:2), Ivanović 19 (4:5), Djurišić 23 (1:3), Bjelica 17 (5:7).
* Prosti meti: Slovenija 16:23, Črna gora 19:27.
* Met za dve točki: Slovenija 11:31, Črna gora 19:30.
* Met za tri točke: Slovenija 12:31 (Rupnik 4, Prepelič 3, Čančar 2, Blažič, Lapornik, Zagorac), Črna gora 10:32 (Šehović 3, Ivanović 3, Djurišić 2, Bjelica 2).
* Skoki: Slovenija 34 (24 + 10), Črna gora 44 (32 + 12).
* Osebne napake: Slovenija 25, Črna gora 21.
* Pet osebnih: /.

STA

Ne spreglejte