Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
7. 10. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije Igor Kokoškov Rado Trifunović

Sobota, 7. 10. 2017, 12.30

6 let, 6 mesecev

Novi košarkarski selektor: vse ostane v družini

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Predvidoma v torek bodo pri Košarkarski zvezi Slovenije sporočili ime novega selektorja, ki bo člansko reprezentanco popeljal v kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019. Kot vse kaže, bo to Rado Trifunovič.

Rado Trifunović naj bi prevzel taktirko članske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Rado Trifunović naj bi prevzel taktirko članske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Vodstvo KZS je že našlo selektorsko rešitev za prvi del kvalifikacij za nastop na SP 2019, ob tem pa je sledilo tudi prvotni usmeritvi o nadaljnjem sodelovanju z dosedanjim selektorjem Igorjem Kokoškovom, ki Slovenije ne more voditi zaradi službe v ligi NBA. Srb, ki je Slovenijo popeljal do zgodovinskega naslova evropskega prvaka, naj bi ostal povezan z reprezentanco. Po vsej verjetnosti kot svetovalec, v prihodnje pa ni izključena niti vidnejša vloga.

Ker sta trenutno na prvem mestu prednostnih nalog gašenje sodniškega požara in zagotovitev ustrezne podlage za začetek klubskih tekmovanj, bo uradno ustoličenje šele po dogovoru med klubi in sodniško organizacijo. Zdi pa se, da večjih dvomov o tem, kdo bo vodil Slovenijo, ni več.

Priložnost naj bi dobil Rado Trifunovič, kar je za KZS najbolj elegantna izbira tudi zaradi dejstva, da je nekdanji reprezentant stalni sodelavec zveze. Poleg tega je že vrsto let član reprezentančnega štaba, nazadnje tudi na zlatem EuroBasketu 2017, kjer je bil selektorjev pomočnik. Tako bo torej vse ostalo v družini.

Dnevnik: Selektorja je predlagal Kokoškov

Časnik Dnevnik medtem poroča, da je svojega naslednika vodstvu KZS predlagal kar dosedanji selektor Igor Kokoškov. Ta se medtem v vlogi pomočnika trenerja pri Utah Jazz pripravlja na začetek nove sezone severnoameriške poklicne lige NBA.

Kokoškov je imel na EuroBasketu domačo trenersko oporo v Trifunoviču (na fotografiji), Jaki Lakoviču in Aleksandru Sekuliču. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kokoškov je imel na EuroBasketu domačo trenersko oporo v Trifunoviču (na fotografiji), Jaki Lakoviču in Aleksandru Sekuliču. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kdo je Rado Trifunovič?

Če bo 44-letni Trifunovič prihodnji teden tudi uradno postal dirigent reprezentance, bo po Juretu Zdovcu drugi mož, ki je bil tako igralec kot selektor. V reprezentančnem kadru je bil na enajstih tekmah, med drugim pred 20 leti tudi na evropskem prvenstvu.

Na klubski ravni je največji pečat pustil pri Heliosu, igral pa je še za Koper, Litijo, Šentjur in Leirio na Portugalskem. Tudi v trenerski karieri je bil tesno povezan z domžalskim Heliosom. Bil je tudi trener Zlatoroga, v zadnjih letih pa deluje pod okriljem KZS.

Vsi slovenski košarkarski selektorji
Zmago Sagadin: Kval. za OI 1992, EP 1995
Janez Drvarič: EP 1993
Andrej Urlep: EP 1997
Boris Zrinski: EP 1999 in 2001
Slobodan Subotić: EP 2003
Aleš Pipan: EP 2005 in 2007, SP 2006 in kvalif. za OI 2008
Jure Zdovc: EP 2009, SP 2014 in EP 2015
Memi Bečirović: SP 2010
Božidar Maljković: EP 2011 in 2013
Igor Kokoškov: EP 2017

  Čas za novo poglavje ... | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Čas za novo poglavje ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte