Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
14.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Helios Suns Jakša Vulić

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 14.30

6 let, 7 mesecev

Mož, ki je v Domžalah postavil stvari na glavo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Največje presenečenje letošnjega državnega prvenstva v košarki je Helios Suns, ki je na prvi tekmi finala premagal Zlatorog. Hrvaški trener Jakša Vulić je navedel razlog, zakaj se je krivulja Domžalčanov obrnila navzgor.

V začetku decembra je Jakša Vulić na trenerskem mestu Helios Suns nasledil Gašperja Okorna, saj vodstvo kluba z rezultati ni bilo zadovoljno.

Takrat je bil na čelu Domžalčanov še Avstrijec Gerald Martens, ki pa se je prav tako poslovil od Domžalčanov. In njega je Vulić spoznal.

"Z ene strani je treba pri njem ceniti, ker je bil zaljubljen v košarko. Veliko čustev je vložil. Ker je nov v tem športu, je delal napake. Pozitivna ničla je bila njegova strast. To je večji plus kot napake, ki jih je delal. S časom bi jih priznal in se iz njih naučil. Funkcioniral bi drugače. Z njegovim odhodom se čuti, da ni več prisotnega entuziazma. Vse pade na predsednika Klavžarja. Morda sem ljubosumen na moje trenerske kolege, ki imajo okoli sebe več ljudi. Ko ga ni, se velikokrat čuti, da smo prepuščeni samemu sebi. Trenerski štab, predsednik in igralci," o nekdanjemu šefu pravi Vulić.

Ali je imel pred prihodom v Domžale kakšen pomislek, preden je prevzel trenersko palico? "Odločitev je bila hitro sprejeta, ker je bil Helios v težkem položaju za uvrstitev v ligo za prvaka. Nekaj porazov je bilo nenačrtovanih. Odločili smo se, da naredimo premik in gledano iz današnje perspektive je super," je uvodoma odgovoril hrvaški strokovnjak, ki je stvari v Domžalah obrnil na glavo. V dobrem pomenu besede.

Nato je spregovoril o spremembah, ki jih je vnesel v ekipo: "Narediti smo morali ekipo. Fantje so veliko igrali z individualnimi vložki. Preveč so razmišljali o osebni statistiki. Spremenili smo razmišljanje, da morajo igrati kot ekipa in šele takrat bodo izstopali kot posamezniki. Mesec dni smo potrebovali, da smo dobili boljšo kemijo. Po vstopu v novo leto smo že na pokalni tekmi z Rogaško začeli bolje reagirati."

Mu bo uspelo popeljati Helios do drugega naslova državnih prvakov? | Foto: Mu bo uspelo popeljati Helios do drugega naslova državnih prvakov?

Trenerskega posla se je med drugim naučil od Jasmina Repeše ter nekdanjega slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića. Z obema je sodeloval pri Cedeviti: "Repeša mi je po filozofiji morda od trenerjev najbližje. Dolgo se poznava. Od trenerjev, ki so delali v Sloveniji, sem imel dobro izkušnjo z Maljkovićem. Pri njem sem se lahko naučil, na kakšen način psihološko stopiš do igralca. Od vsakega trenerja z izkušnjami lahko vzameš posamezen delček. Nisem pa tip človek, ki bi kopiral posameznika. Rad gradim svojo osebnost."

Zdaj ima povsem v mislih finalno bitko z Zlatorogom, potem ko je v polfinalu s svojimi košarkarji presenetljivo izločil Krko, na dobri poti pa je, da bi navkljub okrnjeni zasedbi popeljal Helios do drugega naslova državnih prvakov, potem ko so se Domžalčani prvega veselili pod taktirko Memija Bečirovića. "Za nami je borbena in nervozna tekma. Tako tudi navadno je v finalih. Prve tekme finalnega niza so navadno najtežje. Po tekmi sem zelo zadovoljen s tem, kako smo ekipi Zlatoroga parirali pri skoku. Niz bo še dolg, ta zmaga še zdaleč ne prinaša kakšne odločitve. Pred nami je regeneracija in analiza tekme, čez dva dni pa že nova tekma."

Ne spreglejte