Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
16. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

Matej Erjavec EuroBasket 2017

Sobota, 16. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pogovor s predsednikom Košarkarske zveze Slovenije

Ministrici dejal, naj kar dobro varčujejo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Matej Erjavec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pred natanko tremi leti je Matej Erjavec postal predsednik Košarkarske zveze Slovenije, osrednji vrhunec delovanja pa je doživel letos v Istanbulu, kjer je Slovenija osvojila medaljo. Tudi on verjame v zlato, v boju bo nasproti stala Srbija. O tem, kakšno razsežnost bo imela medalja za delovanje Košarkarske zveze Slovenije, zdaj še ne razmišlja, saj uživa v tem, kar se dogaja.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto:

Košarkarska zveza Slovenija je v zadnjem obdobju sprejela nekaj tveganih odločitev in zadela v polno. Najprej je angažirala srbskega strokovnjaka Igorja Kokoškova, letos poleti pa Američana Anthonyja Randolpha, ki igra kot naturaliziran košarkar. Pri obeh je zadela v polno.

"Začelo se je z idejo, da bi spoznali Igorja in se malo pogovorili. Od takrat sem videl to smer. Brez Raša Nesterovića ne bi šlo, saj je bila to njegova ideja. Nič ni pritiskal, samo predlagal je, potem pa smo se odločili skupaj. Rezultat je enkraten. Zdaj je vse skupaj videti lahko, a v preteklih dveh letih je bilo vse prej kot to," je o zgodbi s Kokoškovim dejal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Zamisel o Randolphu zrasla v Raševi glavi, pomagal je Luka Dončić

Tudi Luka Dončić je pomagal pri tem, da je Anthony Randolph nastopil za slovensko reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar Tudi Luka Dončić je pomagal pri tem, da je Anthony Randolph nastopil za slovensko reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar Odvetnik se je nato dotaknil še prihoda Randolpha: "Zamisel o Randolphu je prav tako Nesterovićeva, pri tem pa je pomagal tudi Luka Dončić, ker sta soigralca. Tudi ta poteza se je izkazala za idealno. Saj vidite, kako igra in kaj daje navijačem. Preprosto je Slovenec. Kandidatov je bilo več. Ko smo z njim vzpostavili stik, ni bilo več nobenega vprašanja. Videli smo, da je pripravljen, potem pa je bilo treba odstraniti zakonodajne ovire."

Pri tem je priskočil na pomoč Peter Vilfan, ki mu je Erjavec hvaležen, saj je bil zakon o možnosti pridobivanja državljanstva spremenjen in naklonjen slovenski reprezentanci: "Pravi ljudje so pomagali. Peter Vilfan je pokazal pravo košarkarsko srce in pamet, da je vse skupaj izpeljal. Pa tudi preostali. Vlada je prepoznala, da je to v redu in da je to poteza, ki nam bo pomagala. Trdim, da brez Randolpha ne bi bili tu, kjer smo."

"Jokal sem med tekmo z Latvijo"

Igor Kokoškov in Matej Erjavec sta si skočila v objem. | Foto: Vid Ponikvar Igor Kokoškov in Matej Erjavec sta si skočila v objem. Foto: Vid Ponikvar Na tem prvenstvu smo lahko Erjavca videli, kako čustveno je spremljal tekme. Zlasti tista z Latvijo je bila tudi zanj nekoliko posebna. S 103:97 so Slovenci razorožili tekmeca in se po Poljski leta 2009 spet uvrstili v polfinale, ki so ga nato nadgradili v četrtek z novo veliko zmago proti Španiji (92:72).

"Jokal sem med tekmo z Latvijo. Pol minute pred koncem sem se obrnil in pogledal Saša Dončića. Oba sva jokala. Zdaj je padla Španija, ob kateri sem bil povsem miren, saj je bila razlika visoka. Še ne dojemam. Ne vem, prespali smo noč, a ni to prineslo nič novega. Še vedno ne dojemamo. Všeč mi je, ker fantje pravijo, da je v nedeljo nova tekma. To pomeni, da si želijo zlatega odličja. Rečem jim lahko samo: vsa čast. Preprosto uživamo v tem, kar se dogaja, ker je po mojem neponovljivo," je včeraj razlagal Erjavec.

"Kaj bomo gledali v prihodnosti, bo odvisno od številnih okoliščin"

Luka Dončić jih je navdušil. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić jih je navdušil. Foto: Vid Ponikvar Ne le Slovenija, tudi preostale reprezentance pa bodo imele v prihodnjih dveh letih ogromno nevšečnosti, ko se bodo začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem. Mednarodna košarkarska organizacija FIBA je namreč uvedla kvalifikacije za vse ekipe, ki pa ne bodo mogle računati na najboljše košarkarje. Tisti, ki igrajo v ligi NBA ali evroligi v predvidenih koledarskih oknih, v katerih se bodo igrale kvalifikacije, ne bodo mogli nastopiti.

"Kaj bomo gledali v prihodnosti, bo odvisno od številnih okoliščin. A najprej uživajmo v teh dneh, saj si to vsi zaslužimo, najbolj pa igralci. Stikov je ogromno, odgovorov na to, kaj bo v prihodnosti, ni. So pa velike kritike zvez, še največ največjih – španske, francoske ...Posledica bo namreč, da bodo igrali brez najboljših igralcev," opozarja Erjavec.

"Zveza bo dala nagrade v okviru svojih zmožnosti, po predpisih jim priprada tudi nagrada države"

Slovenski navijači v Istanbulu bodo v nedeljo dobili gromozansko okrepitev. | Foto: Slovenski navijači v Istanbulu bodo v nedeljo dobili gromozansko okrepitev. Pri vseh večjih dosežkih govorimo tudi o finančni nagradi, ki pripada glavnim akterjem. O takšnih nagradah, kot so v nogometu, lahko v košarki le sanjajo. Reprezentanca v primerjavi z nogometno ne prejme prav nič za uvrstitev na EuroBasket, prav tako pa je še v zraku, ali bodo zveze dobile kaj denarja od televizijskih pravic. In koliko bodo dobili slovenski košarkarji za osvojeno medaljo? "Zveza bo dala nagrade v okviru svojih zmožnosti, po predpisih jim priprada tudi nagrada države. Včeraj mi je ministrica povedala, da varčujejo. Rekel sem ji, naj kar dobro varčujejo. Sicer pa bo največja nagrada kolajna okoli vratu," odgovarja Erjavec.

Po evropskem prvenstvu ga skupaj z ožjimi sodelavci čaka ogromno dela, zlasti če bodo želeli izkoristiti košarkarsko evforijo pri morebitnih pokroviteljih. Jasno je, da je zveza lani poslovala z izgubo, medalja na prvenstvu pa bi bila lahko rešitev. O tem, kakšne razsežnosti bo imela, še niso razmišljali: "Čez približno 14 dni bomo razmišljali o tem. Zdaj bomo uživali v tem, kar se dogaja, ker je nepojmljivo."

Ne spreglejte