Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
2. 2. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Union Olimpija dolg Jože Mermal Igor Mervič BTC SPAR

Četrtek, 2. 2. 2017, 16.00

6 let, 6 mesecev

O stanju v Unionu Olimpiji

Kocka bo morala pri Unionu Olimpiji pasti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Pri najbolj trofejnem slovenskem košarkarskem klubu Unionu Olimpiji bijejo dodatno bitko ob parketu. Če se pokrovitelji ne bodo poenotili in se zavezali dolgoročnemu sodelovanju, obstaja tudi možnost, da bo šel klub celo v stečaj.

Pred leti je dolg Uniona Olimpije znašal več kot pet milijonov evrov (5.551.582,00 natančneje). V zadnjih letih se je trend vračanja denarja približeval zelenim številkam. Tako s pomočjo sponzorjev kot tudi z radikalnim znižanjem stroškov poslovanja in odškodninam od prodaje igralcev se je dolg zmanjšal na nekaj manj kot dva milijona evrov, zdaj pa se je spet zaustavilo.

Avgusta lani so se v klubu odločil poskusiti s poenostavljeno prisilno poravnavo, vendar ta ne bo mogoča, saj ne bodo izpolnili vseh kriterijev, ki so potrebni za ta korak. S to vlogo so si kupili čas ter do končnega sklepa sodišča (to je 15. decembra že poslalo sklep o zavrniti predloga za poenostavljeno prisilno poravnavo, a so si pri Olimpiji z odgovorom spet kupili nekaj časa), ki naj bi prišel v kratkem, lahko poslovali likvidno in nemoteno delovali v novi sezoni.

Olimpija v tej sezoni redno izplačuje vse obveznosti do igralcev

Direktor kluba Matevž Zupančič poudarja, da v tej sezoni vse obveznosti izpolnjujejo in da si želi takšnega delovanja tudi v prihodnje. "A nas bremeni dolg iz preteklosti," dodaja. | Foto: Vid Ponikvar Direktor kluba Matevž Zupančič poudarja, da v tej sezoni vse obveznosti izpolnjujejo in da si želi takšnega delovanja tudi v prihodnje. "A nas bremeni dolg iz preteklosti," dodaja. Foto: Vid Ponikvar

"Vse obveznosti do igralcev in dobaviteljev redno izplačujemo. Plačna disciplina je in to se pozna pozitivno na odnosih znotraj kolektiva kot pri naših partnerjih. Dejansko se vidi, da nas bremeni dolg iz preteklosti, sicer bi lahko s takšnim proračunom in vložkom sponzorjev ter lastnih virov brez težav vsako leto vodili zgodbo na ravni lige ABA in Eurocupa, za kaj več pa bi bilo prihodke potrebno potrojiti. Evroliga je postala drug svet, neformalno pa že dobivamo namige o novem povabilu v Eurocup, a za enkrat je to še račun brez krčmarja." pravi direktor kluba Matevž Zupančič.

Nad klubom pa se spet zbirajo temni oblaki. Zaradi tožb igralcev prek Mednarodne košarkarske organizacije (Fiba) je sodišče BAT (Fibino arbitražno sodišče) onemogočilo registracijo novih košarkarjev, dokler se dolgovi do njih ne povrnejo, ali pa se z igralci sklenejo ustrezni sporazumi, ki bi jih zadovoljili.

Ko bo ljubljansko sodišče enkrat v prihodnjih dneh poslalo negativen sklep o poenostavljeni prisilni poravnavi, bo klub spet postal nelikviden, kar mu bo onemogočilo likvidno tekoče poslovanje. Igralci, strokovni štab, dobavitelji ... lahko znova ostanejo brez rednih plač, kot so zapisane v pogodbah, in spet lahko nastane začaran krog.

BTC že naredil korak, pri Sparu so pripravljeni, kako je z drugimi?

Jože Mermal, nekdaj predsednik Olimpije, in Marko Milić, ki je legenda ljubljanskega kluba. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jože Mermal, nekdaj predsednik Olimpije, in Marko Milić, ki je legenda ljubljanskega kluba. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jože Mermal, predsednik uprave BTC in nekdanji predsednik ljubljanskega kluba, je na čelu sveta sponzorjev. V pogovoru za slovenski športni časnik Ekipa je dejal: "Še vedno sem optimist. Zdaj vlagam zadnje napore kot predsednik sponzorjev. Okrog smo poslali predlog, kako bi se tega lotili. To lahko rešimo samo tako, da sponzorji podpišemo od tri- do štiriletne pogodbe s klubom. Trenutno je podpisal le BTC, kar je bistveno premalo, saj nismo in nikoli ne bomo ter ne smemo biti milijonski vlagatelji. To je logično."

Ta korak so pripravljeni narediti tudi pri Sparu, ki prav tako spada med največje sponzorje kluba. Generalni direktor Spara Slovenija Igor Mervič je o tem dejal: "Absolutno smo pripravljeni na sponzorstvo. Tudi daljše, a morajo biti tudi drugi zraven, sicer je to misija nemogoče. Če bomo hoteli zgodbo, je treba najprej trenutne sponzorje potegniti naprej, potem pa se bodo drugi priključili. Vem, da si želijo, a morajo najprej videti vizijo, kar pomeni, da ostajamo pri obstoječih sponzorjih. Zadeva je jasna. Na sponzorjih je, da presodijo, ali vidijo perspektivo ali ne. Mi smo pripravljeni."

Ostali so poleti sklenili s klubom enoletno sodelovanje in mu s tem omogočili delovanje še naprej, a sicer za krajše obdobje.

Za rešitev naj bi bilo dovolj 1,5 milijona evrov ali tudi manj

Gašper Okorn je z ekipo v regionalni ligi ABA trenutno na 6. mestu, v Eurocupu se je poslovila po prvem delu, v državnem prvenstvu pa je trenutno druga ekipa za Krko. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Okorn je z ekipo v regionalni ligi ABA trenutno na 6. mestu, v Eurocupu se je poslovila po prvem delu, v državnem prvenstvu pa je trenutno druga ekipa za Krko. Foto: Vid Ponikvar

Kot smo izvedeli, so se sponzorji že avgusta lani ustno dogovorili, da bodo izpeljali dolgoročno zgodbo, a se to ni uresničilo. Čakanje pa dodatno ubija Olimpijo. Z veliko upniki je sicer že dogovorjeno, da bodo privolili v nižje številke. Da bi prišli na zeleno vejo, naj bi v klubu skupaj na koncu potreboval približno 1,5 milijona evrov ali celo manj.

"Načeloma smo vsi za, ampak denarja kar ni na mizi. Imamo tak problem, kot je vedno v Sloveniji. Vsi se glede nečesa strinjamo in smo formalno za, ko je treba narediti konkretne korake, pa ni tistega, ki bi zagotovil sredstva. Takrat vsak reče, da ni odgovoren za težave kluba. Lahko samo rečemo hvala lepa in se ne gremo več. Pika," je jasen Mermal.

Proračun ekipe zdaj 350 tisoč evrov, nekdaj tudi dva milijona evrov

Brandon Jefferson si je v Olimpiji ustvaril ime. | Foto: Vid Ponikvar Brandon Jefferson si je v Olimpiji ustvaril ime. Foto: Vid Ponikvar

Najbolj črn scenarij je stečaj. Če bi se uresničil takšen scenarij, je jasno, da v Ljubljani lep čas ne bi bilo evropske košarke, saj bi moral klub v najnižjo ligo. S tem bi Olimpija dobila tudi manj denarja od mesta, sponzorstva bi bila nižja, prihodki od prodanih vstopnic in TV pravic praktično nični.

Da je klub v zadnjih sezonah res oklestil proračun, kaže že podatek, da je letošnja ekipa vredna približno 350 tisoč evrov. "Avgustovska želja vodstva in trenerja, da bi za spremembo ekipo okrepili v drugem delu sezone in lažje napadli zastavljene cilje, bo, kot kaže, ostala neuslišana," pravi Zupančič. Pred leti so se številke za moštvo gibale tudi okoli dveh milijonov evrov na sezono, nekdanji predsedniki pa so podpisovali plače z visokimi zneski, a brez kritja.

"Vsi si želimo dolgoročnost in mir v hiši ter visoke športne ambicije. Strategijo in program za naslednja 3 leta imamo zapisan in večkrat predstavljen. Brez finančnega kritja v nove pogodbe z igralci in realizacijo načrtov ne moremo. 'Podaljšajte pogodbo Jeffersonu, zadržite jedro in okrepite ekipo za drugo leto,' boste rekli. Takšne poteze so možne le z dolgoročnimi finančnimi ozadji, s katerimi bi dobili tudi garancijo za pokritje najbolj perečih dolgov, ki nam onemogočajo nove registracije igralcev." je povedal direktor kluba.

Verjame še, da se bodo lahko tudi z igralci, ki so vložili zahtevo o vrnitvi dolga na BAT, dogovorili o razumni poravnavi in obročnem plačevanju – takšnem, ki bo zadovoljil upnike.

Ne spreglejte