Je še dovolj energije za rešitev Olimpije?

Z direktorjem KK Union Olimpija Matevžem Zupančičem smo potegnili črto pod evropski pokal, v katerem je osrednji ljubljanski košarkarski kolektiv ob sedmih porazih zabeležil eno zmago, ter se dotaknili krmarjenja že dodobra načete barke.

Matevž Zupančič pri Olimpiji deluje od leta 2005. Od leta 2013 kot njen direktor. Matevž Zupančič pri Olimpiji deluje od leta 2005. Od leta 2013 kot njen direktor. Foto: Sportida

Ko se bolj kot o evropskem rezultatskem izkupičku govori o preživetju sezone, klubsko vodstvo pa rešilno bilko išče v poenostavljeni prisilni poravnavi, je jasno, da položaj pri Unionu Olimpiji, ki je bila državni prvak nazadnje leta 2009, v Evropi in ligi ABA pa vztraja le še s pomočjo vabil, ni rožnat. Medtem ko je več domnevnih reševalnih struj ostalo pred vrati Stožic, pa škarje in platno ostajajo v rokah pokroviteljev, ki še vztrajajo, in direktorja Matevža Zupančiča. "Če zna kdo bolje – izvolite," je ta v pogovoru za Dnevnik sporočil pred začetkom sezone. Zdaj vztraja: "Stakniti moramo glave in poiskati energijo za zadnji korak sanacije."


Pred sezono ste poudarili, da ste se za evropski pokal odločili predvsem zaradi statusa evropskega kluba in dodatnih prilivov. Je sezona prinesla želeno?
Iz naslova televizijskih pravic smo iztržili celo nekoliko več, kot smo pričakovali. Tudi sofinanciranje mestne občine je bolj naklonjeno klubom, ki igrajo v mednarodnih tekmovanjih. Podobno velja za pokrovitelje.

Vem, da je bilo za ekipo zelo naporno. Močnejše tekmovanje, zahtevna skupina, potovanja … Rezultat? Lahko bi imeli kakšno zmago več. Bili smo blizu. A v tako napornem ritmu bi težko pričakovali kaj bistveno več. Dovolj pove podatek, da smo v 15 dneh odigrali 9 tekem.

Kaj pričakujete v nadaljevanju sezone?
Vstopamo v glavni del boja za zgornji del lige ABA. Žal smo štirikrat izgubili le za točko. Če bi bila tehtnica na drugi strani, bi bili povsem pod vrhom. To moramo v drugem delu popraviti. Nato pa državno prvenstvo … Moramo zdržati do odločilnih tednov, nato pa napasti naslov, ki se nam izmika že več kot pol desetletja.

[video: 61245 / ]

Nepisano pravilo je, da je treba ekipo pred bojem za naslov prvaka osvežiti. Je to v vašem načrtu?
Seveda razmišljamo tudi o tem. A tega se bomo lotili šele čez nekaj mesecev. Jasno, pri tem pa bomo pazili na razpoložljiva sredstva.

A prve spremembe se bojda obetajo že ta teden. Odhajata Semen Šaškov in Marko Mladjan?
Kakršnakoli prekinitev pogodbe ne bo imela negativnih finančnih posledic. Res je, s Šaškovom smo tik pred prekinitvijo sodelovanja. Drugih govoric ne bi komentiral.

Se je kakšen košarkar v uvodnih tednih sezone dokazal do te mere, da je na vaš naslov priromala kakšna ponudba s pripadajočo odškodnino?
Izstopal je Brandom Jefferson. A klub ga potrebuje, saj je koristen košarkar in pozitivna osebnost. Za denar, ki ga prejema, trdim, da je bil zadetek v polno. Podobno velja za Devina Oliverja. Tudi pogovori niso prišli tako daleč, da bi govorili o slovesu in odškodnini.

Igralci so igrali na treh frontah. Klub še na četrti. Kaj se dogaja s postopkom poenostavljene prisilne poravnave?
Še vedno čakamo na sklep sodišča. Ko ga dobimo, bo na potezi svet pokroviteljev, ki se bo moral odločiti, kako naprej.

Olimpija se je v sredo s porazom proti Valencii poslovila od Evrope. Olimpija se je v sredo s porazom proti Valencii poslovila od Evrope. Foto: Sportida

Javna skrivnost je, da zelene luči za poenostavljeno prisilno poravnavo ne bo …
Tega ne morem komentirati. Počakajmo na uraden razplet zgodbe.

Ustvarja se vtis, da ste si z napovedjo poenostavljene prisilne poravnave le kupili nekaj časa. Se je v teh mesecih pokazala možnost kakšne vzporedne rešitve?
Ne.

Z vašim vedenjem se torej projekt drugačnega reševanja kluba ne dogaja?
Trudimo se na vseh ravneh. Toda naš trg trenutno zmore financirati le sprotno poslovanje. Manjka pa energije za zadnji korak sanacije kluba. Tudi predlog poenostavljene prisilne poravnave je znak tovrstnega pešanja. S 5,5 milijona evrov dolga smo prišli na 1,8 milijona dolga. To je lep uspeh. Treba je strniti glave in se lotiti še zadnjega koraka.

Kakšen plačnik je KK Union Olimpija v tej sezoni?
Vzoren. Plačujemo vse – trenerje, igralce, dobavitelje, partnerje …

Dotakniva se celotne sezone v luči teh težav. Mnogi se namreč sprašujejo, kaj je cilj te sezone. Delo z mladimi je v takšnem ritmu skorajda onemogočeno. Lov na rezultatski presežek ni realen. Klub ima vse manjše število navijačev. Ekipa je sestavljena za kratek rok. Gre res le za preživetje in čakanje na rešitev?
No, seveda želimo preživeti. A ne gre zanemariti košarkarskega dela. Blaž Mesiček, Jan Barbarič in Grega Hrovat so reprezentančni potencial. Verjetno še kdo. Na vrata trka Žiga Jurček. To dokazuje tudi obisk več kot 10 skavtov iz lige NBA. Nekaj pozitivnega se torej dogaja. Poleg tega pa tekmujemo, ker želimo zmagovati. Športni motivi so prisotni. O tem ni dvoma. Ponavljam tudi, da je naš cilj državno prvenstvo.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • Ratko / 08.12.2016. ob 16:59

    Jaz sem še iz tiste generacije, ki je gledala Olimpijo igrati na ugaskih pod Cekinovim gradom. Takrat je bil to še šport in ne vem, ali so igralci za igranje sploh dobili kakšne kompenzacije. Zdaj je to cirkus, artiste se kupuje in prodaja. vse bolj se igra po ameriškem principu, saj nekaj artistov je tudi od tam. Pri takem načinu je potreben bogat lastnik kluba - pri nas ga verjetno ni - ki pokriva stroške in pobere dobiček, če ga je kaj. Ali pa se gredo amaterje.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano