Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

EuroBasket 2017 Krka Petrol Olimpija Stožice Tivoli Devin Oliver

Petek, 29. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju: Devin Oliver, MVP supepokala

"EuroBasket bi bil tudi zame velik izziv"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

"To je šele začetek," po superpokalni zmagi nad novomeško Krko v Tivoliju (94:76) poudarja košarkar Petrola Olimpije in najkoristnejši košarkar tekme Devin Oliver, ki je pred tem ob evforiji okrog EuroBasketa pomislil tudi na možnost reprezentančne kariere.

MVP superpokala - Devin Oliver | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida MVP superpokala - Devin Oliver Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko je lani postal član Olimpije, je 204 centimetre visoki ameriški krilni košarkar Devin Oliver priznal, da je Ljubljano in Slovenijo spoznaval s pomočjo googla. Letos je vedel, kam se vrača. Tudi zakaj. Potem ko je bil lani najkoristnejši košarkar slovenskega prvenstva in eden od motorjev "zmajev" pri osvajanju dvojne krone, želi letos s prenovljeno Petrol Olimpijo storiti še korak naprej in dokazati, da si zasluži tudi prihodnost v enem od evroligaških klubov.


Proti Krki je Devin Oliver pokazal veliko mero odločnosti. | Foto: Sportida Proti Krki je Devin Oliver pokazal veliko mero odločnosti. Foto: Sportida

Nova sezona, nova lovorika …
Ni lepšega, kot sezono odpreti z zmago. Res je, da sem bil MVP tekme, a to je bila ekipna zmaga. Vesel sem, da so se vsi fantje vpisali med strelce. Začetek je dober. A to je šele začetek. V mojih mislih je že Igokea. Želimo boljši izkupiček v ligi ABA. Ponedeljek je naša prva priložnost.

Led je prebit. Kaj pa si obetate od nadaljevanja sezone?
Ekipi ne želim nalagati prevelikega bremena. Pomembno je, da dobro delamo in skušamo napredovati. Stvari se bodo postavile na svoje mesto. Prišli bodo porazi, prišle bodo zmage. Pomembno pa je, da rastemo.

Ko ste spomladi zapuščali Ljubljano, je le malokdo verjel, da se boste vrnili. Kako je prišlo do zasuka?
Udobje! Pretekla sezona je bila zame nekaj posebnega. Podal sem se v neznano, se odlično ujel s soigralci, se vključil v okolje … Obožujem Ljubljano. Ko so mi na uho prišle še informacije o novem generalnem pokrovitelju in novem zagonu, sam začutil inspiracijo. Želel sem se vrniti in pokazati ljudem, da sem lahko še boljši. Pretekla sezona se zame ni začela najbolje, a ko sem ujel ritem, sem igral na dobri ravni. Letos želim uničiti vse. Resno, želim premagati vsakega tekmeca, navduševati v vseh ligah … Jasno, kot član ekipe. O tem ni dvoma. Toda v Olimpiji želim pokazati, da sem košarkar za evroligaško raven.

Ste imeli veliko drugih ponudb?
Bilo je kar nekaj povpraševanja. A želel sem se vrniti. Zavedal sem se, da ni vse v denarju. Ne bom lagal; seveda tudi jaz igram za denar. Toda v Ljubljani sem začel graditi novo kariero. To delo želim nadaljevati in dokončati. V novi sezoni bom "žival". Znova sem se povezal s srednješolskim trenerjem ter veliko ur preživel v fitnesu in dvorani. Resnično sem se trudil, da bi napredoval. Fizična pripravljensot, nadzorovanje žoge, prosti meti … Vse sem pilil. To bom zdaj skušal pokazati tudi na tekmah. Izjemno sem motiviran. Želim uničiti vsakega tekmeca, ki me bo kril v obrambi, in v igro vključiti soigralce. Želim čim več zmag. Obljubim lahko, da bom bolj raznovrsten igralec. Če bom uspešen, mi boljše ponudbe čez leto ne uidejo.

Olimpija je vendarle spremenjena. Ali koga še posebej pogrešate?
V prvi vrsti Stevana Miloševića, s katerim sva, tudi zaradi dejstva, da sva bila edina v ekipi samska, prebila veliko skupnih ur, in rojaka Brandona Jeffersona.

"Letos bom žival," na začetku druge sezone v Ljubljani obljublja 25-letni Američan. | Foto: Sportida "Letos bom žival," na začetku druge sezone v Ljubljani obljublja 25-letni Američan. Foto: Sportida

Letos ima Olimpija v svojih vrstah tri Američane. Kako pomembno je za vas, da imate ob sebi kakšnega rojaka?
Zelo. Poleg tega oba (Jordan Morgan in Talor Battle; op. a.) poznam. Čeprav sem odrasel in vajen igranja v tujini, tudi mene kdaj premaga domotožje. Zato je takrat dobro ob sebi imeti kakšnega Američana.

V naši košarki je pogosto obstajal strah pred pretiranim povezovanjem Američanov, ki nato postanejo skupina v skupini.
To je razumen strah. A bodite brez skrbi. Jordan, Talor in jaz smo odprti ljudje. Z vsemi v ekipi se dobro razumemo. Poleg tega pa vam lahko zaupam, da me v ZDA že zbadajo, da sem Evropejec. Morda res. Prevzel me je tukajšnji način življenja.

Vsekakor pa boste lahko njun vodič po Ljubljani. Kaj bi osvetlili?
Všeč mi je mesto kot celota. Navdušen pa sem nad središčem. Kaj bi priporočil? Rad imam mehiško hrano v Cantini Mexicani. Tudi v As rad zavijem na kosilo. Cacao obožujem zaradi dobre kave. Romeo me je navdušil s slaščicami. No, da ne bo pomote. Rad si kaj skuham tudi sam. A iz naštevanja je mogoče razumeti, da obstaja veliko dobrih mest, kjer se človek lahko sprosti, kaj dobrega poje, popije …

Čeprav niste Slovenec, pa ste verjetno začutili veliko vznemirjenje, ki ga je v Slovenijo prinesel EuroBasket?
Med EuroBasketom sem se počutil kot Slovenec. Slovenija me je kot država prevzela. Zato sem na prvenstvu pesti stiskal za vašo državo. Za nameček dobro poznam nekaj reprezentantov, predvsem Klemna Prepeliča in Eda Murića. Med prvenstvom me je navdušil tudi Gašper Vidmar. Od nekdaj pa sem navijač Gorana Dragića. Ob spremljanju slovenskih tekem sem bil navdušen. Do letos reprezentanca nikoli ni osvojila kolajne. Letos se je zavihtela kar na vrh. Noro! Užival sem tudi, ko sem videl, kako je zaradi košarke oživela Ljubljana.

Oliver se je izkazal že na ponedeljkovi tekmi proti Fenerbahčeju. | Foto: Sportida Oliver se je izkazal že na ponedeljkovi tekmi proti Fenerbahčeju. Foto: Sportida

Na katerih ravneh pa vas je Slovenija navdušila kot košarkarja?
Ekipna igra. Da, Slovenija ima Dragića, ki je nesporni vodja, neverjetnega mladega Luko Dončića ter mojega rojaka Anthonyja Randolpha. Toda ekipa je vedno delovala enotno. Kot prava celota. Tako v prvi minuti tekme, ko je bilo treba prebiti led, kot tudi v odločilnih trenutkih. Preprosto, Slovenija je igrala dobro košarko. To je vse.

Se strinjate, da je Igor Kokoškov našel pravo kombinacijo med košarko nekdanje Jugoslavije in ameriško šolo?
Slovenska reprezentanca je zanesljivo lep primer te kombinacije. Dragić in Randolph sta v ekipo vnesla ameriški duh. Za Evropo pa sem vselej trdil, da je to košarka, ki se igra z glavo. Slovenija je imela vse to. Spominjam se tekem, na katerih so Slovenci v prvem polčasu leteli kot v ligi NBA, nato pa stopili na žogo in odigrali taktično zrelo in premišljeno.

Vas je ob tem zamikalo, da bi se kdaj tudi sami preizkusili v reprezentančni košarki?
Verjetno ne bom nikoli dobil priložnosti, da bi zaigral za reprezentanco ZDA. Zato sem odprt za predloge. Rad bi se preizkusil v kakšni reprezentanci. Kdo ve, nemara bom nekoč tudi jaz prejel slovenski potni list in zaigral za reprezentanco. Tudi zame bi bil EuroBasket velikanski izziv.

Liga ABA na Planet TV

Liga ABA z novo sezono prihaja na Planet TV! Prenos vseh tekem bo na programu Planet 2. Prva Olimpijina tekma bo v ponedeljek, 2. oktobra, ob 21.00, vsak ponedeljek ob 20.00 (od 2. oktobra dalje) pa bo na sporedu tudi posebna košarkarska oddaja Zicer z zanimivimi prispevki in gosti v studiu.
Ne spreglejte