Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
28. 9. 2017,
20.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Tivoli Krka Petrol Olimpija

Četrtek, 28. 9. 2017, 20.27

6 let, 6 mesecev

Slovenski superpokal

"Zmaji" v nekdanjem domu do tretje lovorike

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Erjon Kastrati | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Košarkarji Petrola Olimpije so z zmago nad novomeško Krko (94:76) v ljubljanski dvorani Tivoli osvojili slovenski superpokal in tako po naslovu državnega prvaka in zmagi v pokalu prišli še do tretje lovorike v letu 2017. MVP tekme je bil Devin Oliver.

Potem ko so se v ponedeljek na odmevni prijateljski tekmi proti evroligaškemu prvaku Fenerbahčeju predstavili občinstvu v Stožicah, so košarkarji prenovljene Petrol Olimpije novo sezono odprli s prepričljivo superpokalno zmago nad Krko v Tivoliju. Novomeščani, ki so po izpadu iz lige ABA pomladili ekipo, so korak z "zmaji" držali le v prvem polčasu, nato pa pričakovano popustili in Ljubljančanom odprli pot do trojčka lovorik. Olimpija je tako prvič po letu 2009 državni in pokalni prvak ter zmagovalec superpokala.

Olimpija Krka | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Okorn: Fante sem opozarjal …

Kljub zadovoljstvu po zmagi pa je trener Olimpije Gašper Okorn vendarle postregel tudi z nekaj ostrine. "Po tekmi s Fenerbahčejem sem fante opozarjal, da morajo stopiti na trdna tla. Nič ne pride samo od sebe. Prvi polčas je to potrdil. Res je, dosegli smo skoraj 50 točk, a smo jih preveč prejeli. No, v drugem polčasu smo vendarle stopili na plin. Ko smo strnili vrste, je igra stekla. Na koncu smo se brez večjih naporov oddaljili zasluženo," je dejal Okorn.

"Dokler smo imeli dovolj moči, smo se dobro kosali. Vseeno se je na koncu videlo, kdo je boljši. V tem trenutku. Verjamem pa, da lahko optimistično zremo v nadaljevanje sezone," pa je po tekmi dejal trener Krke Simon Petrov.

Žiga Dimec je dosegel 15 točk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žiga Dimec je dosegel 15 točk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trdoživi novomeški trojček

Da kljub glasnemu predajanju vloge favorita ljubljanskemu taboru v prestolnico niso pripotovali na predajo in prepotreben trening, so Novomeščani pokazali že v uvodni fazi tekme. Tedaj je bilo jasno, da dolenjski napad stavi predvsem na Žigo Dimca, Domna Bratoža in Marka Jošilo. Omenjena trojica je v prvem polčasu, katerega značilnost je bila skromna obrambna zavzetost, preprečevala ljubljanski pobeg. Dosegla je kar 40 od 45 Krkinih točk v prvem polčasu.

S tem je ob premoči v skoku nevtralizirala ekipni prispevek in bolj raznoliko igro Petrola Olimpije. Pri tej je sprva strelsko pobudo prevzel kosovski reprezentant Erjon Kastrati (12 točk v vsega 8 minutah, a do konca tekme le še 2), nato pa so mu začeli slediti tudi soigralci. A več kot štirih točk prednosti (49:45) si državni in pokalni prvaki do osrednjega odmora niso uspeli priigrati.

Odločilni pobeg

Nakazano kadrovsko (pre)moč pa so domačini začeli unovčevati v tretji četrtini. S čvrstejšim pristopom so dodobra omejili položaje za dolenjske odprte mete, s pravilnim predvidevanjem nekajkrat presekali tekmečeve napade in še dodatno razvili napadalno raznolikost. Po košu Devina Oliverja so tako v 27. minuti povedli za 10 točk (65:55).

V preostanku tretje četrtine in nato v zadnjih desetih minutah so nato rutinirano (po)skrbeli, da priigranega kapitala ne bi zapravili. S tira jih niso vrgle niti težave z osebnimi napakami in lažja poškodba Talorja Battla. Novomeška igra je tedaj dokončno razpadla. Zadnje minute, v katerih so se sprostili tudi ljubljanski nenosilci, so tako minile zgolj v duhu vprašanja končne razlike. Ta je naposled znašala 18 točk.

Olimpija je po državnem prvenstvu in pokalu osvojila še tretjo lovoriko v letu 2017. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija je po državnem prvenstvu in pokalu osvojila še tretjo lovoriko v letu 2017. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Aplavz za evropskega prvaka

Slabo luč na otvoritveno dejanje slovenske klubske sezone pa je vrgel skromen obisk. Na tribunah legendarne male tivolske dvorane, v kateri bo v državnem prvenstvu domovala Dončićeva Ilirija, sicer tudi soorganizatorica tekme, se je zbralo manj kot 1000 gledalcev. S tem je padel tudi prvi (pred)odgovor na vprašanje, ali bo evforija okrog EuroBasketa pljusknila tudi na klubsko raven. Skupni imenovalec s prvenstvom, na katerem se je Slovenija zavihtela na sam vrh, pa je bil zato vsaj center novomeške ekipe Žiga Dimec, edini član zasedbe Igorja Kokoškova, ki sezono začenja v domovini.

Vsi zmagovalcu superpokala
8x Olimpija (2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2013, 2017)
5x Krka (2010, 2011, 2012, 2014, 2016)
1x Tajfun Šentjur (2015)

Kmalu tudi za ligaške točke

Novomeščane in Ljubljančane čakajo zdaj zaključne priprave na prvenstveni začetek sezone 2017/18. "Zmaji" bodo v prvem krogu DP prihodnji petek gostili novinca v ligi Ilirijo, Novomeščane pa dan zatem, torej 7. 10., čaka gostovanje v Šenčurju. Že pred tem pa se bo Petrol Olimpija kot edini slovenski predstavnik podala tudi v novo sezono lige ABA. Tako bo že v ponedeljek ob 21. uri s prenosom na Planet TV 2, kjer si bo sicer mogoče v neposrednem prenosu ogledati prav vse tekme tega tekmovanja, v Stožicah gostovala Igokea.

Superpokal

Petrol Olimpija : Krka 94:76 (69:62, 49:45, 26:23)

Petrol Olimpija: Kastrati 14 (6:6), Radulović 3 (1:1), Oliver 13 (3:3), Špan 11, Bubnić 6, Badžim 15 (4:4), Morgan 4, Ščekić 1 (1:2), Battle 19 (4:5), Jurček 2, Hrovat 6.

Krka: Šiška 2, Škedelj 9 (2:2), Bratož 24 (12:13), Dimec 15 (1:2), Jošilo 22 (1:2), Fifolt 4 (2:2).

Prosti meti: Petrol Olimpija 19:21, Krka 18:21.
Met za tri točke: Petrol Olimpija 13:27 (Battle 3, Badžim 3, Špan 3, Kastrati 2, Bubnić 2), Krka 2:13 (Jošilo, Škedelj).
Osebne napake: Petrol Olimpija 22, Krka 20.
Pet osebnih: Morgan (30.).

 Liga ABA na Planet TV

Liga ABA z novo sezono prihaja na Planet TV! Prenos vseh tekem bo na programu Planet 2. Prva Olimpijina tekma bo v ponedeljek, 2. oktobra, ob 21.00, vsak ponedeljek ob 20.00 (od 2. oktobra dalje) pa bo na sporedu tudi posebna košarkarska oddaja Zicer z zanimivimi prispevki in gosti v studiu.
Ne spreglejte