Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
23. 10. 2012,
13.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

New York Knicks Brooklyn Nets Boston Celtics Philadelphia 76ers Toronto Raptors

Torek, 23. 10. 2012, 13.26

7 let, 12 mesecev

Boston mirno v sezono, Knicks in Nets v soju luči

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Teden pred prvo tekmo sezone lige NBA pregled ekip in njihovih pričakovanj začenjamo v atlantski diviziji. Ta je v minulih sezonah pripadla Celticsom, zdaj želijo na vrh Knicks in Nets.

Lani so dokazali, da niso prestari, niti 35-letni Paul Pierce in 36-letni Kevin Garnett. "Je naše življenje. Res je," o Garnettu pove trener Doc Rivers. Ko je bil lani KG na parketu, so v povprečju dosegali po sedem točk več od nasprotnika. Celtics so izgubili člana velike trojke, ki so jo ustanovili pred petimi leti - Raya Allena. V prvi peterki ga je zamenjal Courtney Lee. A imajo novo veliko trojko, pravzaprav je Rajon Rondo že postal njihov ključni košarkar. S povprečjem 11,7 podaje na tekmo je med najboljšimi asistenti v ligi. S 44 točkami na drugi tekmi konferenčnega finala je dokazal, da je lahko nevaren tudi kot strelec. Njegova rezerva Avery Bradley bo imel predvsem obrambne naloge. S klopi bosta za točke skrbela prišleka v moštvo Jason Terry, v minulih letih med najboljšimi šestimi igralci v ligi in Leandro Barbosa, odličen pri metu za tri točke. Nekaj minut na tekmo bosta dobivala veterana pod košema Darko Miličić in Jason Collins, na priložnost pa bosta čakala novinca Jared Sullinger in Fab Melo.

Pet let brez končnice in vsega 25 odstotkov dobljenih tekem v zadnjih treh letih, pa so vseeno v širšem krogu za osvojitev prstanov? Ob Los Angeles Lakersih imajo najbolj popolno prvo peterko. Deron Williams in Joe Johnson bi znala biti najbolj udaren branilski par v ligi. Gerald Wallace je odličen v obrambi. Kris Humphries je na vsaki tekmi sposoben doseči dvojnega dvojčka. Brook Lopez, ki se sicer vrača po poškodbi (lani je odigral le štiri tekme), pa je med najboljšimi napadalnimi centri (lani 38 točk proti Dallasu). S klopi bosta pod košem nevarna Reggie Evans in Mirza Teletović. Bosanski reprezentant je novinec v NBA. Čez lužo prihaja po izjemni evroligaški sezoni, ko je imel povprečje 20,7 točke in šest skokov na tekmo. Veliko pričakujejo tudi od mladega MarShona Brooksa. Lastnik Mihajil Prohorov jim je dal tri leta za osvojitev lige, Johnson pa pravi: "Mislim, da lahko vse osvojimo že letos. Tega ne govorim kar tako, v to resnično verjamem." Tudi zaradi selitve v novo dvorano in v Brooklyn ter zaradi novega mestnega rivalstva, je vanje usmerjeno ogromno medijske pozornosti.

Pritisk medijev je na obeh newyorških ekipah. Carmelo Anthony in Amare Stoudemire sta v svojih najboljših letih, a ko sta oba na parketu Knicks ne delujejo najbolje. Odkar so dobili Mela so zmagali 51 tekem in jih izgubili 52. Če želi opravičiti vlogo All-Star košarkarja, mora ekipo popeljati prek prvega kroga končnice. Pri tem ne bo mogel računati na pomoč čudežnega dečka iz lanske sezone. Jeremy Lin je odšel v Houston. Kot prvi organizator igre se je v Madison Square Garden vrnil Raymond Felton. V Denverju in Portlandu se ni naigral, dve leti nazaj pa je v dresu Knicksov blestel (17,1 točke in devet podaj na tekmo). Če bo Feltonova naloga razigravanje Anthonyja in Stoudemireja, bosta v obrambi za zmage ključna Tyson Chandler in veteran Marcus Camby. Ekipa, ki je še leto dni nazaj slovela kot "run and gun", je z njima danes ena potencialno najboljših v obrambi. So pa tudi najstarejše moštvo v ligi. Z veterani na klopi Pablom Prigonijem, Rasheedom Wallacom, Jasonom Kiddom in Kurtom Thomasom so v poprečju stari 33 let. Njihova šibka točka je branilec/strelec. Na začetku sezone bo začenjal Ronnie Brewer, sem in tja lahko pričakujemo nize trojk J.R. Smitha, njihov mladi adut Iman Shumpert pa se po operaciji na kolenu vrača čez kak mesec.

Okrog Eltona Branda in Andreja Igoudale jim ni uspelo sestaviti šampionske ekipe, tako so sklenili moštvo postaviti na novo. Novi zvezdnik ekipe je postal 25-letni center Andrew Bynum. "Ljudje pričakujejo, da bo to franšizo popeljal v višave. Tega se dobro zaveda. Mislim, da je na izziv pripravljen," o Bynumu pove trener Doug Collins. Z njim bodo boljši v napadu (lani le 17. napad lige). Žoge mu bo delil mladi Jrue Holiday. Veteranske izkušnje prinaša Jason Richardson, ki bo od še dveh prišlekih v ekipo Dorellu Wrightu in Nicku Youngu, adut za točke izza črte za tri.

Lani so popravili obrambo, a ostali izven osmerice najboljših na vzhodu. Naslednja naloga: izboljšati napad, ki je bil lani le 25. "najboljši". Jose Calderon je preveč nihal in izgubil mesto prvega organizatorja igre. To je zdaj prišlek iz Houstona Kyle Lowry. Njegove žoge bosta pod košem pričakovala italijanski center Andrea Bargnani in novinec Jonas Valanciunas. Litovec, lani peti izbor na naboru, je eden najbolj perspektivnih evropskih centrov. Če mu uspe tudi prek luže, sso Raptors lahko konkurenčni, a v prvi sezoni v eni bolj izenačenih divizij težko. Vseeno športni direktor Bryan Colangelo pravi: "Lani smo gradili ekipo, letos je cilj končnica."

Ne spreglejte