Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jani Brajkovič Grega Bole Simon Špilak

Četrtek, 1. 3. 2012, 20.39

8 let

Trije Slovenci na dirki Pariz-Nica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo se bo s 1. etapo, v kateri bo na sporedu posamičen kronometer, pričela 70. kolesarska dirka Pariz-Nica (2.WT). Na štartu dirke Jani Brajkovič, Grega Bole in Simon Špilak.

Letošnja dirka ''proti soncu'' bo dolga 1155 kilometrov in se bo tokrat pričela in končala s posamičnim kronometrom. Oba kronometra skupaj bosta dolga 19 kilometrov, kar je še vedno manj kot lani, ko je bil kronometer dolg 27 kilometrov. Lansko zmago bo branil Nemec Tony Martin, ki bo imel že prvi dan priložnost, da nadaljuje tam, kjer je lani končal-v rumeni majici vodilnega. Oba kronometra bosta glede na profil zelo zahtevna. Prvi bo napol gorski, medtem ko bo zadnji dan na sporedu povsem gorski kronometer. Po enajstih letih se namreč ponovno vrača kronometer na znameniti prelaz d'Eze, kjer so svoje zmage na tej dirki v preteklosti potrdili Eddy Merckx, Sean Kelly, Raymond Poulidor in Stephen Roche.

Najtežja etapa bo peta, v kateri bo na sporedu šest kategoriziranih klancev. Etapa se bo končala s tri kilometre dolgim ciljnim vzponom v Mende. Zelo težka bo tudi sedma etapa, ki pa ne bo tako odločilna kot peta. S ciljnim vzponom se konča tudi 3. etapa (5.2 kilometra). Zahtevni bosta tudi četrta in šesta etapa, ki sta pisani na kožo kolesarjem, ki si upajo v beg. Le v drugi etapi lahko zagotovo pričakujemo ciljni šprint glavnine, v katerem se bo za zmago borilo veliko število šprinterjev. Na dirki bodo morali kolesarji prekolesariti 25 kategoriziranih klancev, kar pomeni, da bodo v ospredju le najboljše pripravljeni v tem trenutku.

Lanski zmagovalec Tony Martin bo imel ob sebi izkušenega Levija Leipheimerja in Sylvaina Chavanela. V ekipi Omega Pharma-Quick Step bo tudi Tom Boonen. Na dirki bosta nastopila tudi Andreas Kloden in Bradley Wiggins, ki sta lansko dirko končala na 2. in 3. mestu. Kloden je že leta 2000 zmagal v skupnem seštevku na tej dirki. Od preostale sedmerice kolesarjev, ki so lansko dirko končali v deseterici najboljših, na dirki ne bo le Samuela Sancheza (Euskaltel-Euskadi). Na dirko se vrača Alejandro Valverde, ki zagotovo sodi med favorite za končno zmago. Zaradi zdravstvenih težav na dirki ne bo nastopil Christopher Froome (Sky). Poleg omenjenih bodo med drugimi na dirki nastopili tudi Luis Leon Sanchez, Jerome Coppel, Damiano Cunego, Diego Ulissi, Richie Porte, Andy in Frank Schleck, Sandy Casar, Pierrick Fedrigo, Igor Anton, Nicolas Roche, Thor Hushovd, Heinrich Haussler, Denis Menčov, Marcel Kittel in Thomas Voeckler.

Slovenci bomo imeli na štartu tri odlične kolesarje.

''Treniral sem dobro. Tudi z zdravjem nisem imel nikakršnih težav v pripravljalnem obdobju. Na dirko grem z namenom, da dosežem dober rezultat. Menim, da bo odločilna druga polovica dirke. Zmagovalca bo določil gorski kronometer, ki bo na sporedu zadnji dan dirke,'' je pred odhodom v Francijo za Sportal povedal Simon Špilak, ki je že leta 2008 v svoji prvi sezoni v ekipi Lampre dirko končal na 12. mestu. Lani je bil 13. Grega Bole dirke nima v lepem spominu, saj je leta 2010 padel v zadnjem kilometru 2. etape in posledično izgubil ves spomladanski del sezone. ''Želim si le, da bi se noge dobro vrtele. Dirka bo zahtevna in želim si doseči dober rezultat v kateri izmed etap. Dirka mi bo služila kot zadnja priprava za enodnevne spomladanske dirke, na katerih želim biti dober,'' je za Sportal dodal Grega Bole.

Veliko oči poznavalcev in ljubiteljev kolesarstva bo spremljalo Janija Brajkoviča. Belokranjec bo zagotovo konkurenčen najboljšim. Poleg tega bo tudi v obeh kronometrih iskal priložnost in nekaj sekund prednosti pred tekmeci.

Ne spreglejte