Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Martin Lavrič

Slovenski najstnik v Cape Town v lov za veliko priložnostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
Martin Lavrič | 19-letni Martin Lavrič je med tremi kolesarskimi izbranci, ki se bodo v Južni Afriki potegovali za podpis enoletne pogodbe s profesionalno kolesarsko ekipo Dimension Data. | Foto osebni arhiv

19-letni Martin Lavrič je med tremi kolesarskimi izbranci, ki se bodo v Južni Afriki potegovali za podpis enoletne pogodbe s profesionalno kolesarsko ekipo Dimension Data.

Foto: osebni arhiv

Devetnajstletni Martin Lavrič je eden od treh finalistov projekta Zwift Academy, ki bo enemu od njih prinesel podpis enoletne pogodbe z ekipo mlajših članov profesionalnega kolesarskega moštva Dimension Data, katere član je tudi britanski šprinter Mark Cavendish. Kako slovenski najstnik doživlja vse skupaj in kaj ga čaka v prihodnjih tednih?

Devetnajstletni kolesar Martin Lavrič, član slovenske kolesarske reprezentance v mlajših kategorijah, je eden od treh finalistov projekta Zwift Academy, ki bo enemu od njih - v finalu sta še Novozelandec Alex West in Anglež Oliver Peckover - prinesel podpis enoletne pogodbe (za sezono 2019) z ekipo mlajših članov v profesionalnem kolesarskem moštvu Dimension Data.

Za Zwift akademijo je Lavrič, član Kolesarskega kluba Kranj, prvič slišal lani, ko je zaradi slabega vremena treninge začel izvajati na trenažerju (s pomočjo računalniške aplikacije Zwift, prek katere se lahko primerjate s kolesarji po vsem svetu). Zaradi dobrih rezultatov je že lani prejel povabilo v polfinale, kamor se uvrsti deset najboljših, a ker je takrat tekmoval za klub s kontinentalno licenco (Attaque Team Gusto), v projektu ni smel sodelovati.

Kako je videti trening s programom Zwift:

Drugič v polno na Zwift akademiji

No, letos je bila zgodba drugačna. Kot član KK Kranj, ki te licence nima, se je lahko priključil projektu. Zwift akademija se je začela 6. avgusta, prvi del pa se je zaključil konec avgusta.

"Kolesarji smo morali v prvem delu opraviti deset treningov, na katerih je bilo treba pokazati svojo najboljšo moč v razponu od 30 sekund do 20 minut. Poleg treningov smo morali opraviti še štiri družabne vožnje na Zwiftu in dve dirki," je prvi del nalog, ki jih je v okviru Zwift akademije opravilo več kot tri tisoč kolesarjev, opisal Lavrič.

Ker rang prve kategorije klubskim ekipam ne dopušča dirkanja, so člani KK Kranj, tudi Lavrič, na letošnji dirki Po Sloveniji nastopili v dresu slovenske reprezentance. Lavrič je v generalni razvrstitvi zasedel 62. mesto, v konkurenci mladih kolesarjev pa je bil deveti. | Foto: Vid Ponikvar Ker rang prve kategorije klubskim ekipam ne dopušča dirkanja, so člani KK Kranj, tudi Lavrič, na letošnji dirki Po Sloveniji nastopili v dresu slovenske reprezentance. Lavrič je v generalni razvrstitvi zasedel 62. mesto, v konkurenci mladih kolesarjev pa je bil deveti. Foto: Vid Ponikvar

Bogata nagrada že za uvrstitev v polfinale

"Očitno sem bil dovolj dober, da sem spet dobil povabilo v polfinale in bil tudi izbran. Kot polfinalist sem prejel nov trenažer Elite Direto, dres Dimension Date in kolesarske vložke za čevlje Solestar. V polfinalu smo morali opraviti štiri treninge na trenažerju in tri na prostem, in sicer v dveh tednih, v obdobju med 15. in 28. oktobrom.

Vsi treningi so bili zastavljeni tako, da so resnično preizkusili vse naše sposobnosti. Sicer bi lahko rekel, da sem s tistimi zunaj malce pretiraval in sem zaradi utrujenosti malce slabše opravil s preostalimi na trenažerju, pa vendar, očitno je bilo dovolj za finale," se te dni upravičeno smeji študentu prvega letnika višješolskega programa ekonomist na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije v Ljubljani.

Na Veliki nagradi Kranja je letos zasedel 28. mesto.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na Veliki nagradi Kranja je letos zasedel 28. mesto. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Hvaležen za posluh v matičnem klubu

Pravi, da v klubu na začetku niso bili seznanjeni s tem, da se je priključil akademiji, saj je na začetku vse skupaj smatral bolj kot ne za dober trening za zadnje dirke sezone, ko pa je bil izbran v polfinale, je novico vendarle delil tudi s klubom.

"V klubu so me pri moji nameri podprli, za kar sem jim zelo hvaležen. Športni direktor Matjaž Zevnik bi v času kolesarskih prestopov hitro našel nekoga, ki bi lahko prevzel moje mesto v klubu, vendar tega ni storil in mi je mesto privarčeval, vse dokler ne izvem odločitve o zmagovalcu akademije," se je še javno zahvalil Zevniku.

Lavričeva kratka predstavitev:

Preizkus in ključni trenutki v južnoafriškem Cape Townu

Lavriča zdaj čaka pomemben preizkus v Južni Afriki. Prihodnjo soboto potuje v južnoafriško prestolnico Cape Town, kjer ga čaka naporen teden. "S fanti bomo morali še enkrat dokazati, iz kakšnega testa smo," pravi. Na pripravah se bo pomeril s preostalima dvema finalistoma Alexom Westom in Oliverjem Peckoverjem.

Že nagrade je bil vesel, kako bi bil šele zmage

Pravi, da je bil že s samo nagrado za uvrstitev v polfinale več kot zadovoljen, vse drugo bo samo bonus.

"Sploh nisem mogel verjeti, da lahko v današnjih časih kar tako dobiš nekaj zastonj, in to v vrednosti nad tisoč evrov. No, ko sem izvedel še novico, da sem finalist, je vse skupaj postalo še bolj neverjetno. Že to, da bom odpotoval v Južno Afriko in bom tam nastanjen v prelepem hotelu, je zame izjemno, kar pa seveda ne pomeni, da ne bom dal vsega od sebe. Nagrada za zmagovalca je zelo mikavna in zagotovo bom naredil vse, kar je v mojih zmožnostih, da jo osvojim."

Finalisti Zwift akademije se bodo v Južni Afriki priključili pripravam ekipe Dimension Data. Tam bo tudi Mark Cavendish, najbolj prepoznavno ime tega moštva. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Finalisti Zwift akademije se bodo v Južni Afriki priključili pripravam ekipe Dimension Data. Tam bo tudi Mark Cavendish, najbolj prepoznavno ime tega moštva. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V družbi idola iz otroštva

Na prizorišču priprav bo tudi najbolj prepoznavno ime ekipe Team Dimension Data, britanski šprinter Mark Cavendish. "Ko sem se začel ukvarjati s kolesarstvom, je bil Cavendish moj prvi vzornik in še vedno je moj najljubši šprinter. Prav neverjetno je, da bom zdaj z njim na pripravah, finala se res zelo veselim."

Korak bliže uresničitvi sanj

Lavrič se s kolesarstvom ukvarja že od osmega leta, njegov cilj pa je postati profesionalni kolesar. "Moje sanje so, da bi se s kolesarstvom preživljal. Vem, da bo za to potrebno še veliko dela, sem pa s takimi priložnostmi, kot je ta v Južni Afriki, samo še korak bližje temu cilju. Tudi motivacija je tako samo še večja."

Ne spreglejte