Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 14.16

8 let

Pau srečno mesto za Fedrigoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pierrick Fedrigo je zmagovalec 15. etape 99. kolesarske dirke po Franciji (2.WT). V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb med najboljšimi. V torek zadnji dan odmora. Jani Brajkovič ostaja 8.

Na sporedu je bila 159 kilometrov dolga etapa, v kateri so bili na sporedu trije kategorizirani vzponi nižje kategorije. Vse od štarta etape so se vrstili pobegi, a je bil uspešen šele pobeg peterice kolesarjev na 62. kilometru etape. Thomas Voeckler (Europcar), Pierrick Fedrigo (FDJ-BigMat), Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick Step), Samuel Dumoulin (Cofidis) in Christian Vandevelde (Garmin-Sharp) je bila peterica ubežnikov, ki ji je glavnina dovolila pobeg. Kmalu je peterico ulovil še Nicki Sorensen (Saxo Bank-Tinkoff Bank), tako da je bilo v begu šest kolesarjev. Njihova prednost je hitro narasla na 5 minut in je dolgo časa znašala toliko. Kar nekaj časa je bil namreč v glavnini interes, da bi ulovili ubežnike, a je bilo že slabih 50 kilometrov do cilja jasno, da bo šesterica med seboj odločala o etapnem zmagovalcu. Thomas Voeckler je bil najvišje uvrščeni med ubežniki v skupnem seštevku pred pričetkom etape. Za Wigginsom je pred začetkom etape zaostajal že skoraj eno uro.

Med ubežniki je bila četverica, ki je že slavila etapno zmago na Touru. Samuel Dumoulin je že leta 2008 zmagal etapo s ciljem v Nantesu. Nicki Sorensen je slavil etapno zmago leta 2009 s ciljem v Vittelu. Tri etapne zmage sta doslej v žep pospravila Francoza Pierrick Fedrigo (Gap 2006, Tarbes 2009 in Pau 2010) in Thomas Voeckler (Perpignan 2009, Bagnere de Luchon 2010 ter Bellegarde sur Valserine 2012). Najbolj sta si zato zagotovo etapne zmage želela Devenyns in Vandevelde. Prednost ubežnikov, ki so složno narekovali ritem na čelu glavnine, je 25 kilometrov do cilja znašala nekaj sekund manj kot 11 minut. Deset kilometrov do cilja so se med ubežniki začeli vrstiti prvi poskusi pobega. Sorensen je bil tisti, ki je prvi prestrašil kolege, s katerimi je bil v begu. Šest kilometrov in pol do cilja je napadel Pierrick Fedrigo, za katerim se je pravi čas podal le Christian Vandevelde. Tri kilometre pozneje sta imela ubežnika že 15 sekund prednosti pred četverico, medtem ko je zaostanek glavnine znašal skoraj 12 minut. Oba kolesarja, ki sta bila v begu, sta vse stavila na ciljni šprint. V slednjem je brez težav svojo četrto zmago na Touru v karieri osvojil Fedrigo. Triintridesetletni Francoz je že leta 2010 slavil v etapi s ciljem v Pau-ju. Takrat je dobil 16. etapo. Drugo mesto je osvojil Christian Vandevelde, tretje pa Thomas Voeckler, ki je že slavil etapno zmago na letošnji dirki. Šprint glavnine, ki je zaostala skoraj 12 minut, je dobil Nemec Andre Greipel. Borut Božič je etapo končal na 11, Brajkovič na 20, Koren na 39. in Bole na 125. mestu. Bradley Wiggins je zadržal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, Brajkovič je 8.

V torek bo na sporedu zadnji dan odmora na letošnji dirki. V sredo in četrtek bosta na sporedu odločilni dve gorski etapi. V sredo kolesarje čakajo prelazi Aubisque, Tourmalet, Aspin in Peyresourde. Končnega zmagovalca dirke bo potrdil sobotni posamičen kronometer.

Ne spreglejte