Nedelja,
21. 4. 2024,
16.30

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

UAE Emirates Domen Novak Mathieu Van der Poel Tadej Pogačar Tadej Pogačar Liege-Bastogne-Liege

Nedelja, 21. 4. 2024, 16.30

1 mesec, 3 tedne

Liege–Bastogne–Liege 2024

Pogačar napadel na ikoničnem klancu in se odpeljal do 70. zmage!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Liege–Bastogne–Liege 2024 Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je svojo 70. zmago v profesionalni karieri posvetil pokojni mami svojega dekleta Urške Žigart. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je svojo 70. zmago v profesionalni karieri posvetil pokojni mami svojega dekleta Urške Žigart.

Foto: Guliverimage

Štiri tedne po svoji zadnji zmagi (Dirka po Kataloniji) je Tadej Pogačar (UAE Emirates) dosegel naslednjo zmago, že 70. v profesionalni karieri, in to na 110. izvedbi kolesarskega spomenika Liege–Bastogne–Liege. Tudi v Belgiji mu je uspelo na njemu edinstven način. Na 254-kilometrski dirki je napadel 36 kilometrov pred ciljem, na ikoničnem klancu Cote de la Redoute, kot je tudi napovedal. Nihče mu ni mogel slediti, v nekaj kilometrih si je pridirkal minuto prednosti in zmagal, zdelo se je, da s pravo lahkoto. 

Luka Mezgec
Sportal Klic v zadnjem trenutku: tudi Luka Mezgec bo nastopil na Dirki po Italiji

Tadej Pogačar, preden je napadel 36 kilometrov pred ciljem | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar, preden je napadel 36 kilometrov pred ciljem Foto: Guliverimage Tadej Pogačar (UAE Emirates) je dirkal deseti dan v letu 2024 in dosegel že sedmo zmago (ima še eno drugo in eno tretje mesto)! Neverjetno. Kakšna premoč. Skupno pa je zdaj v svoji profesionalni karieri pri 70 zmagah. Več zmag ima v zgodovini samo 45 kolesarjev (rekorder je Eddy Merckx z 276).

Belgijsko klasiko Liege–Bastogne–Liege je osvojil drugič. Skupno je to njegova šesta zmaga na največjih enodnevnih dirkah na svetu oziroma spomenikih. Po 254 kilometrih je bil v cilju minuto in 39 sekund pred Romainom Bardetom (Team dsm-firmenich PostNL). Tretje mesto je z dvema minutama zaostanka osvojil Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck), ki je veljal za prvega izzivalca slovenskega kolesarja, a na ključnem klancu zmagovalcu ni mogel slediti.

Pogačar je napadel 36 kilometrov pred ciljem na strmem, a kratkem klancu na Cote de la Redoute (1,6 kilometra/8,8 odstotka). Nihče mu ni mogel slediti, takoj si je nabral 20 sekund prednosti, na naslednjih treh klancih je povečeval skoraj na dve minuti prednosti. Na dirki s precej razgibanim terenom je dirkal s povprečno hitrostjo 40,9 kilometra na uro.

Napadel je na ikoničnem klancu La Redoute. Nihče mu ni mogel slediti. | Foto: Guliverimage Napadel je na ikoničnem klancu La Redoute. Nihče mu ni mogel slediti. Foto: Guliverimage

Na dirki je od Slovencev nastopil tudi Domen Novak (UAE Emirates), ki je opravil ogromno dela v drugi polovici dirke in pomagal postaviti temelje za Pogačarjev kasnejši napad.

Liege–Bastogne–Liege 2024, končni vrstni red:

1. Tadej Pogačar (UAE Emirates)

2. Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL) +1:39
3. Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck) +2:02
4. Maxim van Gils (Lotto Dstny) +2:02
5. Aurelien Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale Team)
6. Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step)
7. Valentin Madouas (Groupama - FDJ) +2:02
8. Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan Team) +2:02
9. Pello Bilbao (Bahrain - Victorious) +2:02
10. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) +2:02
...
60. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates) +13:10

Pogačar: Dirkal sem za Urškino mamo

Deset tekmovalnih dni ima v letu 2024. Zmagal pa je kar sedemkrat. | Foto: Guliverimage Deset tekmovalnih dni ima v letu 2024. Zmagal pa je kar sedemkrat. Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar je zmago posvetil pokojni mami svojega dekleta Urške Žigart. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar je zmago posvetil pokojni mami svojega dekleta Urške Žigart. Foto: Guliverimage Pogačar je to dirko prvič zmagal leta 2021. Pred tem je bil leta 2020 tretji, leta 2022 jo je izpustil zaradi družinskih razlogov, lani pa je padel in si zlomil zapestje. "Zame je bila dirka zelo čustvena. Na kolesu sem mislil na Urškino mamo, zaradi česar smo izpustili preizkušnjo pred dvema letoma, lani pa sem tu padel in si zlomil zapestje. Zadnji dve leti sta bili tu zelo zahtevni. Dirkal sem za Urškino mamo in vesel sem, da sem lahko znova osvojil to izjemno lepo dirko," je v prvi izjavi v cilju povedal Pogačar. To je bil njegov 13. nastop na kolesarskih spomenikih, že desetič je končal v prvi deseterici. 

Pogačar se je z van der Poelom, ki je letos dobil Flandrijo in Pariz–Roubaix, izenačil na lestvici aktivnih kolesarjev z največ zmagami na spomenikih. Oba imata po šest zmag, nihče drug v karavani nima več kot dveh. Pogačar je na petih največjih klasikah slavil še po Flandriji (2023) in trikrat po Lombardiji (2021, 2022, 2023).

Pogačar se je z van der Poelom izenačil na lestvici aktivnih kolesarjev z največ zmagami na spomenikih.  | Foto: Guliverimage Pogačar se je z van der Poelom izenačil na lestvici aktivnih kolesarjev z največ zmagami na spomenikih. Foto: Guliverimage

"Brez pomoči ekipe mi to ne bi uspelo"

"Brez pomoči ekipe mi to ne bi uspelo, zato se ji moram zahvaliti. Danes ne bi mogel zmagati brez njene pomoči. Tokrat sem bil na cesti previden, ves čas sem razmišljal, da moram voziti varno, lani pa sem razmišljal, kako prihraniti energijo za zaključek," je dodal slovenski as. "Poskušal sem se ogreti, imel sem več plasti oblačil, saj je bilo zelo mrzlo. Dirkali smo močno na klancih in varno na spustih, na Redoutu pa opravili, kar smo se dogovorili. Do cilja sem nato le še trpel. To je posebna zmaga. Po dolgi dirki je priti v cilj sam z majico državnega prvaka nekaj zelo lepega."

Kako je potekala dirka LiegeBastogneLiege (254,5 kilometra)

Cilj. Romain Bardet z dobro minuto zaostanka na drugem mestu (Pogi je v zadnjem kilometru malo popustil). Skupina okoli 20 kolesarjev pa nato v ciljnem šprintu za tretje mesto. Uspelo je van der Poelu.

CILJ! Deseti dirkaški dan letos za Pogačarja in že sedma zmaga! Noro! Zmagovalec klasike Liege–Bastogne–Liege. Drugič v karieri.

Zadnji kilometer!

7 km do cilja:
Zadnji kilometri so večinoma položen spust. Pogačar tako drvi proti svoji 70. zmagi v profesionalni karieri. Je že skoraj dve minuti pred Bardetom.

10 km do cilja: Pogačar na popušča, prednost je povečal še za nekaj sekund. Van der Poel zaostaja že več kot dve minuti.

13 km do cilja: Pogačar je prvi na vrhu zadnjega klanca. Po 241 kilometrih ima minuto in 30 sekund prednosti pred Bardetom. Bernal in Carapaz sta ujela ostale zasledovalce in so minuto 45 za Pogijem. Povprečna hitrost na tej razgibani dirki je 40,5 kilometra na uro.

14 km do cilja: Še zadnji, 11. klanec na dirki. Zmagovalec je bolj ali manj odločen. V zasledovalni skupini je tempo dvignil Bardet, a gre bolj ali manj za četveroboj za stopničke. V drugi zasledovalni skupini sta napadla Bernal in Carapaz, da bi morda še ujela prvo zasledovalno skupino.


15 km do cilja: Pogačar ohranja prednost, višjo od minute, pred prvimi zasledovalci.

24 km do cilja: Pogačar je začel predzadnji vzpon na dirki. Ima dobro minuto prednosti pred prvo skupino zasledovalcev (Healy, Gregoire, Bardet in Cosnefroy). Bernal, Carapaz, van der Poel in še 12 drugih kolesarjev je v drugi skupini zasledovalcev, ki zaostajajo minuto in pol.

30 km do cilja: Pogačar je 35 sekund pred skupino z okoli desetimi kolesarji (Bernal, Carapaz, Skjelmose ...), medtem ko van der Poel v naslednji skupini zaostaja že skoraj minuto. Pogi samo povečuje prednost.

33 km do cilja: Pogačar je zlahka osvojil Cote de la Redoute, prvi zasledovalci so prišli na vrh 20 sekund za njim.

34 km do cilja: 200 metrov do vrha klanca je Pogačar že sam, Carapaz ni zdržal njegovega tempa.

34 km do cilja: Pogačar je napadel! Sledi mu le Richard Carapaz, a s precejšnjo muko.


35 km do cilja: Začel se je ikonični klanec, ki ima na krajšem delu celo 15-odstoten naklon.

42 km do cilja: Še štiri kilometre do začetka vzpona na Cote de la Redoute, ki je bil že večkrat odločilni klanec na dirki – 1,6 kilometra, a kar 275 višinskih metrov. Pričakujejo, da bo na tem klancu napadel Pogačar.

46 km do cilja: Glavnina je tudi vrh prelaza Desnie prevozila brez šprinta, čeprav so bile na voljo točke. In tako je bil prek črte znova prvi Novak.

60 km do cilja: Novak je dobil šprint glavnine na prelazu Rosier. Za kolesarji je že 194,4 kilometra. Čakajo jih še štirje kratki, a strmi klanci.

64 km do cilja: Začel se je vzpon na prelaz Rosier. V glavnini je še okoli 60 kolesarjev, med tistimi, ki so odpadli, je tudi Diego Ulissi (UAE Emirates).

70 km do cilja: Glavnina je spet skupaj, zraven sta tudi Mathieu van der Poel, ki je nenavadno umirjen, in Tom Pidcock. Medtem je španski kolesar Carlos Canal iz Movistarja grdo padel in zapustil dirko. 

77 km do cilja: Domen Novak (UAE Emirates) še vedno narekuje oster tempo, bil je tudi prvi, ki je prečkal gorski cilj na Côte de Stockeu. Do konca dirke je še šest klancev, o zmagovalcu bo najverjetneje odločil vzpon na La Redoute. Britancu Tomu Pidcocku in Mauriju Vansevenantu (Soudal Quick-Step), ki se poskušata preseliti v vodilno skupino, se je pridružil francoski kolesar Romain Grégoire (Groupama - FDJ). Trojica ima samo še 33 sekund zaostanka za skupino s Tadejem Pogačarjem, medtem ko ima skupina z Mathieujem van der Poelom že minuto zaostanka. 

78 km do cilja: Britanec Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), ki se je zaradi težav s kolesom znašel v zasledovalni skupini, je pospešil in se bo poskušal preseliti v vodilno skupino, v kateri sta Tadej Pogačar in zmagovalec Gira Richard Carapaz. Pidcocku sta se pridružila Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step) in Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious), a zadnji ni zdržal tempa. 

85 km do cilja: Bega je konec! Vajeti narekovanja tempa v glavnini, ki se je ob padcu prepolovila, spet prevzema slovenski kolesar Domen Novak (UAE Emirates). Američan Kevin Vermaerke (Team dsm-firmenich PostNL) se poskuša iz skupine z van der Poelom, Pidcockom (INEOS Grenadiers), Aleksandrom Vlasovom (BORA - hansgrohe), Pellom Bilbaom (Bahrain-Victorious) in Simonom Yatesom (Jayco AlUla), ki zaostaja že minuto in pol, prebiti v vodilno skupino s Tadejem Pogačarjem.

90 km do cilja:
Glavnina je pohodila plin, prednost ubežne skupine, v kateri je samo še pet kolesarjev (Gelders, Rochas, Scarorni, Doubey in Ourselin), se zmanjšuje in znaša zgolj še minuto. Vreme se je izboljšalo. Kolesarji se bližajo vznožju četrtega od 11 vzponov današnje dirke. Do Côte de Wanne vodi 2,9 kilometra dolg vzpon s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. Britanec Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), zmagovalec letošnje izvedbe dirke Amstel Gold Race, je medtem moral zamenjati kolo. Na čelu glavnine oster tempo narekuje slovenski kolesar Domen Novak (UAE Emirates). 

Liege-Bastogne-Liege | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage  
99 km do cilja:
Tik pred svetovnim prvakom Mathieujem van der Poelom so se na tleh znašli trije kolesarji William Lecerf Jr. (Soudal Quick-Step), Toon Clynhens (Team Flanders - Baloise) in Chris Hamilton (Team dsm-firmenich PostNL), a so jo k sreči odnesli brez poškodb. Dirko so predčasno zaključili trije kolesarji ekipe Flander - Baloise (Kamiel Bonneu, Siebe Deweirdt in Vincent Van Hemelen). Tik pred začetkom tretjega vzpona (Côte de Mont-le-Soie, 1,8 kilometra pri 6.6-odstotnem povprečnem naklonu) je prišlo do novega padca, tokrat v glavnini. Posledično je prišlo do ločitve v glavnine, van der Poel se je znašel v drugem delu in bo potreboval kar nekaj moči, da se prebije v prvo skupino.  

105 km do cilja: Kolesarji se približujejo tretjemu vzponu današnje dirke. Še deset kilometrov jih loči do vznožja Côte de Mont-le-Soie (1,8 kilometra, 6.6-odstotni povprečni naklon). Ubežna skupina ima samo še dve minuti prednosti pred glavnino. 

Glavnina na drugem vzponu dneva na Côte de Saint-Roch | Foto: Guliverimage Glavnina na drugem vzponu dneva na Côte de Saint-Roch Foto: Guliverimage
13.35 – V Liegeu se je začela tudi ženska izvedba dirke Liege–Bastogne–Liege (152,9 kilometra). Na štartni listi sta dve Slovenki, Špela Kern, ki tekmuje za ekipo Cofidis Women Team, in Urška Žigart, članica ekipe Liv AlUla Jayco.

Kamera še posebej pozorno spremlja vsak premik Tadeja Pogačarja:

136 km do cilja: Kolesarji so prečkali drugi gorski cilj današnje etape. Prvi je točko na Côte de Saint-Roch, kjer jih je kljub slabemu vremenu pričakalo ogromno navijačev, prečkal Francoz Fabien Doubey iz ekipe TotalEnergies. Skupina devetih ubežnikov ima še tri minute in pol prednosti pred glavnino.

Liege-Bastogne-Liege, trasa dirke | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

153 km do cilja: Kolesarji so že dosegli mesto Bastogne, zdaj jih čaka pot nazaj do Liegea. Trasa bo zdaj precej težja kot v prvem delu, poleg nizkih temperatur (trenutno je okoli pet stopinj Celzija) bo karavani težave povzročal še bočni veter. Naslednji vzpon na današnjem "jedilniku" je kratek, a strm vzpon na Côte de Saint-Roch (0,9 kilometra, 10,6-odstotni povprečni naklon). Ubežniki imajo že štiri minute in 40 sekund prednosti pred glavnino.

178 km do cilja: Kolesarji v ubežni skupini (Lilian Calmejane (Intermarché - Wanty), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Christian Scaroni (Astana), Loic Vliegen (Bingoal WB), Iván Romeo (Movistar), Fabien Doubey, Paul Ourselin (oba TotalEnergies) in Enzo Leijnse (Team dsm-firmenich PostNL) so že prečkali vrh prvega današnjega vzpona Côte de Bonnerue. Prvi je vrh dosegel Francoz Ourselin iz ekipe TotalEnergies, ki jo bo v prihodnji sezoni najverjetneje okrepil tudi nekdanji dvakratni svetovni prvak Julian Alaphilippe.

190 km do cilja: Deveterica na čelu dirke je na spustu povečala prednost pred glavnino, ki zdaj znaša tri minute in pol, kar je največ do zdaj. Kolesarji imajo še nekaj kilometrov do vznožja prvega vzpona današnje dirke Côte de Bonnerue. Klanec je dolg 2,4 kilometra in ima 5,7-odstotni povprečni naklon. To je prvi od 11 vzponov na današnji preizkušnji.

Ja, Tadej Pogačar je še vedno v glavnini: 

200 km do cilja: Glavnina ubežnikom ne pušča preveč manevrskega prostora. Njihova prednost se je iz treh minut znižala na dve in pol. Bližajo se prvemu (Côte de Bonnerue, 2,4 kilometra in 5,7-odstotni povprečni naklon) od skupaj 11 vzponov na današnji dirki. Tudi temperature so vse nižje, trenutno sta na termometru le dve stopinji Celzija. Eden od dveh glavnih favoritov Mathieu van der Poel je na štartu razkril, da ima na sebi pet slojev oblačil, kar bi moralo zadostovati za današnje vremenske razmere, končal pa bo verjetno zgolj v enem. V intervjuju pred začetkom dirke je še dejal, da na žalost tehta 75 kilogramov, kar bo pri današnjih štiri tisoč višinskih metrih oteževalna okoliščina. 

220 km do cilja: Ubežna skupina devetih kolesarjev, v katerih ni imen, ki bi ogrožala favorite, je malenkost povečala prednost pred glavnino in zdaj znaša tri minute. Tempo glavnine pričakovano narekujejo kolesarji ekipe UAE Emirates, ki danes vse svoje karte stavi na Tadeja Pogačarja. Iz mesta Bastogne, kamor vodi trasa, poročajo o snežnih padavinah. 

Na begu je devet kolesarjev.  | Foto: Guliverimage Na begu je devet kolesarjev. Foto: Guliverimage

240 km do cilja: V ospredju se je oblikovala skupina ubežnikov, v kateri je trenutno devet kolesarjev: Lilian Calmejane (Intermarché - Wanty), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Christian Scaroni (Astana), Loic Vliegen (Bingoal WB), Iván Romeo (Movistar), Fabien Doubey, Paul Ourselin (oba TotalEnergies) in Enzo Leijnse (Team dsm-firmenich PostNL). Pred glavnino imajo že debeli dve minuti in pol prednosti.  

10.15 – Paradne vožnje po mestu je konec, zdaj gre zares. 254,5 kilometra dolga dirka z več kot štiri tisoč višinskimi metri je zahtevna že sama po sebi, dodaten oteževalni dejavnik pa bo vreme. Na štartu je deževalo, termometer pa je kazal skromnih pet stopinj Celzija. V nadaljevanju dneva se bo sicer ogrelo, a ne preveč.

10.10 – Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Danes spremljamo zadnji kolesarsko klasiko spomladanskega dela sezone, najstarejši spomenik Liege–Bastogne–Liege. Glavni favorit za zmago je slovenski šampion Tadej Pogačar, ki je leta 2021 na tej preizkušnji že zmagal, na zadnjih dveh izvedbah pa tam ni imel sreče. Leta 2022 je dirko izpustil zaradi smrti v družini (ravno danes minevata dve leti od smrti mame Urške Žigart, Pogačarjeve zaročenke, lani pa si je v Liegeu poškodoval zapestje, kar je okrnilo njegove priprave na Dirko po Franciji). 

Napoved dirke

Tadej Pogačar je pred dirko, na kateri je zmagal že leta 2021, bila pa je sploh njegov prvi spomenik v profesionalni karieri, opozoril, da se utegne v napovedan dvoboj z Mathieujem van der Poelom vmešati še kakšen nevaren kolesarski as. Zahtevna trasa, na kateri domala ni ravnine, bi utegnila ustrezati tudi kolesarjem, kot so Tom Pidcock, Mattias Skjelmose, Tiesj Benoot, Benoît Cosnefroy, Dylan Teuns, Aleksej Lucenko, Michael Matthews, Egan Bernal, še bolj pa morda Stephenu Williamsu, Kévinu Vauquelinu, Santiagu Buitragu in Maximu van Gilsu.

Pogačar, ki je v Belgijo prispel z višinskih priprav v Španiji in lačen tekmovanja, bo imel ob sebi še močno ekipo z Diegom Ulissijem, Marcom Hirschijem, Finnom Fisherjem-Blackom, Joãom Almeido, Sjoerdom Baxom in Domnom Novakom, fantje pa bodo tudi nadvse motivirani, da popravijo slab ekipni vtis z Valonske puščice, kjer so ubrali nerazumljivo taktiko in pregoreli. Pričakovati je, da bodo današnjo dirko nadzirali prav kolesarji UAE Emirates, saj je Mathieu van der Poel, ki je letos osvojil že dva spomenika, napovedal, da bo s kolegi iz ekipe Alpecin - Deceuninck le prežal na priložnosti in se nima namena izpostavljati na čelu glavnine.

Pogačar je bil na sobotni predstavitvi ekip dobro razpoložen. | Foto: A.S.O./Billy Ceusters Pogačar je bil na sobotni predstavitvi ekip dobro razpoložen. Foto: A.S.O./Billy Ceusters

Dve leti od smrti mame Urške Žigart

Na ženski izvedbi dirke Liege-Bastogne-Liege bo nastopila tudi Urška Žigart, življenjska sopotnica prvega kolesarja sveta. V pogovoru za belgijsko Sporzo je med drugim omenila, da ravno danes minevata dve leti od smrti njene mame Darje Žigart, ki je umrla zaradi raka, in da upa, da se bo njen zaročenec z zmago poklonil spominu nanjo.

O žalostnem trenutku je spregovorila tudi v intervjuju za Sportal: Želela sem si, da bila na dan, ko je umrla, z njo doma, tako pa se je poslovila, že preden sem se uspela vrniti domov. Mama je želela, da ostanem na dirki, da počnem tisto, kar imam najraje. Sicer ni vedela, da se bo tisti dan poslovila, je pa to verjetno čutila. Ko me je oče 21. aprila zjutraj poklical, sem v  njegovem glasu začutila, da je nekaj narobe, a o tem ni želel govoriti. Takrat sem se takoj odločila, da s prvim letom odpotujem domov, in enako se je odločil tudi Tadej. Žal je bilo prepozno.
 

Vreme bo še dodatno otežilo že tako naporno dirko

Po Valonski puščici, na kateri je zaradi hudega mraza odstopilo 130 kolesarjev, je bilo tudi pred dirko Liege–Bastogne–Liege veliko govora o tem, kako utegne na dogajanje vplivati slabo vreme. Za čas dirke je napovedan dež, temperature pa naj ne bi presegle deset stopinj Celzija. "To je vedno dirka na izčrpavanje, ob slabem vremenu pa utegne biti še toliko zahtevnejša. Čaka nas izjemno naporen dan," je o tem povedal avstralski as Jai Hindley (BORA - hansgrohe). Pogačar je že na ogledu proge okusil nekaj mraza in dežja ter ocenil, da "ni bilo prehudo".

Tadej Pogačar Liege Bastogne Liege 2021
Sportal Tadej Pogačar se vrača na kraj padca, ki je lani otežil priprave na Tour de France
Nathan Van Hooydonck Tadej Pogačar
Sportal "Lahki kolesarji, kot je Tadej Pogačar, bodo trpeli"
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar: Pogrešam Remca, dvoboja z njim sem se veselil od začetka leta
Tom Dumoulin
Sportal Tom Dumoulin: Bodimo iskreni, Pogačar ima v nedeljo večje možnosti za zmago.