Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Po Sloveniji Tour of Slovenia

Petek, 17. 6. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Pred drugo etapo na dirki Po Sloveniji, Nova Gorica–Golte

Kje ste, junaki?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Kar se je zgodilo v četrtek med Ljubljano in Koprom, je za tiste, ki bi radi v Sloveniji okusili prestiž, že zgodovina. Lov za rumeno majico na 23. dirki Po Sloveniji se začenja danes v Novi Gorici, kar 217 kilometrov dolga in naporna etapa pa se bo končala na Golteh.

Pred kolesarji je na dirki Po Sloveniji izjemno zahtevna etapa, ki se bo po dveh gorskih ciljih I. kategorije, končala z vzponom na Golte. | Foto: Pred kolesarji je na dirki Po Sloveniji izjemno zahtevna etapa, ki se bo po dveh gorskih ciljih I. kategorije, končala z vzponom na Golte. Pred začetkom druge etape je jasno, da se bo nosilec rumene majice Jens Keukeleire poslovil od vodilnega položaja, saj je danes čas za hribolazce. Kraljevska etapa se bo začela že ob 11. uri v Novi Gorici, kaj kmalu pa bo sledil gorski cilj 3. kategorije na Višnjevik. 

Čeprav lahko pričakujemo že kakšen poskus pobega, pa se bo osrednje delo v drugi etapi začelo v Cerknem, od koder se bodo kolesarji povzpeli na 1.013 metrov visoki Črni vrh, ki je označen kot gorski cilj I. kategorije. Pot jih bo nato peljala po Gorenjski, nov podvig pa jih bo čakal po Kamniku, ko bo pred njimi stal 902 metra visoki Črnivec – II. kategorije.

 | Foto:

A s tem vrtenja pedal še ne bo konec. Najtežje delo so organizatorji dirke privarčevali za konec. Za konec bo sledil vzpon iz Mozirja (340 n. m.) na Golte (1386 n. m.). Povprečni naklon bo 7,3-odstoten, kolesarji pa bodo najbolj trpeli povsem ob izdihljajih 14 kilometrov dolgega vzpona, saj bo takrat naklon kar 23-odstoten.

Če bo povprečna hitrost znašala 44 kilometrov na uro, kar je težko verjeti, bodo na cilj najprej prikolesarili ob 16. uri, a lahko pričakujemo, da bodo kolesarji na svojem delovnem orodju sedeli slabih šest ur, kar bi pomenilo, da bi najhitrejši s kolesa na Golteh sestopil nekaj pred 17. uro.

Kandidatov za lov na rumeno majico kar nekaj. Kaj bo porekel Ulissi?

Po petkovem dnevu bo slika v boju za skupno zmago že nekoliko bolj jasna, pa čeprav je dan pozneje na sporedu še kronometer iz Celja na Celjsko kočo, ki je deloma gorski. Če bo imel petkov junak lepo prednost pred najbližjim zasledovalcem, jo bo težko izgubil v soboto, medtem ko je v nedeljo ravninska etapa, v kateri bo ciljni šprint glavnine.

Med tistimi, ki jih je v petek skupil, je bil tudi Italijan Vigano Davide. | Foto: Med tistimi, ki jih je v petek skupil, je bil tudi Italijan Vigano Davide.

Da ima močne noge, je v četrtek pokazal Italijan Diego Ulissi, ki je dirko Po Sloveniji že osvojil leta 2011, klanec na Golte pa je takrat prav tako spoznal. Svoja aduta ima z Radoslavom Rogino in Juretom Golčerjem tudi Adria Mobil, ki pa je v petek zaradi padca izgubila Domna Novaka – v skupnem seštevku zaostaja že za več kot šest minut. V prvi etapi je kar nekaj kolesarjev izgubilo nadzor nad kolesom in pristalo na trdem asfaltu. "Domen bo verjetno poskusil pobegniti, ker že toliko zaostaja," pravi trener Adrie Mobila Boštjan Mervar.

Zanimivo bo videti, kaj bodo pokazali tudi Estonec Rein Taaramäe (Katjuša), Španec Omar Fraile Matarranz (Team Dimension Data), Čeh Jan Barta (Bora Argon) … Vsi ti kolesarji za rumeno majico zaostajajo za vsega tri sekunde, prva etapa pa je naredila že kar nekaj selekcije, saj drugi kolesarji, ki bi jih zanimala visoka uvrstitev na dirki Po Sloveniji, zaostajajo 30 sekund ali več.

Ne spreglejte