Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2013,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2013, 13.58

8 let

Froome mora le še potrditi zmago, Contador izrinjen s podija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
23-letni Kolumbijec Nairo Quintana je največji junak 20. etape kolesarske dirke po Franciji. Britanec Christopher Froome pred zanj najlepšo etapo na letošnji dirki.

Na dirki po Franciji je bila na sporedu zadnja zahtevna etapa na letošnji dirki. Kolesarji so morali opraviti s 125 kilometrov dolgo etapo, v kateri je bilo na sporedu šest kategoriziranih gorskih ciljev. Najkrajšo etapo (z izjemo kronometrov) na dirki so kolesarji začeli tako, kot da si želijo biti čim prej v cilju. Takoj so se začeli vrstiti pobegi in kmalu je bila v begu skupina desetih kolesarjev. To so bili Pierre Rolland, Cyril Gautier (oba Europcar), Mikel Astarloza, Igor Anton (oba Euskaltel-Euskadi), Marcus Burghardt (BMC Racing), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), Pavel Brutt (Katjuša), Simon Clarke (Orica-GreenEdge) in Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale). Na letečem cilju, kjer je bil prvi Flecha, je prednost ubežnikov pred glavnino znašala minuto. V ubežni skupini se je odvijal boj za točke na gorskih ciljih med Rollandom in Antonom. Francoz je na četrtem gorskem cilju tako očitno zaprl Antona, da bi moral biti kaznovan z odvzemom točk, a se to ni zgodilo. Vso etapo so bili na čelu glavnine kolesarji ekipe Movistar, ki niso dovolili, da bi si ubežniki prikolesarili preveliko prednost. Sledil je 15,9 kilometra dolg vzpon na prelaz Mont Revard, na katerem se je Voigt, najstarejši kolesar na dirki, otresel tekmecev. Pet kilometrov od gorskega cilja je imel Nemec dobre tri minute prednosti pred glavnino. V lov za njim se je podal Igor Anton, a ga ni uspel uloviti. Voigt je prvi prečkal gorski cilj, medtem ko je glavnina za njim zaostajala tri minute in 40 sekund. Dvajset kilometrov do cilja je imel Voigt še tri minute prednosti pred glavnino. Preostala deveterica ubežnikov med njim in glavnino je za njim zaostajala dobro minuto, a pred kolesarji je bil še 10,7 kilometra dolg ciljni vzpon. Na vrhu vzpona, ki je bil klanec ekstra kategorije, so bile na razpolago dvojne točke za točkovanje gorskih ciljev. Vsekakor je vse bolj kazalo na to, da je bil danes Rolland na misiji nemogoče.

In kmalu zatem se je potrdilo, da je tudi Voigt daleč od uspeha, saj je ciljni vzpon začel le z dobro minuto prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Sky. Kmalu je njihovo delo nadaljeval Rui Costa. Ko je pedala devet kilometrov od cilja na polno pohodil Valverde, je odneslo Kreuzigerja. Valverde, Rodriguez, Contador, Quintana, Froome in Porte so osem kilometrov in pol od cilja švignili mimo Voigta, dobrih dvesto metrov zatem pa je napadel Rodriguez. V tistem trenutku je svojo nemoč odlično odigral Froome, ki se je sto metrov zatem "strgal z verige", a sta ga presenečena Quintana in Rodriguez kmalu uspela uloviti. Trojica je složno narekovala tempo v naslednjih kilometrih. Kreuziger je uspel uloviti Contadorja in Čeh je spet reševal malega Španca. A njun zaostanek za vodilno trojico je bil vse večji. Pet kilometrov od cilja sta za vodilnimi tremi zaostajala že minuto.

Garanje kolesarjev ekipe Saxo-Tinkoff je bilo zaman, saj je bil Contador danes povsem nemočen in ni niti poskusil ubraniti mesta na stopničkah zmagovalnega odra. A jutri bodo vseeno stali na zmagovalnem odru, saj bodo zmagali v skupnem seštevku ekip. Ob koncu etape je slabih 800 metrov od cilja nekoliko pospešil Quintana, ki se je odpeljal svoji največji zmagi v karieri naproti. Kot da to ni dovolj, se Quintani obeta, da bo dirko končal na 2. mestu v skupnem seštevku. Poleg tega je že jasno, da bo domov odnesel pikčasto majico najboljšega kolesarja v točkovanju gorskih ciljev ter belo majico najboljšega mladega kolesarja v skupnem seštevku dirke. Etapo je na 2. mestu končal Joaquin Rodriguez, ki se je povzpel na 3. mesto v skupnem seštevku. Vodilni Christopher Froome je bil tretji in je s tem le potrdil zmago v skupnem seštevku dirke. Od tega ga loči le še zadnja, nedeljska etapa, ko lahko pričakujemo parado šampionov v prvi polovici ter nato boj ekipe za čim boljši položaj njihovih šprinterjev pred ciljnim šprintom na Elizejskih poljanah. Slovenec Kristijan Koren je uspešno prikolesaril v cilj etape in bo jutri že četrtič v karieri prikolesaril na cilj dirke v Parizu. Postal bo prvi Slovenec, ki mu je to uspelo. Poleg tega bo lahko skupaj z moštvenimi kolegi proslavljal zmago Petra Sagana v skupnem seštevku po točkah. Slovak bo že drugič zapored osvojil to cenjeno lovoriko.

Kolesarji bodo današnjo noč prespali v Annecyu. Jutri zjutraj bodo z letalom iz Lyona poleteli do Pariza, kjer bo na sporedu zadnja, 133 kilometrov dolga etapa.

Ne spreglejte