Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2008,
17.10

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 17.10

8 let, 4 mesece

Freireju Gent-Wevelgem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalec jubilejne 70. kolesarske dirke Gent-Wevelgem (PT) je Španec Oscar Freire. Drugo mesto je zasedel Aurelien Clerc in tretje Wouter Weylandt.

Današnja 209 kilometrov dolga dirka je potekala v lepem sončnem vremenu. Njena značilnost je, da morajo kolesarji dvakrat prekolesariti vzpon Kemmelberg. Lani se je ob spustu iz tega vzpona zaradi padcev na spolzkih kockah poškodovalo večje število kolesarjev. Zato so organizatorji letos dirko na klanec speljali v obratni smeri.

V zaključku dirke (v zadnjih petindvajsetih kilometrih) so glavnini uspeli pobegniti Kurt-Asle Arvesen (Team CSC), Martin Elmiger (Ag2r-La Mondiale), Frederic Guesdon (Francaise des Jeux), Stuart O'Grady (Team CSC) in Manuel Quinziato (Liquigas). Kljub izrednemu sodelovanju vseh ubežnikov jih je glavnina ulovila le dva kilometra do cilja. Tako velika skupina kolesarjev kot je danes ni skupaj pripeljala na cilj v Wevelgem že več kot deset let. Dirka, ki odgovarja šprinterjem, se je v zadnjih desetih letih le trikrat končala s ciljnim šprintom večje skupine.

Sledil je ciljni šprint, v katerem se je najbolje znašel trikratni svetovni prvak Oscar Freire. Z zelo dolgim šprintom povsem po desni strani je dosegel prvo špansko zmago v vsej zgodovini dirke. Edini Slovenec, ki je nastopil, je bil Borut Božič. ''Jezen sem. Sam sem bil in nisem imel nikogar, da bi me potegnil naprej. Zato sem vse postavil na kocko ter se postavil na levo stran. Dobro je kazalo do zadnjih 700 metrov, ko smo se popolnoma ustavili in so nato po desni strani cestišča prileteli mimo. Nič nisem mogel in sem ostal zaprt skupaj s Hushovdom in Cavendishem. Nisem pa raketa, da bi lahko v zadnjih metrih priletel mimo,'' je jezen za Sportal dejal Borut Božič. Jutri ga čaka nastop na dirki GP Pino Cerami v nedeljo pa na dirki Pariz-Roubaix.


Rezultati dirke Gent-Wevelgem, 209 km:

1. Oscar Freire (Špa) Rabobank 4;53:06 2. Aurelien Clerc (Švi) Bouygues Telecom 3. Wouter Weylandt (Bel) Quick.Step 4. Erik Zabel (Nem) Team Milram 5. Kenny De Haes (Bel) Topsport Vlaanderen 6. Luca Paolini (Ita) Acqua e Sapone-Caffe Mokambo 7. Jose Joaquín Rojas (Špa) Caisse d'Epargne 8. Stuart O'Grady (Aus) Team CSC 9. Heinrich Haussler (Nem) Gerolsteiner 10. Roger Hammond (VB) High Road … 12. Peter Wrolich (Aut) Gerolsteiner ... 27. Borut Božič (Slo) Cycle Collstrop vsi isti čas

Ne spreglejte