Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
17.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Simon Špilak Dirka po Švici

Petek, 16. 6. 2017, 17.26

6 let, 6 mesecev

Dirka po švici, 7. etapa

Simon Špilak z zmago na kraljevski etapi prevzel skupno vodstvo! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Simon Špilak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Za slovenskim kolesarstvom je izjemen dan. Potem ko je Luka Mezgec zmagal na drugi etapi domače dirke, je Simon Špilak (Katjuša) na kraljevski sedmi etapi Dirke po Švici ugnal vso konkurenco, prevzel skupno vodstvo na dirki in se vpisal v zgodovino. Špilak je namreč dobil preizkušnjo, ki se je končala na ledeniku Tiefenbachferner nad Söldnom v Avstriji. Cilj te je bil na 2780 metrih nadmorske višine, še nikoli na večjih dirkah pa kolesarji etape niso končali višje.

Na cilju je zmagovalec dirke po Švici leta 2015 za 22 sekund premagal Španca Iona Izagirreja, tretje mesto je zasedel Američan Joe Dombrowsky. V skupnem seštevku ima pred zadnjima dvema etapama 52 sekund prednosti pred Italijanom Damianom Carusom in minuto in pet sekund pred Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom.

Etapo je po begu 18 kolesarjev, ki so imeli že več kot pet minut prednosti - najdlje med njimi je najdlje vztrajal Italijan Matteo Trentin, odločil 16 kilometrov dolg vzpon. Ta je imel povprečno 8,6-odstotni naklon, približno sedem kilometrov pred ciljem je naklon znašal celo 13,7 odstotka. Že na samem začetku vzpona je odpadel nosilec rumene majice Italijan Domenico Pozzovivo, v ospredju je ostalo devet kolesarjev, od tega je imela le Katjuša dva predstavnika, poleg Špilaka še Estonca Reina Taaramaea. Devet kilometrov pred ciljem je odpadel Estonec, po pozdravu s sotekmovalcem pa je napadel Špilak.

Najprej je večal prednost, ki je v danem trenutku znašala če več kot pol minute, povsem ob koncu sicer malenkost popustil, a vseeno zadržal prednost.

Suveren prihod v cilj Simona Špilaka:

Vse je bilo, kot je moralo biti

"Včeraj sem imel manjšo krizo, danes pa so bile noge odlične. Tudi moja ekipa je delovala odlično, vse je bilo, kot je moralo biti. Do konca sta še dve etapi. Jutri nas čaka kriterij, v katerem mislim, da bomo nadzorovali položaj, odločitev pa bo padla v kronometru," je po zmagi v italijanščini uradnemu novinarju razložil Špilak, ki je zabeležil 11. etapno zmago v profesionalni karieri in prvo na dirki po Švici.

Kraje nad Söldnem je dirka po Švici obiskala tretjič zaporedoma, toda v prejšnjih dveh so se kolesarji povzpeli na leden Rettenbach, kjer je tradicionalni uvod v smučarsko sezono svetovnega pokala. Letos pa cesto nanj prenavljajo, organizatorji pa so se odločili še za daljši in zahtevnejši vzpon.

Ne spreglejte