Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2022,
17.22

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

Natisni članek

Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 5. 4. 2022, 17.22

2 leti

Dirka po Baskiji, 2. etapa, Leitza-Viana, 207,9 km

Alaphilippu sprint za etapno zmago, Roglič ostaja v skupnem vodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50
Baskija: Julian Alaphilippe | Akualni svetovni prvak, Francoz Julian Alaphilippem, je zmagovalec druge etape letošnje Dirke po Baskiji, vodstvo v skupnem seštevku pa je zadržal Primož Roglič. | Foto Guliverimage

Akualni svetovni prvak, Francoz Julian Alaphilippem, je zmagovalec druge etape letošnje Dirke po Baskiji, vodstvo v skupnem seštevku pa je zadržal Primož Roglič.

Foto: Guliverimage

Francoski zvezdnik Julian Alaphilippe (Quick Step Alpha Vinyl) je zmagovalec druge etape Dirke po Baskiji, 207 kilometrov dolge preizkušnje od Leitza do Viane. Primož Roglič (Jumbo-Visma) ostaja v skupnem vodstvu, ohranil je pet sekund prednosti pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Quick Step Alpha Vinyl).

Primož Roglič
Sportal Nora vožnja Rogliča za veliko zmago

Svetovni prvak je v ciljnem sprintu ugnal rojaka Fabiena Doubeyja (TotalEnergies) in Belgijca Quintena Hermansa (Intermarche). 
Večji del dneva je bežala skupina španskih kolesarjev, Julen Amezqueta (Caja Rural), Ander Okamika (Burgos-BH), Ibai Azurmendi (Euskaltel - Euskadi) in Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma), zadnji se je bojeval celo za prevzem vodstva na dirki, a so ga 500 metrov pred ciljem ujeli.

"Remco je zame opravil odlično delo. Bil je lep zaključek etape, z nekaj tehničnimi ovinki, zato je bilo pomembno, da sem bil dobro postavlje. V enem trenutku se mi je sicer zazdelo, da bo ubežnikom uspelo priti do cilja, saj v glavnini ni bilo prav veliko ekip priptravljenih delati," je po svoji 38. zmagi povedal 29-letni Francoz, svetovni prvak s sceste dirke v zadnjih dveh letih. Danes je prišel do svoje prve zmage v sezoni.

Zaključni sprint ekipe Quick Step je začel Remco Evenepoel, ki ostaja drugi v skupnem seštevku dirke, pet sekund za vodilnim Rogličem. Ta je bil danes 13., ciljno črto je prečkal v času zmagovalca. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil v etapi danes 40., Domen Novak (Bahrain Victorious) pa 108. Tudi onadva sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca etape. Skupno pa je Polanc 25. (+0:33), Novak pa 77. (+0:54).

"To je bila najbrž najlažja etapa v tednu. Užival sem na soncu in med navijači, publika tukaj je res entuziastična. Jutri pa že pričakujem težko etapo, s kratkimi in strmimi klanci. Morali bomo biti zbrani, sam pa bom dal vse, da se spopadem z najboljšimi," pa je za spletno stran kluba Jumbo-Visma povedal Roglič.

V sredo kolesarje čaka razgibana, 181,7 kilometra dolga etapa med Llodiom in Amurriom.

Tako se je v cilju veselil Rogličev sin Lev:

Dirka po Baskiji, izidi 2. etape: 

1. Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl Team 5;04:35 
2. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies  
3. Quinten Hermans (Bel) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux  
4. Hugo Houle (Kan) Israel-Premier Tech  
5. Orluis Alberto Aular Sanabria (Ven) Caja Rural-Seguros RGA  
6. Gotzon Martin Sanz (Špa) Euskaltel-Euskadi  
7. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers  
8. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ  
9. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl Team  
10. Maxim Van Gils (Bel) Lotto Soudal 
… 
13. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma  
42. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 
112. Domen Novak (Slo) Bahrain Victorious vsi isti čas 

Skupni vrstni red: 

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 5;14:23 
2. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl Team + 0:05 
3. Rémi Cavagna (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl Team 0:16 
4. Geraint Thomas (VBr) Ineos Grenadiers 0:18 
5. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers  
6. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe isti čas 
7. Bruno Armirail (Fra) Groupama-FDJ 0:20 
8. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma isti čas 
9. Ben Tulett (VBr) Ineos Grenadiers 0:21 
10. Daniel Martinez Poveda (Kol) Ineos Grenadiers isti čas 
... 
27. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 0:33 
81. Domen Novak (Slo) Bahrain Victorious 0:54 

Dirka po Baskiji, 2. etapa, Leitza-Viana, 207,9 km

Cilj: Julian Alaphilippe se je po sprintu veselil etapne zmage, Primož Roglič ostaja v skupnem vodstvu. Pogumni Španec Ibon Ruiz je bil ujet 500 metrov pred ciljem.

1,5 km do cilja - Glavnina je močno napadla, pogumni Ruiz je ostal brez vsega.

3 km do cilja - Ruizova prednost pred glavnino z Rogličem se naglo topi, čeprav Jumbo-Visma ne sodeluje zavzeto v lovu na ubežnike.

9 km do cilja - V glavnini se vrstijo skoki, tempo je narasel, prednost ubežnikov se izgublja. Bo Ibonu Ruizu uspelo prevzeti skupno vodstvo na dirki? Njegova zmaga v etapi se zdi povsem mogoča. 

15 km do cilja - Četverica Špancev v vodstvu ima še vedno skoraj dve minuti prednosti, Rogličevi ne kažejo prevelike vneme, da bi ubežnike lovili. Povsem mogoče je, da bo Zasavec danes prepustil skupno vodstvo 23-letnemu domačinu Ibonu Ruizu (Equipo Kern Pharma). Ta je zdaj celo nekoliko ušel kolegom iz ubežne skupine, napada tudi etapno zmago. Ruiz je na ponedeljkovem uvodnem kronometru za Rogličem zaostal 49 sekund. 

28 km do cilja - Zadnji kategoriziran klanec etape ni prinesel kakšnega obračunavanja med favoriti, tempo glavnine je bil tako zmeren, da so se ji ubežniki spet oddaljili na 1:40. Je pa iz vodilne skupine skočil Okamika.   

34 km do cilja - S prvim skokom v glavnini je poskusil Evenepoelov moštveni kolega pri Quick Step Alpha Vinylu, Belgijec Mauri Vansevenant. Malce je raztegnil glavnino, a tej ni uspelo uiti, Rogličeva Jumbo-Visma ima za zdaj vse pod nadzorom. Ubežniki vztrajajo dobro minuto pred zasledovalci. V ozadju glavnine se je zgodil tudi padec, a ni bilo nič hujšega, vsi kolesarji nadaljujejo dirko.

40 km do cilja - Glavnina je malce popustila, prednost ubežne četverice se je ustalila pri minuti in pol, začel se je vzpon na Aguilar Gaina.

50 km do cilja - Beg se počasi končuje, vodila četverica je zdaj le še 1:50 pred glavnino, vse je pripravljeno za spopad favoritov na klancu Aguilar. Po tem sledita še dolg spust in malce bolj razgiban zaključek najdaljše etape dirke. Rogličevim tekmecem se ponuja nekaj priložnosti za napad.

60 km do cilja - Prednost ubežnikov še naprej upada, glavnina z Rogličem zdaj zaostaja le še 2:45.

72 km do cilja - Tempo v glavnini narekujejo kolesarji Jumbo-Visme, prednost ubežnega kvarteta je že upadla pod štiri minute, karavana pa se približuje začetku vzpona na Aguilar Gaina (III. kategorija).

95 km do cilja - Ubežniki vzdržujejo okoli 4:50 prednosti, v virtualni rumeni majici vodilnega na dirki je trenutno Ibon Ruiz, a pričakujemo, da bo Roglič ob koncu etape stvari postavil na svoje mesto. Lahko pa Zasavec morda že danes pričakuje tudi kakšen napad Remca Evenepoela.

146 km do cilja - Prednost ubežnikov znaša 4:43, kolesarji pa so opravili z drugim gorskim ciljem (II. kategorije) Lizaranga, ki je bil dolg 9,6 kilometra in je imel povprečni naklon 5,4 odstotka.

175 km do cilja - Na dirki sta dva kolesarja, ki sta osvojila etapo na vseh tritedenskih dirkah. Naš Primož Roglič, ki je trikrat tudi osvojil Vuelto, in Ion Izagirre. Špancu je na vseh treh Grand tourih po enkrat uspelo zmagati na etapi, medtem ko je Roglič osvojil devet etap na Vuelti, po tri pa na Dirki po Franciji in Giru.

187 km do cilja – Štirje kolesarji - Julen Amezqueta, Ibai Azurmendi, Ander Okamika in Ibon Ruiz – so na begu in imajo tri minute prednosti. Dirka po Baskiji 2. etapa | Foto: La FlammeRouge Foto: La FlammeRouge

12.18 – Najdaljša etapa na dirki po Baskiji se je začela. V rumeni majici kolesari Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je v ponedeljek pometel s konkurenco na 7,51 km dolgem kronometru. Drugega Remca Evenepoela je prehitel za 5, tretjega Remija Cavagno za 16 sekund.

Pred etapo

"Vsak dan je dirka. Nekaj Baskije že imam za seboj. Lahkega dneva ne pričakujem. Morda bo najlažja etapa, vendar moraš biti v kolesarstvu vseskozi zbran. Imamo močno ekipo, predvsem moramo uživati," je Primož Roglič pogledal proti nadaljevanju Dirke po Baskiji, potem ko je prvi dan v 7,51 kilometra dolgem kronometru pometel s konkurenco in vsem pokazal, da bi rad še tretjič v karieri osvojil to špansko dirko.

Še najbolj se mu je približal mladi Belgijec Remco Evenepoel, ki je zaostal pet sekund. Tretji Remi Cavagna si je prikolesaril že šestnajst sekund zaostanka. Največji tekmeci v boju za skupno zmago imajo še dve ali več sekund zaostanka.

Konec bi bil lahko zanimiv

Danes je pred kolesarji na sporedu 207,9 kilometra dolga trasa, ki po profilu ni težka. Ena redkih priložnosti za šprinterje. Etapa bo imela tri gorske cilje. Prvi bo že takoj od štarta, a bo vzpon na Uitzi dolg le 3,7 kilometra, povprečna naklonina pa bo znašala 6,9 odstotka.

Ko bodo kolesarili prevozili 50 kilometrov trase, bo sledil naslednji. Lizaranga bo gorski cilj II. kategorije. Dolg bo 9,6 kilometra, povprečni naklon bo 5,4-odstoten. Na tem delu bodo kolesarji tudi najvišje v torkovem dnevu. Nadmorska višina gorskega cilja je na 1.052 metrih.

Vzpon na zadnji gorski cilj bo dolg kar 12,7 kilometra, a bo imel le 3,1-odsotni naklon. Zatem bo sledil spust pred morda zanimivim zaključkom. Povsem ob koncu je trasa razgibana in sledijo trije krajši in zanimivi vzponi, ki bi lahko naredili selekcijo. Prvi je okoli 200. kilometra in je dolg 0,9 kilometra (5,6-odstotni naklon), po krajšem spustu sledi spet krajša vožnja navkreber. Zadnji vzpon, dolg 0,9 kilometra (5,3-odstotni naklon), bo približno štiri kilometre pred ciljem. A tudi sam zaključek ne bo raven. Vožnja v cilj bo šla rahlo navzgor, kar bi lahko naredilo razliko med tistimi v boju za skupno zmago na Dirki po Baskiji.

Svojo priložnost bosta morda danes iskala še preostala Slovenca na dirki Jan Polanc (UAE Emirates) in Domen Novak (Bahrain Victorious).

Pogačar
Sportal Pogačarju uspelo, kar še ni nobenemu kolesarju v zgodovini
Ne spreglejte