Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
20.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jani Brajkovič Simon Špilak Baskija

Nedelja, 1. 4. 2012, 20.00

4 leta, 11 mesecev

Brajkovič in Špilak na dirki po Baskiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ponedeljek se bo v Španiji začela 52. kolesarska dirka po Baskiji (2.WT). Lansko zmago bo branil Andreas Kloden. Na dirki bosta nastopila tudi Jani Brajkovič in Simon Špilak.

Šestdnevna dirka bo imela v petih etapah trideset kategoriziranih vzponov ter nato še posamičen kronometer. Slednji bo na sporedu zadnji dan, medtem ko bo prva odločilna etapa 3., ki se zaključi s skoraj 6 kilometrov dolgim ciljnim vzponom. Dobrih 6 kilometrov dolg ciljni vzpon bo na sporedu tudi v 4. etapi kjer kolesarje v zadnjih 400 metrih etape čaka vzpon, katerega naklonina znaša 18 odstotkov. Razgibana bo tudi trasa kronometra, ki bo določil končnega zmagovalca dirke.

Na dirki bosta nastopila tudi Adreas Kloden in Christopher Horner, ki sta zmagala na zadnjih dveh izvedbah dirke. Poleg obeh kolesarjev ekipe RadioShack-Nissan med favorite sodijo še Tony Martin, Martin Velits (oba Omega Pharma-Quick Step), Samuel Sanchez, Igor Anton (oba Euskaltel-Euskadi), Thomas Danielson, Daniel Martin, Ryder Hesjedal (vsi Garmin-Barracuda), Robert Gesink, Bauke Mollema (oba Rabobank), Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol), Michele Scarponi, Damiano Cunego (oba Lampre-ISD), Joaquin Rodriguez, Daniel Moreno (oba Katjuša), Johnny Hoogerland, Wouter Poels (oba Vacansoleil-DCM), David Arroyo, Rui Costa (oba Movistar), Michael Rogers (Sky) in Frank Schleck (RadioShack-Nissan).

Na lanski dirki ni bilo slovenskih kolesarjev. Tokrat bosta na njej nastopila Jani Brajkovič (Astana) in Simon Špilak (Katjuša). Slednji se je zaradi želje po dobrem nastopu in osvojitvi novih točk Svetovnega koledarja odpovedal nastopu na dirki po Flandriji. Tudi Brajkovič pričakuje, da se bodo noge že nekoliko boljše vrtele. Pred majskim odhodom na priprave v Kolorado Brajkoviča čaka nastop še na dveh enodnevnih klasikah v Belgiji (Liege-Bastogne-Liege in Valonska puščica). Najboljšo slovensko uvrstitev na dirki po Baskiji v skupnem seštevku je leta 2007 dosegel Tadej Valjavec, ki je dirko končal na 7. mestu.

Ne spreglejte