Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2014,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Simon Špilak Borut Božič Marko Kump

Torek, 4. 3. 2014, 17.54

8 let

Božič, Kump in Špilak na dirki Pariz–Nica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo se bo začela 72. kolesarska dirka Pariz-Nica. Na drugi dirki letošnjega svetovnega koledarja bodo nastopili tudi Slovenci Borut Božič, Marko Kump in Simon Špilak.

Dirka, na kateri naj bi lansko zmago branil Richie Porte, bo imela na sporedu osem etap. To bo druga najdaljša dirka po letu 1968, ko je bilo na sporedu devet etap. Letošnja dirka bo dolga kar 1447 kilometrov, k čemur je veliko pripomoglo tudi dejstvo, da letos ne bo nobenega posamičnega kronometra.

To pomeni, da tipi kolesarjev, kakršni so zadnji trije zmagovalci dirke (Tony Martin, Bradley Wiggins in Richie Porte), ne bodo več v takšni prednosti pred tekmeci. Prav v vseh osmih etapah bodo morali dati vse od sebe in hkrati iskati priložnost, da si prikolesarijo kakšno sekundo prednosti pred tekmeci.

Sedemindvajset kategoriziranih klancev, od katerih bodo najtežji na sporedu v zadnjih treh etapah, bo zagotovo dovolj, da bodo v ospredju le najbolje pripravljeni kolesarji v tistem trenutku. Poleg osemnajstih ekip z licenco WorldTour bodo s povabilom organizatorjev na štartu le še tri ekipe. Te so švicarska IAM Cycling ter francoski Cofidis in Bretagne-Seche Environnement. Vse imajo profesionalno kontinentalno licenco.

Dejstvo je, da na dirki na bo posamičnega kronometra ali prologa ter tipične etape z zahtevnim ciljnim vzponom, zato se lahko zgodi, da bomo dobili povsem drugačnega zmagovalca, kot so bili tisti z zadnjih izvedb dirke. V drugi etapi bomo lahko videli, kdo je najboljši šprinter na letošnji dirki. Zelo pomembna bo četrta etapa, ob koncu katere je zahteven vzpon s strmimi odseki. Od vrha vzpona do cilja je še približno 14 kilometrov. V šesti etapi bo odločilen zadnji krog okoli mesteca Col de Bourigaille, medtem ko se etapa konča s kratkim vzponom na obzidje mesta Fayence.

Kraljevska bo sedma etapa, kar pomeni, da bo vsebovala veliko zahtevnih vzponov. Kolesarje čaka pet kategoriziranih vzponov, od katerih sta dva prve, eden druge in dva tretje kategorije. Prav tako zelo zahtevna bo tudi zadnja, osma etapa, na kateri bo prav tako pet kategoriziranih vzponov. Štart in cilj etape, ki bo dolga le 128 kilometrov, bo tako kot vedno v Nici. Trije vzponi so uvrščeni kot vzponi druge, dva pa kot vzpona prve kategorije.

Za nastop na dirki so predvideni trije slovenski kolesarji. Poleg Simona Špilaka (Katjuša), ki bo najbolj vroče slovensko orožje, bosta na dirki nastopila tudi Borut Božič (Astana) in Marko Kump (Tinkoff-Saxo).

"Prejšnji teden sem imel nekaj zdravstvenih težav, a so že minile. Na dirko se odpravljam brez pričakovanj, saj bom na razpolago moštvenim kolegom. Vsekakor bom iskal tudi priložnosti zase in jih skušal izkoristiti, če se bodo ponudile," je za Sportal povedal Marko Kump.

Najboljšo slovensko uvrstitev na dirki v skupnem seštevku imata Tadej Valjavec (2007) in Simon Špilak (2012), ki sta dirko končala na četrtem mestu. Špilak je bil poleg tega lani še šesti. Slovenci etapne zmage na tej dirki še nismo dosegli.

Vsekakor bo naš adut tudi Borut Božič, ki se bo osredotočil na morebitni etapni uspeh. "Menim, da je forma vse boljša. Zagotovo želim doseči dober rezultat v kateri izmed etap. Pred začetkom dirke me čakata še dva zahtevna treninga, po katerih bom tudi bolje vedel, kaj lahko pričakujem od dirke," je povedal Borut Božič.

Od kolesarjev, ki lahko posežejo v sam vrh v skupnem seštevku, bodo na dirki nastopili tudi Vincenzo Nibali, Carlos Betancur, Rui Alberto Costa, Sylvain Chavanel, Tejay Van Garderen, Simon Gerrans, Taylor Phinney in še kdo.

Ne spreglejte