Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 4. 2018,
22.01

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

Natisni članek

Italija Budimpešta risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2018

Sobota, 28. 4. 2018, 22.01

5 let, 11 mesecev

SP DIVIZIJE I, SKUPINE A, 5. KROG

Slovenci razočarani zapustili SP, Britanci spisali izjemno zgodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52
slovenska hokejska reprezentanca Kari Savolainen | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska hokejska reprezentanca je na odločilni tekmi svetovnega prvenstva proti Italiji izgubila s 3:4 in ostala brez napredovanja v elito. Risom bi napredovanje prinesle le tri točke, tako da so ob koncu ob izenačenju pri 3:3 tvegali vse, zaigrali brez vratarja, kar so Italijani izkoristili in si le dve sekundi pred koncem priborili zmago. Slovenija je končala na petem mestu. Prvo mesto je pripadlo Veliki Britaniji, ki je uprizorila pravo dramo in 15 sekund pred iztekom časa zadela ter se po 25 letih spet prebila v elito. Napredovali so tudi Italijani, nazadovali pa Poljaki. Iz tretjega razreda v drugega so se prebili hokejisti Litve.

Zadnja tekma prvenstva med gostitelji in Veliko Britanijo je postregla s pravo dramo. Madžari so za preboj v elito potrebovali zmago po rednem delu. V tem primeru bi napredovali oni in Kazahstan, Britance pa je v elito peljal katerikoli drugi razplet – v tem primeru bi ob njih napredovali še Italijani.

Še 15 sekund pred koncem 60 minut so gostitelji vodili z 2:1, Britanci so iz vrat potegnili vratarja in napadli s šestimi igralci v polju. Robert Farmer je ugnal domačega vratarja, Britanci so izenačenje zadržali do konca rednega dela in se razveselili prvega napredovanja med elito po 25 letih. Ob koncu so Madžare premagali po kazenskih strelih in zasedli prvo mesto, napredovala je tudi Italija, ki je imela isto število točko kot tretji Kazahstan, a so bili slovenski sosedi na medsebojni tekmi uspešnejši.

Britanci, ki so Slovencem zadali uvodni poraz na SP, so končali na prvem mestu in se po četrt stoletja spet uvrstili v elito. | Foto: Getty Images Britanci, ki so Slovencem zadali uvodni poraz na SP, so končali na prvem mestu in se po četrt stoletja spet uvrstili v elito. Foto: Getty Images

Slovencem prvič po osmih letih ni uspelo

Po neprepričljivem slovenskem začetku prvenstva in porazih proti Veliki Britaniji in Poljski, so izbranci selektorja Karija Savolainena v nadaljevanju strnili vrste, premagali Madžarsko in Kazahstan ter se vmešali v boj za napredovanje. Tega je prinašala zgolj zmaga po rednem delu tekme z Italijo, ki pa je niso dočakali.

Na dramatičnem srečanju so izgubili s 3:4 in prvič po letu 2009 ostali brez ekspresnega napredovanja med najboljše. Nazadnje se jim je načrt o takojšnji vrnitvi med najboljše zalomil pred devetimi leti v Vilni. Takrat je SP drugega razreda potekalo v dveh skupinah, napredoval je zmagovalec skupine, Slovenci so takrat končali na drugem mestu za Kazahstanom.

Prvi vratar ostal na klopi

Na ogrevanju pred tekmo se je na ledu znašel tudi Andrej Hebar, ki si je v petek zlomil prst, a nato je soigralce ves čas spremljal ob ledeni ploskvi, na njej pa je po petkovem prisilnem počitku zaradi poškodbe prepone spet drsal branilec Luka Vidmar.

Selektor Slovenije Kari Savolainen ni posegal po spremembah v peterkah (v prvem napadu so spet zaigrali Drozg-Tičar-Sabolič, v drugem pa Verlič-Urbas-Goličič), se je pa za spremembo odločil Kanadčan na italijanski klopi Clayton Beddoes. V gol ni postavil prvega vratarja Andreasa Bernarda (kruh si služi med finsko elito), ki je po klavrnem petkovem nastopu proti Veliki Britaniji - v 22. minuti je po treh prejetih golih končal tekmo - obsedel na klopi. Med vratnicama je tako stal vratar Cortine iz Alpske lige Marco de Filippo Roia.

Matic Podlipnik je ob koncu prve tretjine priigral izenačenje. | Foto: Sportida Matic Podlipnik je ob koncu prve tretjine priigral izenačenje. Foto: Sportida

Slovenci so, podobno kot v petek proti Kazahstanu, hitro prejeli kazen, na hlajenje je moral Boštjan Goličič, kar so Italijani hitro izkoristili. Po lepem prenosu igre Diega Costnerja na levo stran je osamljeni Markus Gander s strelom pod prečko matiral Gašperja Krošlja. Slovenci so nujno potrebovali čimprejšnji priključek, a igra ni spominjala na predstave z zadnjih dveh tekem, ko so strnili vrste ter premagali Madžarsko in Kazahstan. Italijani so pogosteje ogrožali slovenska vrata, Krošlja in soigralce je rešila tudi prečka Gulia Scandelle. Priložnosti so sicer imeli tudi risi, ki so si nabrali preveč kazni (8 minut v 1/3, po dvakrat oboj), a se Roia vse do 18. minute ni dal. 

Takrat je branilec Matic Podlipnik streljal z leve strani, zdelo se je, da bo Roia plošček zaustavil, a ni najbolje posredoval, tako da je švignil mimo njega v gol in rezultat se do konca prvega dela ni več spremenil.

Preobrat za preobratom Rok Tičar je hitro kaznoval italijansko dvominutno hlajenje in Slovence popeljal v vodstvo. | Foto: Vid Ponikvar Rok Tičar je hitro kaznoval italijansko dvominutno hlajenje in Slovence popeljal v vodstvo. Foto: Vid Ponikvar

Se je pa takoj na začetku druge tretjine, ko so si Slovenci priigrali prvo številčno prednost. Pred golom se je odlično znašel Rok Tičar, s strelom pod prečko zadel za vodstvo z 2:1 in soigralce popeljal v položaj, ki bi jim prinesel elito.

A kaj hitro je moral na kazensko klop še Jan Drozg, Italijani so takoj nevarno zapretili, a se Krošelj ni pustil premagati. Je pa klonil sekundo pred iztekom slovenske kazni, ugnal ga je Michael Sullivan. Risi v nadaljevanju niso izkoristili nove številčne premoči, so pa Slovence v slab položaj spet hitro spravili zahodni sosedi. Krošelj je poskus Ivana Deluce, ki je ušel Aleksandru Magovcu, odbil, odbitek pa je v gol za vodstvo s 3:2 pospravil Alex Trivellato. 

Slovenci so bili od elite tako oddaljeni dva gola, ko je dobro minuto pred koncem po podaji Tičarja proti modri črti s pravo bombo na sceno stopil Sabahudin Kovačević in postavil izid 40 minut (3:3).

Sabahudin Kovačević je ob koncu drug tretjine z neubranljivim strelom z razdalje Slovenijo popeljal do izenačenja. | Foto: Vid Ponikvar Sabahudin Kovačević je ob koncu drug tretjine z neubranljivim strelom z razdalje Slovenijo popeljal do izenačenja. Foto: Vid Ponikvar

Tvegali vse, a se ni izšlo

Tako Slovenci kot Italijani so v boju za elito potrebovali tri točke, saj zmaga po podaljšku/kazenskih strelih ni ustrezala nikomur. Savolainen je rešitev kot ob koncu proti Kazahstanu iskal s Pancetom ob Tičarju in Saboliču, ki sta bila na tem obračunu med bolj razpoloženimi risi na ledu. Slovenci so bili več pri strelu, a ti vsaj do polovice tretjine niso bili pretirano nevarni, Italijani pa so bolj kot ne čakali na slovensko napako, po kateri bi unovčili protinapad.

V 53. minuti so slovenski navijači ob novem strelu z razdalje Kovačevića že skočili v zrak, a je Italijane rešila vratnica. Na drugi strani pa je ob strelu Scandelle, ki je sam pridrsal pred gol, reševal Krošelj. Ta je imel v zadnjih minutah spet več dela, saj so se Italijani zbudili, a ga je opravil odlično.

Slovencem se je tri minute pred koncem rednega dela ponudila izjemna priložnost za zadetek, vreden elite. Zaigrali so z igralcem več, a niso zadeli. Savolainen se je 40 minut pred koncem odločil za popolno tveganje, potegnil vratarja iz gola, saj dve točki risom ne bi pomenili nič. Italijani so po več poskusih le zadeli prazen gol in zmagali s 4:3.

Urbas najboljši napadalec SP

Za najboljšega napadalca turnirja so izbrali kapetana slovenske reprezentance Jana Urbasa, najboljši vratar je Madžar Adam Vay, branilec pa Britanec Ben O'Connor.

Prihodnje leto v Ljubljani?

Slovenija tako ostaja v drugem razredu svetovnega hokeja in prav lahko se zgodi, da ga bo prihodnje leto tudi gostila. Na Hokejski zvezi Slovenije gredo v lov za gostiteljstvom. Kot je povedal sekretar Dejan Kontrec, bi ga najverjetneje gostil ljubljanski Tivoli.

Poljaki nazadovali

Razburljiv dan v Budimpešti sta odprla Kazahstan in Poljska, s 6:1 so zmagali prvi in Poljake, ki so na prvenstvu premagali le Slovence, poslali v tretji razred svetovnega hokeja. 

 

SP, divizija I, skupina A, Budimpešta:

Peti krog

Sobota, 28. april:
Madžarska : Velika Britanija  2:3** (1:0, 0:0, 1:2, 0:0, 0:1)
Bodo 4. (PP1), Erdely 42.; Dowd 51., Farmer 60., KS

Kazahstan : Poljska 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)
Starčenko 13., 25., 40., 60., Akolzin 14., Kučin 47.; Zapala 28.

Slovenija : Italija 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
Podlipnik (Mušič, Kovačević, 18.), Tičar (Urbas, Verlič, 24., PP1), Kovačević (Tičar, Magovac, 39.); Gander (Kostner, McMonagle, 2., PP1),  Sullivan (Kostner, Deluca, 30., PP1), Trivellato (Deluca, Lambacher, 34.), 3:4 Kostner (Sullivan, Scandella, 60., EN).

PP1-zadetek z igralcem več
EN-zadetek v prazen gol
**zmaga po kazenskih strelih

Postava Slovenije: Krošelj, Stojanovič; Magovac, Gregorc, Drozg, Tičar, Sabolič; Podlipnik, Kovačević, Verlič, Urbas, Goličič; Pavlin, Kranjc, Kuralt, Mušič, Ograjenšek, Vidmar, Bašič, Pance, Hebar, Ropret.

Postava Italije: De Filippo Roia, Bernard; Trivellato, McMonagle, Deluca, Felicetti, Lambacher; Hofer, Helfer, Gander, Insam, Kostner; Zanatta, Pavlu, Traversa, Kostner;  Sullivan, Larkin, Scandella, Hochkofler, Andergassen.

Lestvica:

1. Velika Britanija* 5 tekem - 11 točk
2. Italija* 5 - 9
......................................................
3. Kazahstan 5  - 9 
4. Madžarska 5 - 7
5. Slovenija 5 - 6
....................................................
6. Poljska** 5 - 3

*reprezentanca je napredovala med elito
**reprezentanca je nazadovala v divizijo I, skupino B

 

Seznam slovenske reprezentance za SP

Vratarji (3): Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Rok Stojanovič (Lyon, Saxoprint Ligue Magnus), Žiga Kogovšek (HD Jesenice Mladi U20, HDD Sij Acroni Jesenice) - zamenjava za Matijo Pintariča (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), ki si je zlomil rebro

Branilci (7): Blaž Gregorc (Hradec Kralove, češka ekstraliga), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL), Aleksandar Magovac (oba Sij Acroni Jesenice), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM)

Napadalci (13): Luka Bašič (Sij Acroni Jesenice), Jan Drozg (Shawinigan Cataractes, Quebec Major Junior Hockey League), Boštjan Goličič (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Anže Ropret (Ujpesti TE, Erste liga), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (JYP Jyväskylä, Liiga)

() - v oklepaju je zapisan zadnji hokejistov klub

Ne spreglejte