SiolNET. Sportal Hokej
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Selektor Kopitar določil borce za olimpijske igre

2

termometer

Veliko je bilo razprav o tem, kateri hokejisti bi morali braniti slovenske barve na tekmovanju vseh tekmovanj v Sočiju. Selektor je s predstavitvijo seznama končal dvome o potnikih na olimpijske igre.

Na seznamu, ki ga sestavlja 25 slovenskih oklepnikov, so trije vratarji, osem branilcev in 14 napadalcev. Med čuvaji mreže so pričakovano Robert Kristan, Luka Gračnar in Andrej Hočevar.

Največje spremembe z reprezentančne akcije, po kateri so si naši hokejisti priborili olimpijske igre, so seveda nastale v napadu, ki ga bosta okrepila Jan Muršak in Anže Kopitar. Za razliko od Vojensa Kopitar v napadu računa tudi na visokoraslega Olimpijinega Štajerca Miho Verliča in drugega strelca francoske lige Anžeta Kuralta. Največje vprašanje je predstavljal mlajši selektorjev sin Gašper Kopitar, ki ga na seznamu ni, kot tudi ne Roka Pajiča in Luke Bašiča, ki sta bila v Hamletovi deželi del ekipe.

V obrambi bodo v Sočiju, če le ne bo poškodb, sodelovali prav vsi oklepniki, ki so sodelovali na olimpijskih kvalifikacijah, priložnost pa bo dobil še Matic Podlipnik, ki se pri češkem drugoligašu Dukli Jihlavi razvija v vse boljšega branilca.

''Če nisi na vrhuncu v svojih klubih, tudi v reprezentanci ne moreš biti''

"Nekaj fantov bo zagotovo razočaranih, a tako v športu pač je. Stvari so se od Vojensa spremenile, nekateri so napredovali, drugi nazadovali. Če nisi na vrhuncu v svojih klubih, tudi v reprezentanci ne moreš biti," je Kopitar pred razkritjem seznama obrazložil odločitve, zakaj je na nekaterih položajih prišlo do sprememb, in se ozrl k mladim upom, ki so v tej sezoni pustili viden pečat: "Ob branilcih, ki so že bili v Vojensu, se je na zadnjem turnirju v Innsbrucku in tudi skozi celotno sezono najbolj izkazal Matic Podlipnik, ki zelo napreduje in je naša prihodnost. Pri napadalcih pa vemo, da do številke 12 nimamo težav, potem pa nastopita 13 in 14 napadalec, ki sta vedno vprašljiva. Vsak ima pač svoje oči. Za dve dodatni mesti je bilo več kandidatov. A najbolj od vseh sta si mesti zaslužila Miha Verlič in Anže Kuralt, ki v letošnji sezoni igrata najbolj konstantno v svojih klubih."

Tisti, ki jih ni, naj trdo delajo

Selektor je na vprašanje, ali je bilo sestavljanje olimpijskega seznama, iz katerega je izločil tudi mlajšega sina Gašperja, eden od najtežjih izzivov, pojasnil takole: "Že v Innsbrucku sem povedal, da tu ne gre za življenje in smrt. Če gledamo pozitivno, če sem pred štirimi leti rekel, da se bomo uvrstili na olimpijske igre, lahko mlajšim, ki jih zdaj ni zraven, rečem le, da so čez štiri leta nove olimpijske igre. Naj trdo delajo, naj trenirajo, naj pridejo v ekipo, pa gremo še enkrat. Glede na Gašperjev status, odločitev ni bila težka. Če bi konstanto igral, bi bilo drugače, tako pa je bila odločitev samoumevna."

Seveda je možno, da se seznam še nekoliko spremeni, v primeru poškodbe bi se na reprezentančnem seznamu pred prvo slovensko tekmo lahko znašlo novo ime, a Kopitar rezerv ni hotel razkriti: "Rezerve so znane, a jih za zdaj ne bomo objavili. Jaz seveda upam, da poškodb in bolezni ne bo. Lahko pa se zgodi, da se poškoduje igralec na določenem mestu in bomo potem morali poiskati adekvatno zamenjavo. Če se bi to zgodilo, bomo takrat sporočili ime."

''Zbor'' 3. februarja ob dnevu hokeja

Večina slovenske izbrane vrste se bo v Ljubljani zbrala v ponedeljek, 3. februarja, ko jo v dvorani Tivoli ob dnevu slovenskega hokeja in olimpijcev čaka ekshibicijska tekma proti olimpijski reprezentanci, ki je nastopila na OI v Sarajevu leta 1984. Že naslednji dan zgodaj zjutraj bo slovenska odprava odpotovala proti ruskemu obmorskemu letovišču, kjer se ji bo naknadno pridružil edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar.

Slovenska reprezentanca bo olimpijske igre odprla v četrtek, 13. februarja, ko bo palice prekrižala z gostitelji Rusi. Sobota, 15. februar, je rezervirana za spopad s Slovaki, v nedeljo, 16. februarja, pa sledi še obračun z Američani. Najuspešnejše štiri reprezentance od 12-erice se uvrstijo neposredno v četrtfinale, medtem ko se ostalih osem za štiri vstopnice pomeri v izločilnih bojih 18. februarja, in sicer po sistemu 5. z 12., 6. z 11., 7. z 10. in 8. z 9.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin