Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2016,
16.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Washington Capitals Chicago Blackhawks Aleksander Ovečkin Patrick Kane NHL

Torek, 12. 4. 2016, 16.24

6 let, 7 mesecev

Napadalec Chicaga sploh prvi Američan z nagrado Arta Rossa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Patrick Kane Chicago Blackhawks NHL | Foto Reuters

Foto: Reuters

Redni del hokejske lige NHL je končan in čas je za prve nagrade. Najboljši strelec rednega dela sezone (82 tekem) je napadalec moštva Chicago Blackhawks Patrick Kane, ki je kot prvi Američan dvignil pokal Arta Rossa.

Pokal Arta Rossa za najboljšega zbiratelja točk v rednem delu sezone v ligi NHL podeljujejo od leta 1948, do letos pa so prav vsi pristali v rokah neameriških igralcev. Rekorder je legendarni kanadski ostrostrelec Wayne Gretzky, ki je pokal osvojil desetkrat, po šestkrat pa sta se ga veselila Gordie Howe in Mario Lemieux, petkrat tudi še vedno aktivni češki zvezdnik Jaromir Jagr.

Kane z osebnim rekordom do prestižne nagrade

Po skoraj sedmih desetletjih pa je pokal, ki ga je ligi NHL poklonil nekdanji igralec, trener in športni direktor Art Ross – od leta 1949 tudi član dvorane slavnih –, le pristal tudi v rokah Američana. Patrick Kane je za Chicago v 82 tekmah rednega dela sezone dosegel 106 točk (46 golov in 60 podaj). S tem je postavil tudi osebni točkovni rekord v ligi NHL.

"Glede na to, koliko zares odličnih ameriških igralcev je v teh letih pustilo pečat v ligi NHL, je velika čast biti prvi Američan s to nagrado. Zelo sem ponosen na dosežek, še posebej pa na to, da mi ga je uspelo ujeti kot članu Chicaga. Veliko dolgujem soigralcem, trenerjem in organizaciji. Brez njihove pomoči mi ne bi uspelo," je 27-letni hokejist iz Buffala zapisal v izjavi za javnost.

Blackhawks naskakujejo četrti naslov v šestih letih

Chicago Blackhawks so branilci naslova prvakov, od leta 2010 so Stanleyjev pokal dvignili že trikrat in so že t. i. hokejska dinastija. Tudi letos ciljajo na naslov, v prvem krogu končnice pa se bodo pomerili z moštvom St. Louis Blues, s katerim so v sezoni 2015/16 trikrat izgubili in le enkrat premagali. Z Anžetom Kopitarjem in Los Angeles Kings se lahko Kane in druščina srečajo šele v finalu zahodne konference.

Washington Capitals so bili s 120 zbranimi točkami najboljše moštvo rednega dela te sezone v ligi NHL. Prvi zvezdnik moštva, Rus Aleksander Ovečkin (v sredini) pa je dosegel največ golov. | Foto: Reuters Washington Capitals so bili s 120 zbranimi točkami najboljše moštvo rednega dela te sezone v ligi NHL. Prvi zvezdnik moštva, Rus Aleksander Ovečkin (v sredini) pa je dosegel največ golov. Foto: Reuters

Washington Capitalsi zbrali največ točk

Predsedniški pokal za moštvo z največ točkami v rednem delu sezone so osvojili hokejisti moštva Washington Capitals, ki so v 82 tekmah zbrali 120 točk (56 zmag, 26 porazov, 8 porazov po podaljšku ali kazenskih strelih). Ruski zvezdnik Washingtona Aleksander Ovečkin je dosegel največ golov (50) in prejel pokal Mauricea Richarda.

Pokal Williama M. Jenningsa za vratarski dvojec moštva, ki je prejelo najmanj zadetkov, pa roma v roke Frederika Andersena in Johna Gibsona, danskega in ameriškega čuvaja mreže kalifornijskega moštva Anaheim Ducks, ki so mu tekmeci v tej sezoni zabili le 192 golov. Nagrade bodo ekipe in posamezniki prejeli na posebnem slavnostnem dogodku po končnici.

Ne spreglejte