Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
18.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 18.58

7 let, 12 mesecev

Na trenerski klopi "lisjak" z receptom za zvezdico, novinci polni izkušenj iz ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dunajčani o naslovu avstrijskega prvaka sanjajo že od leta 2005, ko so zadnjič stopili na vrh. Novi trener Tom Pokel je v zadnji sezoni do prvaka EBEL popeljal Bolzano, kako uspešen bo na Dunaju?

Avstrijska prestolnica na naslov domačega hokejskega prvaka čaka že slabo desetletje. Še najbližje so se njeni ljubljenci dosežku iz sezone 2004/2005 približali leta 2013, ko so v rednem delu dominirali, nato pa je v finalu z njimi pometel Celovec. V zadnji sezoni Dunajčani niso bili tako dominantni, redni del so končali na tretjem mestu, si za četrtfinalnega nasprotnika izbrali Beljak in že v prvi fazi izločilnih bojev doživeli hladno prho. Korošci so jih izločili s 4:1 v zmagah, neuspeh pa je s trenerske klopi odnesel Šveda Tommyja Samuelssona, ki se je po treh sezonah na Dunaju vrnil v domačo deželo.

In kdo bi bil boljša zamenjava kot tisti, ki mu je uspelo v zadnji sezoni, so si mislili v vodstvu kluba in lovke stegnili za Tomom Poklom. Američan je lani "lisice" iz Bolzana že v premierni sezoni popeljal do naslova prvaka lige EBEL, a vprašanje je, ali bo znal tako učinkovito čarati tudi z Dunajem.

Odšel najučinkovitejši, prišli izkušeni Severnoameričani

Rumeno-črne je po štirih sezonah zapustil najučinkovitejši oklepnik François Fortier in zvestobo obljubil lanskemu krvniku Dunaja Beljaku, ostaja pa zimzeleni Benoît Gratton, ki je pri 37 podaljšal sodelovanje za eno sezono, kapetanski trak pa predal še enemu Kanadčanu Jonathanu Ferlandu. In ko smo ravno pri hokejistih iz zibelke hokeja, omenimo še dva odhoda Kanadčanov, Justin Keller je pobegnil v Bolzano, Adrian Veideman pa k norveškim prvakom Stavanger Oliers.

Kljub nekaterim odhodom je dunajska barka polna hokejistov, ki so doma čez lužo – nanje je Pokel že pri Bolzanu stavil veliko. Na Dunaj so prišli Kanadčani z bogatimi izkušnjami iz AHL in tudi iz NHL Brett Carson (branilec), Kris Foucault, Matt Watkins (oba napadalca) ter trije Američani – lani član Medveščaka Hugh Jessiman, lani član Sape Fehervar Adam Naglich in Peter MacArthur, ki se je izkazal na zadnji tekmi lige prvakov, ko je z dvema zadetkoma poskrbel za zmago Dunaja nad norveško Valerango (2:1).

Med vratnicama ostaja izkušeni Matt Zaba, čim višja mesta pa bo pomagal naskakovati tudi stari znanec tivolske ledene ploskve Jamie Fraser.

Tretjo sezono brez Slovencev

Tako kot zadnji dve sezoni tudi letos na Dunaju, ki so ga v preteklosti zaznamovali tudi Slovenci, ne bo naših legionarjev. Kot zadnji se je v sezoni 2011/2012 v avstrijski prestolnici preizkušal Marcel Rodman, zdaj član zagrebškega Medveščaka. Poleg Marcela so dres Dunaja nosili še Aleš Kranjc, ki si kruh služi v Kölnu, David Rodman (Oskarshamn, druga švedska liga) in eno tekmo Ivo Jan, ki je letos pomočnik trenerja v Gradcu.

Ne spreglejte