SiolNET. Sportal Hokej
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger
srečali so se nekdanji protagonisti večnih derbijev

Kopitar ostaja optimist #foto

0,80

termometer

Jesenice Olimpija tekma legend
Sobotno popoldne je prineslo snidenje nekdanjih velikih rivalov in protagonistov nekoč precej bolj vročih večnih derbijev med Olimpijo in Jesenicami. Foto: Rok Srakar/HZS

"Srčno upam, da bo hokej spet dobil tako mesto v Sloveniji. Vemo, da so bili takrat drugi časi, da so mesta in podjetja stala za lokalnimi športnimi ekipami, vemo pa, kako je trenutno. A jaz sem optimist," se je po sobotnem druženju na revialni tekmi nekdanjih hokejskih akterjev Jesenic in Olimpije (ekipi sta se razšli s prijateljskih 3:3), uverturi v uradni 500. derbi med zmaji in železarji, v Tivoliju zlatih časov hokejskega rivalstva med Gorenjsko in Ljubljano spominjal selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar.
 

500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice Sportal Polončiča niso presenetili, Šivic upa, da bodo glave ostale dvignjene

Kot uvod v uradni 500. derbi med Olimpijo in Jesenicami, ki ga je v soboto s 4:3 po kazenskih strelih dobila ljubljanska zasedba, je Hokejska zveza Slovenije organizirala tako imenovano tekmo legend, na kateri so se predstavili nekdanji protagonisti večnih derbijev.

Na jeseniški strani so bili med drugimi Borut Vukčevič, Andrej Razinger, Matjaž Kopitar, Edo Hafner, Boris Kunčič, Milan Hafner, Aleš Sodja, Robert Kristan, Peter Rožič, na ljubljanski pa Luka Simšič, Igor Hriberšek, Domen Lajevec, Andrej Vidmar, Dejan Kontrec, Egon Murič, Dušan Lepša, Igor Beribak ... 

Moštvi sta se razšli s prijateljskih 3:3. Rezultat je spominjal na leta po osamosvojitvi, ko so železarji in zmaji v finalu večkrat zaporedoma igrali na največ sedem tekem. V obeh taborih kakršnakoli dogovarjanja o sedmi tekmi, s katero so do vrha napolnili dvorano, tudi po debelih dveh desetletjih zavračajo. 

500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice Sportal Derbi preobratov po drami Olimpiji

Dobri tujci, dobri domači igralci, izenačene tekme

"Tudi tokrat je bilo dogovorjeno, da bo 3:3 (smeh, op. a.) ... Ne, to je čista izmišljotina. Takrat smo bili res zelo izenačeni, imeli smo zelo dobre tujce, pa dobre domače igralce, tako da je bilo res izenačeno in nisi mogel nikoli napovedati zmagovalca, dokler ni bilo konec. Mislim, da so ljudje prav zato prišli na tekme, hokej je bil številka ena v Ljubljani, ne le tu, tudi v Sloveniji," se je bitk v devetdesetih spominjal Olimpijin Igor Beribak.

"Takrat smo bili res zelo izenačeni, imeli smo zelo dobre tujce, dobre domače igralce, tako da je bilo res izenačeno in nisi mogel nikoli napovedati zmagovalca, dokler ni bilo konec," Igor Beribak zavrača teorije zarote o nekoč domnevno dogovorjenih sedmih finalnih tekmah. "Takrat smo bili res zelo izenačeni, imeli smo zelo dobre tujce, dobre domače igralce, tako da je bilo res izenačeno in nisi mogel nikoli napovedati zmagovalca, dokler ni bilo konec," Igor Beribak zavrača teorije zarote o nekoč domnevno dogovorjenih sedmih finalnih tekmah. Foto: Rok Srakar/HZS

Selektor Matjaž Kopitar je prikimal besedam nasprotnika: "To je smešno. Kdor tako razmišlja, v življenju ne razmišlja pošteno. Nikoli ni bilo nobenih dogovorov. Za tokratno tekmo pa: morda nam je zmanjkala ena tretjina. Po navadi smo v tretji pritisnili, pa potem kakšen zadetek več dali, da smo na koncu zmagali, a tudi s 3:3 smo vsi zadovoljni."

Antoine Sportal Dan po porazu na derbiju pripeljali okrepitev

Finance krojijo usodo

Oba sogovornika pogrešata stare dobre čase, ko je bil hokej med najbolj priljubljenimi športi v Sloveniji in ko se je za derbi iskala karta več, ob tem pa sta izrazila upanje, da bo ta kolektivni šport spet videl boljše čase. 

Jesenice Olimpija tekma legend Foto: Rok Srakar/HZS

"Zavedamo se, da je vse povezano s financami. Tudi ti fantje, ki zdaj igrajo, si zaslužijo polno dvorano, da doživijo odlično vzdušje, ker takrat daš res vse od sebe. Ljudje te še ponesejo. V naših časih so uživali tako ljudje kot igralci. To so bili res lepi časi za hokej. Upam, da se bo to še kdaj ponovilo," se danes nadeja trener mlajših selekcij pri Olimpiji, Beribak.

Kristjan Čepon Sportal Tudi Olimpija naznanila okrepitev

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar ostaja optimist, da bo slovenski klubski hokej spet uvidel boljše čase. Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar ostaja optimist, da bo slovenski klubski hokej spet uvidel boljše čase. Foto: Rok Srakar/HZS

Srčno upa, da se bodo časi ponovili

Pozitivno v prihodnost gleda tudi znova prvi trenerski mož slovenske hokejske reprezentance Kopitar. 

"Srčno upam, da se bodo ti časi izpred desetletij ponovili. Vemo, da so bili takrat drugi časi, da so mesta in podjetja stala za lokalnimi športnimi ekipami, trenutno pa vemo, kako je. A jaz sem optimist. Do 18. leta imamo šest, sedem zelo dobrih organizacij, ki dobro delajo z mladino in imajo ogromno vpisa v hokej. Če bi to dobro izkoristili na prehodu iz mladinski v članski hokej, mislim, da bi lahko to spet dočakali. Želim si, da bi ljudje uživali v hokeju in da bi vi imeli čim več poročati, da bi se hokej večkrat, kot se zdaj, pojavljal v medijih. Razumem, da pišete več o tem, kar je bolj aktualno, a lepo bi bilo, da bi se o hokeju več pisalo," si želi Kopitar, ki bo čez teden dni na Bledu, prvič po vrnitvi na selektorski položaj, zbral reprezentante. 

Med temi ne bo kar nekaj članov, ki so bili standardni v preteklosti, med drugim poškodovanih Sabahudina Kovačevića in Roberta Saboliča, ki sta si sobotni derbi ogledala v živo v Tivoliju. Slovenci bodo med 7. in 9. novembrom sodelovalni na turnirju v Liepaji, kjer bodo palice ob gostiteljih prekrižali še s Francozi in Belorusi.

Fotoutrinki z revialnega srečanja:

Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS

Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS

Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS

Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS

Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS

Tekme legend Jesenice Olimpija Foto: Rok Srakar/HZS

Preberite še:

500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice Sportal Derbi Olimpiji, Slavija do zmage v Celju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin