Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
7.25

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Chicago Blackhawks Corey Crawford Stanleyjev pokal

Torek, 11. 6. 2013, 7.25

3 leta, 5 mesecev

Crawford – čuvaj, ki najredkeje prepusti ključe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najuspešnejša ekipa skupinskega dela je v končnici vse stavila na Coreyja Crawforda, ki si je v rednem delu z Rayem Emeryjem prislužil nagrado za vratarja z najmanj prejetimi zadetki.

Za Coreyjem Crawfordom je odlična sezona. Kot pravi, sta ves trud in trdo delo z uvrstitvijo v finale poplačana. V sezoni 2009/2010, ko je Chicago nazadnje osvojil Stanleyjev pokal, je bil Kanadčan v senci Anttija Niemija in tudi Christobala Hueta, tako da je branil le na eni tekmi rednega dela zmagovite sezone. Pred letošnjo si je trener Joel Quenneville želel, da bi bil Crawfordov odstotek ubranjenih strelov kaj višji od lanskih 90, in želja se mu je uresničila. Osemindvajsetletnik je postal številka ena med vratnicama Blackhawks. V rednem delu je branil na 30 tekmah, v končnici pa niti enkrat ni prepustil mesta drugemu vratarju, na 17 tekmah je zaustavil 93,5 odstotka vseh strelov in v povprečju prejel 1,74 zadetka na tekmo, kar je za odtenek manj od njegovega bostonskega nasprotnika Tuukke Raska. Zato si pri Chicagu še kako želijo, da Crawford ostane zdrav in nepoškodovan v najpomembnejši seriji sezone.

Sicer pa se je v Montrealu rojeni vratar med sezonama 2001/2002 in 2005/2006 kalil v mladinski ligi QMJHL, leta 2003 pa so ga Chicago Blackhawks kot 52. izbrali na naboru NHL. Premierni nastop v najmočnejši hokejski ligi je doživel v sezoni 2005/2006, ko je za Chicago odigral dve tekmi. Preden si je v Chicagu izboril pomembnejše mesto (sezona 2010/2011), je vratarske izkušnje nabiral v AHL-u pri Norfolk Admirals in Rockford Icehogs. Za ekipo iz vetrovnega mesta, s katero bo po dveh izpadih v konferenčnih četrtfinalih v noči na četrtek začel lov na Stanleyjev pokal, je zbral 183 nastopov.

Čuvaja mreže, rojenega v Hamiltonu v Ontariu, je leta 2001 kot številko 99 na naboru NHL-a izbralo moštvo Ottawe, a še preden je v sezoni 2002/2003 odigral prve tri tekme za Senatorje, je branil v ligah OHL (Sault Ste. Marie Greyhounds) in AHL za Binghamton Senators. Vse vidnejšo vlogo pri Ottawi je začel dobivati v sezoni 2005/2006, pri kateri je ostal do sezone 2008/2009, ko ga je pot zanesla v rusko KHL k ekipi Atlant Mitiši. Po enem letu v Rusiji se je vrnil v NHL in zaigral za Philadelphia Flyers, nato še za Anaheim Ducks, od sezone 2011/2012 pa je član Chicaga, pri katerem se mu pogodba izteče konec letošnje sezone.

Ray Emery, ki se je lep čas ukvarjal s poškodbo, je bil v rednem delu odličen in je zvišal odstotek ubranjenih strelov iz prejšnje sezone, in sicer se je ta zaustavil pri 92,2. Strateg Chicaga ga je med vratnici poslal na 21 tekmah, na katerih je prejel zgolj 36 zadetkov in si skupaj s Coreyjem Crawfordom prislužil nagrado William M. Jennings Trophy, ki jo prejme vratar z najmanj prejetimi zadetki v rednem delu sezone. Zadnjo tekmo v dresu Chicaga je odigral 24. aprila proti Edmontonu, sicer pa je v ligi NHL vpisal 264 nastopov.

V rednem delu je priložnost na eni tekmi dobil Carter Hutton, ki ostaja pri zgolj enem nastopu v severnoameriški hokejski ligi.

Ne spreglejte