Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
3. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

2

Natisni članek

Gianluigi Buffon Manuel Neuer Joachim Löw Antonio Conte Italija Nemčija Euro 2016

Nedelja, 3. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Po drami v Bordeauxu

Velikega Gianluigija Buffona so po drami premagala čustva

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

2

Po prekinitvi italijanskega uroka in uvrstitvi v polfinale evropskega prvenstva so bili Nemci, ki jih na velikih tekmovanjih nazadnje v polfinalih ni bilo leta 2004, zelo veseli, Italijani pa Francijo zapuščajo z dvignjenimi glavami. Na velikih nogometnih tekmovanjih v osmih tekmah Nemčija pred tem ni niti enkrat premagala Italije.

Nemci, kot svetovni prvaki so bili polni samozavesti in prepričani, da jim lahko uspe, so le premagali Italijo na največjih nogometnih tekmovanjih, evropskih in svetovnih prvenstvih, potem ko so v rednem delu tekme vodili, pri strelih z bele točke, ki so sledile izenačenju Italije, pa prvič v vodstvo prišli šele z golom širši javnosti ne preveč poznanega branilca Kölna Jonasa Hectorja. Ta je zabil v odločilni deveti seriji maratona enajstmetrovk, ki smo ga spremljali v Bordeauxu.

Po 22 uspešnih enajstmetrovkah zapored so tokrat zgrešili kar trije

Thomas Müller je bil prvi po 22 Nemcih, ki je zgrešil. | Foto: Thomas Müller je bil prvi po 22 Nemcih, ki je zgrešil. Nemci so bili - ko so se lotili loterije, pri kateri odloča predvsem sreče -, če so se malce zazrli v preteklost, prav gotovo samozavestnejši. Pred sobotnimi so na velikih tekmovanjih uspešno izvedli neverjetnih 21 enajstmetrovk zapored.

Ko je v Bordeauxu v drugi seriji zgrešil Thomas Müller, se je to Nemcem zgodilo šele prvič po polfinalu svetovnega prvenstva 1982, ko je bil nenatančen Uli Stielike. Pred tem je zgrešil še Uli Höness na evropskem prvenstvu leta 1976.

Tokrat so bili takšni kar trije, ob na tem prvenstvu neprepoznavnem asu Bayerna Münchna Thomasu Müllerju še strelec v rednem delu tekme Mesut Özil in Bastian Scweinsteiger. Kljub temu so Nemci napredovali, saj so bili pri enajstmetrovkah nenatančni tudi finalisti zadnjega prvenstva Italijani.

Pri teh je prav tako zgrešil tisti, ki je zadel med igro, Leonardo Bonucci, ob njem še Simone Zaza in Graziano Pelle, ki sta streljala mimo. Ko je ob koncu dolge serije zgrešil še Matteo Darmian, so imeli Nemci prvič žogo za zmago in jo takoj izkoristili.

Nemci na čelu z vratarjem Manuelom Neuerjem proslavljajo uvrstitev v polfinale. | Foto: Nemci na čelu z vratarjem Manuelom Neuerjem proslavljajo uvrstitev v polfinale.

Dramatično je bilo do zadnjega strela

"Tekma je bila dramatična vse do zadnjega strela," so bile prve besede, ki jih je po tekmi izrekel selektor tistih, ki so bili na zmagoviti strani, Joachim Löw. "Pri enajstmetrovkah smo bili tokrat kar nekajkrat nenatančni, a to se dogaja. Najpomembneje je, da smo zmagali. Vesel sem tudi tega, da sta mladeniča, kot sta Jonas Hector in Joshua Kimmich, ohranila mirno kri in zanesljivo zadela. To veliko pove o tem, iz kakšnega testa sta," je nadaljeval trener, ki na klopi Nemcev sedi od leta 2006.

"Tekma je bila na taktično izjemno visoki ravni. Obe ekipi sta igrali sijajno. Mi smo imeli rahlo prevlado, a Italija je bila na sredini igrišča in v obrambi zelo čvrsta. Žal smo prejeli gol iz nesrečne enajstmetrovke. Dvomim, da bi Italija lahko zadela iz igre. Igrali smo zelo dobro," je še dejal.

Še nikoli ni doživel česa takega

Podobno je razmišljal tudi junak Nemcev, njihov vratar. "Še nikoli nisem doživel česa takega," je Manuel Neuer povedal najprej. "Dramatične enajstmetrovke so le potrdile negotovost, ki vedno vlada na tekmah med Nemčijo in Italijo. Ni bilo lahko, za nami je velika igra živcev. Pripravil sem se na enajstmetrovke, a so Italijani streljali zelo dobro. Joj, kakšna drama," je nadaljeval.

"Mislim, da smo bili boljši in zasluženo napredovali," je povedal za konec eden izmed najboljših vratarjev na svetu, ki navdušuje tudi v dresu münchenskega Bayerna.

Legendarnega vratarja, ki se morda poslavlja, so preplavila čustva

Legendarni italijanski vratar je zajokal. | Foto: Legendarni italijanski vratar je zajokal. Med takšne že vrsto let spada tudi legendarni Gianluigi Buffon, za katerim je še četrti nastop na evropskih prvenstvih, kar petkrat pa je branil tudi na svetovnih prvenstvih. Morda je odigral zadnjo tekmo na velikih reprezentančnih tekmovanjih. Po bolečem porazu je sicer dejal, da upa, da bo lahko med italijanskima vratnicama stal tudi leta 2018 na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

"Dali smo vse od sebe. Bilo je skorajda dovolj, a vseeno premalo. Lahko smo zadovoljni s tem, kar smo pokazali na tem prvenstvu. Odhajamo dvignjenih glav," je v solzah povedal 38-letni veliki športnik, ki so ga tokrat premagala čustva, a je še pred tem vsem nasprotnikovim nogometašem, ki so se veselili velike zmage, segel v roke.

"Mislim, da smo lahko ponosni. Trener nam je rekel, da je ponosen na nas, tudi navijači mislijo podobno. Nimamo si česa očitati. Sanjali smo in verjeli, da nam lahko uspe, videli, da se da, a nam je zmanjkalo nekaj sreče," je govoril s 161 reprezentančnimi nastopi rekorder pri Italijanih, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka leta 2006.

"Svojim fantom lahko le zaploskam," je po tekmi povedal Antonio Conte, ki zapušča selektorski stolček Italije. | Foto: "Svojim fantom lahko le zaploskam," je po tekmi povedal Antonio Conte, ki zapušča selektorski stolček Italije.

Fantom lahko le zaploskajo

Da so besede legendarnega vratarja torinskega Juventusa resnične, je po tekmi potrdil tudi selektor Italije. "Ponosen sem na svoje fante. Izgubiti proti Nemčiji po enajstmetrovkah prav gotovo ni sramota. Fantje so dali vse od sebe, prav ničesar jim ne morem očitati," je dejal Antonio Conte, ki je končal dvoletno obdobje na klopi Italije, saj bo v prihodnji sezoni vodil londonski Chelsea.

"Ali kaj obžalujem? Samo enajstmetrovke. Tega, kar smo pokazali, truda, ki smo ga vložili, in ljubezni, ki smo jo imeli, prav gotovo ne morem. Fantje so pokazali, kako se brani barve svoje države. Lahko jim samo zaploskamo," je še povedal mladi, 45-letni trener, ki se počasi prebija med najboljše na svetu.

 

 

Ne spreglejte