Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2016,
9.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

nogomet Euro 2016 Nemčija italija

Nedelja, 3. 7. 2016, 9.15

6 let, 7 mesecev

Uspelo jim je v devetem poskusu

Nemci so po 54 letih končali italijanski urok #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Nemčija se po četrtfinalni zmagi nad Italijo s 6:5, ki jo je dosegla po izvajanju 11-metrovk, veseli, azzurri pa dvignjenih glav zapuščajo evropsko prvenstvo. Elf je Italijane na velikih tekmovanjih premagal sploh prvič. Uspelo mu je po 54 letih, v devetem poskusu. Sprehodili smo se po vseh dozdajšnjih obračunih reprezentanc na SP in EP, ki so do sobote veliko več veselja prinesli Italiji.

SP leta 1962, Čile, skupinski del: Zahodna Nemčija : Italija 0:0

Italija in Zahodna Nemčija sta se na velikih tekmovanjih prvič pomerili leta 1962 na SP v Čilu. Na zelenici štadiona Nacional Julio Martínez Prádanos v Santiagu sta trdni obrambi izbranih vrst takrat zdržali vse napade, mreži se nista zatresli. Nemci so takrat iz skupine napredovali kot prvouvrščena reprezentanca, a se kaj hitro poslovili. V četrtfinalu jih je z 1:0 izločila Jugoslavija, Italija pa se je poslovila po skupinskem delu.

SP leta 1970, Mehika, polfinale: Italija : Zahodna Nemčija 4:3 (podaljšek)

Tudi druga medsebojna tekma na SP je potekala v Južni Ameriki. Leta 1970 je SP gostila Mehika, reprezentanci pa sta si iz oči v oči zrli v polfinalu. Po rednem delu sta bili izenačeni (1:1), v podaljšku pa je sledila toča golov. V tekmi stoletja, kot so jo poimenovali, so gledalci v podaljšku videli kar pet zadetkov. Eden več je končal v nemški mreži, Gianni Rivera je bil mož, ki je Nemce spravil v obup, Italijo pa v finale, kjer je podlegla Brazilcem.

SP leta 1978, Argentina, skupinski del: Italija : Zahodna Nemčija 0:0

Tretja bitka na velikih tekmovanjih je prav tako potekala v Južni Ameriki, natančneje v Argentini, kjer sta se tekmici srečali v drugem delu skupinskih bojev. Tako kot v Santiagu leta 1954 sta tudi leta 1978 granitni obrambi zdržali in obračun se je končal z 0:0. Nemci so obstali v skupini, Italijani pa so v tekmi za bron z 1:2 priznali premoč Brazilcem.

SP leta 1982, Španija, finale: Italija : Zahodna Nemčija 3:1

Italijani so se leta 1982 takole veselili naslova svetovnih prvakov. Nemce so v finalu odpravili s 3:1. | Foto: Guliverimage/Getty Images Italijani so se leta 1982 takole veselili naslova svetovnih prvakov. Nemce so v finalu odpravili s 3:1. Foto: Guliverimage/Getty Images

Enega največjih udarcev so Italijani Nemcem zadali leta 1982. Srečali so se prav na zadnji stopnici svetovnega prvenstva. Azzurri so elf odpravili s tremi zadetki v drugem polčasu, ko so njegovo mrežo zatresli Paolo Rossi, Marco Tardelli in Alessandro Altobelli. Italijani so se tretjega naslova najboljših na svetu veselili sredi španske prestolnice.

EP leta 1988, Nemčija, skupinski del: Zahodna Nemčija : Italija 1:1

Prvič sta se Italija in Nemčija na EP pomerili leta 1988, rezultat pa je bil 1:1. | Foto: Guliverimage/Getty Images Prvič sta se Italija in Nemčija na EP pomerili leta 1988, rezultat pa je bil 1:1. Foto: Guliverimage/Getty Images

Prvi boj reprezentanc na evropskih prvenstvih sega v leto 1988, ko je Euro gostila Zahodna Nemčija. Vse oči so bile v njiju uprte že na uvodni tekmi, ki se je končala brez zmagovalca. Roberto Mancini je Italijane popeljal v vodstvo v 52. minuti, a veselje je trajalo le tri minute, saj je Andreas Brehme hitro izenačil. Nemci so nato v polfinalu izpadli proti poznejšim prvakom Nizozemcem, Italijani pa proti Sovjetski zvezi.

EP leta 1996, Anglija, skupinski del: Italija : Nemčija 0:0

Drugi spopad na EP je sledil leta 1996, ko gledalci na Old Traffordu niso videli zadetka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Drugi spopad na EP je sledil leta 1996, ko gledalci na Old Traffordu niso videli zadetka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Osem let po prvem srečanju na EP sta se reprezentanci spet pomerili na evropskem prvenstvu. Še tretjič na velikih tekmovanjih sta se razšli brez zadetkov. Nemci so v skupini C zasedli prvo mesto ter se po četrtfinalni zmagi nad Hrvati in polfinalni drami z Angleži uvrstili v finale, kjer so premagali še Čehe in se veselili tretjega naslova evropskih prvakov. Italijani so obstali v skupini.

SP leta 2006, Nemčija, polfinale: Nemčija : Italija 0:2 (podaljšek)

Leta 2006 sta se reprezentanci udarili v polfinalu SP. Ko je že kazalo na 11-metrovke, je udaril Fabio Grosso, nato pa še Alessandro Del Piero ... | Foto: Guliverimage/Getty Images Leta 2006 sta se reprezentanci udarili v polfinalu SP. Ko je že kazalo na 11-metrovke, je udaril Fabio Grosso, nato pa še Alessandro Del Piero ... Foto: Guliverimage/Getty Images

Še en boleč poraz so Italijani Nemcem zadali točno pred desetletjem, in to na svetovnem prvenstvu na nemških tleh. Iz oči v oči sta si reprezentanci zrli v polfinalu, v katerem je že kazalo, da ga bodo odločili kazenski streli, a sta imela Fabio Grosso in Alessandro Del Piero drugačne načrte. Zadela sta v 119. minuti in sodnikovem dodatku, Italija pa je v finalu po enajstmetrovkah strla še Francijo ter četrtič in zadnjič stopila na svetovni vrh. 

EP leta 2012, Poljska in Ukrajina, polfinale: Nemčija : Italija 1:2

Mario Balotelli je bil veliki junak italijanske polfinale zmage nad Nemčijo na EP pred štirimi leti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mario Balotelli je bil veliki junak italijanske polfinale zmage nad Nemčijo na EP pred štirimi leti. Foto: Guliverimage/Getty Images

Italijani so življenje Nemcem zadnjič zagrenili pred štirimi leti na evropskem prvenstvu, ki sta ga gostili Poljska in Ukrajina. Srečali so se v polfinalu, v katerem je Nemce v Kijevu z dvema zadetkoma pokopal razpoloženi Mario Balotelli, ki pa je bil s soigralci v finalu proti Španiji nemočen (0:4).

EP leta 2016, Francija, četrtfinale: Nemčija : Italija 6:5 (11-metrovke)

Nemci so si v soboto oddahnili. Italijanski urok so prekinili po dramatičnem streljanju 11-metrovk. | Foto: Reuters Nemci so si v soboto oddahnili. Italijanski urok so prekinili po dramatičnem streljanju 11-metrovk. Foto: Reuters

Končno. Po 54 letih so Nemci le končali urok Italije in prvič na prvenstvih premagali azzurre. Zmagovalca dramatične tekme, v kateri je elf v 65. minuti v vodstvo popeljal Mesut Özil, Italijanom pa izenačenje v 78. minuti z uspešno izvedeno 11-metrovko priigral Leonardo Bonucci, so odločili kazenski streli.

Živci so bili načeti na obeh straneh, kar nekaj strelov je močno zgrešilo cilj, na koncu pa je bil eden od velikih junakov Jonas Hector, ki je dvome o zmagovalcu razrešil v deveti seriji. Nemci se veselijo sploh prve zmage nad Italijo na prvenstvih, njihova ovira na poti do finala pa bo zmagovalec večernega obračuna med Francijo in Islandijo.

 

Ne spreglejte