Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

3

Natisni članek

Euro 2016

Sobota, 2. 7. 2016, 21.00

6 let, 6 mesecev

EP 2016, 19. dan

Nemci prekinili italijanski urok in se po enajstmetrovkah uvrstili v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

3

Euro 2016 Italija Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemški nogometaši so šele po devetih serijah enajstmetrovk s 6:5 strli italijansko reprezentanco in se uvrstili v polfinale letošnjega evropskega prvenstva.

Tretja četrtfinalna tekma letošnjega evropskega prvenstva je bila klasika, obračun velikih reprezentanc Nemčije in Italije. Na velikih tekmovanjih so Nemci proti Azzurom praviloma potegnili kratko - do danes v osmih tekmah Nemčija ni zmagala niti enkrat, štirikrat je bila poražena, štiri tekme pa so se končale z remijem, ob tem pa je do današnje tekme izgubila tudi vse štiri dvoboje na izločanje, trikrat na svetovnih prvenstvih (1970, 1982, 2006) in enkrat na EP (2012). A Nemci so zdaj malo popravili zgodovinsko statistiko. V polfinale so se Nemci uvrstili po hudem boju, ki se je končal šele po deveti seriji izvajanja kazenskih strelov.

V rednem delu tekme sta padla dva gola, prvi v 65. minuti, ko je italijansko mrežo zatresel Mesut Özil. V 77. minuti je Jerome Boateng v nemškem kazenskem prostoru igral z roko, madžarski sodnik Viktor Kassai pa je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je streljal Leonardo Bonucci in Italiji priigral izenačenje. Do konca rednega dela tekme je ostalo pri neodločenih 1:1, spremembe izida pa ni prinesel niti 30-minutni podaljšek.

Odločale so enajstmetrovke

O potniku v polfinale so odločali kazenski streli. V prvi seriji sta bila natančna tako Lorenzo Insigne na italijanski kot Toni Kroos na nemški strani. V drugi je Simone Zaza streljal mimo gola, a imel srečo, saj je Gianluigi Buffon je ustavil strel izmučenega Thomasa Müllerja. V tretji seriji je bil Andrea Barzagli uspešen, Mesut Özil pa ne. V četrti je bil nenatančen Graziano Pelle, Julian Draxler pa je izid izenačil, v peti pa je Manuel Neuer ubranil strel Leonardu Bonucciju, a je žogo mimo gola poslal tudi Bastian Schweinsteiger. V prvi dodatni seriji sta bila natančna Emanuele Giaccherini in Mats Hummels, nato še Marco Parolo in Joshua Kimmich, v osmi seriji tudi Mattia De Sciglio in Boateng, strel Mattea Darmiana v deveti pa je Neuer ustavil, medtem ko je bil strel Jonasa Hectorja natančen.

Težave za Löwa

Nemški selektor Joachim Löw je moral že v 16. minuti menjati poškodovanega Samija Khediro, igrišče je poškodovan zapustil tudi Mario Gomez, branilec Mats Hummels pa je dobil drugi rumeni karton in v polfinalu ne bo smel igrati.

V nedeljo nadaljevanje islandske pravljice?

Dva polfinalista že imamo, Portugalci so v četrtek po enajstmetrovkah izločili Poljske, medtem ko so Valižani v petek šokirali Belgijce in jih premagali s 3:1, zadnjega bomo dobili v nedeljo, ko se bosta na štadionu Stade de France v Parizu udarila domačinka Francija in najlepše presenečenje letošnjega prvenstva Islandija.

EP 2016, četrtfinale:

Četrtek, 30. junij:
Poljska : Portugalska 4:6** (1:1, 1:1, 1:1)
Lewandowski 2.; Sanches 33.

** - po enajstmetrovkah

Petek, 1. julij:
Wales : Belgija 3:1 (1:1)
Williams 31., Robson-Kanu 55., Vokes 86.; Nainggolan 13.

Sobota, 2. julij:
Nemčija : Italija 6:5** (1:1, 1:1, 0:0)
Özil 65.; Bonucci 78./11-m

** - po enajstmetrovkah

Nedelja, 3. julij:
Francija – Islandija

Ne spreglejte