Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 7. 2016,
12.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Euro 2016 Fernando Santos Roy Hodgson Lars Lagerbäck Antonio Conte Christoph Daum Anghel Iordanescu Leonid Slucki Vicente del Bosque Mihail Fomenko Pavel Vrba

Sreda, 13. 7. 2016, 12.52

6 let, 6 mesecev

Kdo je ostal, kdo pa odšel po Euru 2016?

Euro spodnesel devet selektorskih stolčkov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Hodgson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po evropskem prvenstvu v nogometu, ki je na prestol potisnil Portugalsko, se je od selektorskega položaja poslovilo devet strokovnjakov. Nekatere udeleženke Eura, ki niso bile zadovoljne z doseženim v Franciji, še niso izbrale novega selektorja. To so Anglija, Češka, Rusija, Španija in Ukrajina.

Medtem ko portugalski selektor Fernando Santos doživlja ovacije na vsakem koraku v domovini, saj je s skrbno premišljeno in racionalno izbrano taktiko popeljal izbrance do prvega evropskega naslova, so nogometni ljubitelji v državah, ki v Franciji niso uresničile zadanih ciljev, na selektorje naslovili kopico kritik.

Ostalo jih je le 15

Fernando Santos je imel v finalu zagretega pomočnika Cristiana Ronalda. | Foto: Reuters Fernando Santos je imel v finalu zagretega pomočnika Cristiana Ronalda. Foto: Reuters V nekaterih taborih so tako glasno odmevale, da je bila sprememba neizbežna. Od 24 udeleženk Eura, kar se je pripetilo prvič v zgodovini nogometa pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa), je selektorski stolček zapustilo kar devet strategov.

Nekateri so to napovedali že pred začetkom prvenstva, tako da rezultat na samem tekmovanju ni neposredno vplival na sprejeto odločitev, nekateri pa so ceno za neuspeh izbrane vrste plačali s svojim odhodom.

Država Selektor na EP 2016 Selektor po EP 2016
Albanija Gianni de Biasi (Ita) Gianni de Biasi (Ita)
Anglija Roy Hodgson (Ang) ?
Avstrija Marcel Koller (Švi) Marcel Koller (Švi)
Belgija Marc Wilmots (Bel) Marc Wilmots (Bel)
Češka Pavel Vrba (Češ) ?
Francija Didier Deschamps (Fra) Didier Deschamps (Fra)
Hrvaška Ante Čačić (Hrv) Ante Čačić (Hrv)
Irska Martin O'Neill (SIr) Martin O'Neill (SIr)
Islandija Lars Lagerbäck (Šve)/Heimir Hallgrimsson (Isl)  Heimir Hallgrimsson (Isl) 
Italija Antonio Conte (Ita) Giampiero Ventura (Ita)
Madžarska Bernd Storck (Nem) Bernd Storck (Nem)
Nemčija Joachim Löw (Nem) Joachim Löw (Nem)
Poljska Adam Nawalka (Pol) Adam Nawalka (Pol)
Portugalska Fernando Santos (Por) Fernando Santos (Por)
Romunija Anghel Iordanescu (Rom) Christoph Daum (Nem)
Rusija Leonid Slucki (Rus) ?
Severna Irska Michael O'Neill (SIr) Michael O'Neill (SIr)
Slovaška  Jan Kozak (Slk) Jan Kozak (Slk)
Španija Vicente del Bosque (Špa) ?
Švedska Erik Hamren (Šve) Janne Andersson (Šve)
Švica Vladimir Petković (BiH) Vladimir Petković (BiH)
Turčija Fatih Terim (Tur) Fatih Terim (Tur)
Ukrajina Mihail Fomenko (Ukr) ?
Wales Chris Coleman (Wal) Chris Coleman (Wal)

Italijane bo vodil dolgoletni trener Torina

Giampiero Ventura bo skušal popeljati Italijo na svetovno prvenstvo v Rusijo. | Foto: Reuters Giampiero Ventura bo skušal popeljati Italijo na svetovno prvenstvo v Rusijo. Foto: Reuters Izmed držav, ki se lahko po Euru 2016 pohvalijo z novim vodstvom, sta se v Franciji najdlje prebili Islandija in Italija. Obe sta se uvrstili v četrtfinale. Islandije, največjega pozitivnega presenečenja nedavno končanega evropskega prvenstva, odhod Larsa Lagerbäcka ni presenetil. Šved, ki je junaško popeljal vikinge do odmevnega uspeha in se naposlušal čestitk, se je že pred Eurom odločil, da bo to zanj zadnje veliko tekmovanje.

Nekdanji selektor Švedske in Nigerije je Islandce vodil skupaj s Heimirjem Hallgrimssonom, ki mu je predal štafeto. Islandec, ki v času, ko ni posvečen nogometu, opravlja delo zobozdravnika, je postal samostojni selektor in se zahvalil Lagerbäcku za zgledno sodelovanje.

Italijani so bili navdušeni nad vodstvenimi sposobnostmi Antonia Conteja, ki je Azzurre navkljub medlim napovedim ped prvenstvom popeljal med najboljših osem, v četrtfinalu pa izpadel proti svetovnim prvakom Nemcem šele po dramatičnem izvajanju kazenskih strelov. Nekdanji trofejni trener Juventusa se je preselil v London, kjer je prevzel vodenje Chelseaja. Na italijanskem stolčku ga je nasledil 68-letni rojak Giampiero Ventura, ki je v zadnjih petih letih vodil Torino. Z Nogometno zvezo Italije (FIGC) je sklenil dvoletno pogodbo.

Kontroverzni Nemec se odpravlja v deželo pod Karpati

Nemec Christoph Daum je novi selektor Romunije. | Foto: Reuters Nemec Christoph Daum je novi selektor Romunije. Foto: Reuters Poslovila sta se tudi selektorja Romunije in Švedske. Romunskega "generala" Anghela Iordanescuja, ki je v skupini A zasedel nečastno zadnje mesto, je nasledil kontroverzni 62-letni Nemec Christoph Daum. V nogometu je nazadnje deloval pred dvema letoma, ko je kratek čas vodil turškega prvoligaša Bursaspor, a bil odpuščen še pred koncem sezone 2013/14.

Z Romuni je sklenil dveletno sodelovanje. Če bo reprezentanco s Karpatov popeljal na SP 2018, bo pogodbo še podaljšal. Trenersko kariero Dauma, rojenega v Vzhodni Nemčiji, je zaznamovala afera z uživanjem kokaina, zaradi katere mu je padel v vodo načrt, da bi po velikih uspehih z Bayerjem iz Leverkusna (leta 1999 je gostoval v Mariboru v ligi prvakov) prevzel vodenje nemške reprezentance.

Švedi po Euru niso ostali le brez prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, ki je pomahal v slovo reprezentanci, tako da se bo v prihodnje posvetil le klubskim izzivom, ampak tudi brez selektorja Erika Hamrena. Nasledil ga je 53-letni rojak Janne Andersson. Lani je popeljal Norrköping do naslova švedskega prvaka.

Največ zanimanja za izpraznjeni mesti v Angliji in Španiji

Španec Vicente Del Bosque ne bo več vodil Španijec, Turek Fatih Terim za zdaj ostaja na vročem stolčku. | Foto: Reuters Španec Vicente Del Bosque ne bo več vodil Španijec, Turek Fatih Terim za zdaj ostaja na vročem stolčku. Foto: Reuters Pet udeleženk EP 2016 še ne ve, kdo jih bo vodil v kvalifikacijah za SP 2018. Najmanj stresen položaj je v Rusiji, ki je po zgodnjem izpadu v Franciji ostala brez selektorja, a ima kot gostiteljica že zagotovljen nastop na SP 2018, tako da se ji ne mudi z izborom.

Največ zanimanja vlada okrog izbora novega angleškega selektorja. Roy Hodgson je odstopil le nekaj minut po bolečem porazu z Islandijo v osmini finala, Angleži pa še razmišljajo o tem, ali bi odgovorno delovno mesto ponudili njegovemu rojaku ali pa kateremu izmed tujih kandidatov. Med imeni, ki so v igri za prestižno mesto, so tako angleški (Sam Allardyce, Steve Bruce, Glenn Hoddle ...)  kot tuji trenerji (Jürgen Klinsmann, Arsene Wenger ...).  

Novega selektorja naj bi v kratkem določili tudi Čehi in Ukrajinci, ki so v skupinskem delu v svojih skupinah zasedli zadnje mesto. Drugačen je položaj v Španiji, ki je v Franciji branila naslov, a se neslavno poslovila že v osmini finala. Po porazu s Hrvaško v skupinskem delu jo je v slabo voljo spravila še ena slovenska soseda. Italija je bila boljša z 2:0, brkati selektor Vicente del Bosque pa je izpolnil napoved in zapustil selektorski položaj. O tem je razmišljal že pred začetkom prvenstva.

Gneča za njegovega naslednika je ogromna, saj bo računal na izjemno igralsko zasedbo, v kateri ne manjka zvezdnikov svetovnega kova.

Tako se poleg bogatega prometa na nogometni tržnici, poletni prestopni rok se preveša v najbolj plodno obdobje, obeta tudi pospešen lov na nove selektorje. Pet udeleženk še izbira najbolj primernega kandidata, 15 udeleženk EP 2016 pa bo v nove boje krenilo pod povelji starega vodstva. Na čelu s Portugalci, ki bodo želeli v kvalifikacijah za SP 2018 dokazati, da v Franciji niso naključno zasedli najvišje stopničke.

Ne spreglejte