Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
6. 9. 2009,
17.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 6. 9. 2009, 17.23

6 let, 6 mesecev

Za slovo en dobljen niz

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je na tekmi proti Grčiji na evropskem prvenstvu v moški odbojki osvojila en niz, zato bo morala na svojo prvo zmago na velikih tekmovanjih počakati do naslednje priložnosti.

Slovenija je tekmo proti Grčiji začela z enako postavo kot končala tekmo proti Slovaški, grška selekcija pa je bila v primerjavi z njenima prejšnjima dvema tekmama spremenjena. To je bilo za pričakovati, saj so naši prav v takšni šesterici na letošnjem EP do grške tekme najboljše funkcionirali. Na drugi strani je grški selektor dal priložnost 'rezervistom' in spočil ključne igralce, ki jih bo krvavo potreboval za drugi del prvenstva. Grki so si namreč že pred današnjo tekmo zagotovili napredovanje. Začetek tekme so bolje štartali naši tekmeci, ki so povedli s 3:0. Nato pa je zablestela naveza Vidič in Urnaut, ki sta bila odlična v bloku in Slovenci so poravnali na 3:3. V nadaljevanju je Urnaut z neubranljivo 'bombo' izenačil na 5:5. Dobro sta kombinirala tudi Vidič in Pajenk in z blokom naši reprezentanci priigrala dve točki prednosti - 7:5. Ob prvem tehničnem odmoru je bilo 8:7 za Slovenijo. V drugem delu prvega nizu je naprej eksplodiral Šket in zabil čez trojni grški blok, bilo je 11:10. As Čuturiča se je kar prilegel in bilo je že 13:11. A takoj zatem je Čuturičeva žoga končala v mreži. Škoda. Pa se je že zdelo, da je servis dokončno stekel. Veliko napak je bilo na obeh straneh. Urnaut je spet neubranljivo zabil za 16:13.

Prvi niz se je končal pri 34. točki

As Šketa in bilo je 17:13. Takoj zatem je grški selektor reagiral s pol minute odmora, saj je Slovenija prvič na tekmi naredila razliko 4 točk. V naslednji akciji je odlično s prvim tempom odigral Pajenk in to neubranljivo na sredino igrišča - 18:14. Čuturič je malo kasneje presenetil Kornetasa in pisalo se je 19:15. Grki so uspeli znižati na 2 točki razlike in Hribar je vzel odmor. Sledil je blok Grkov in le še točka razlike. Na 20. točki so imeli naši spet +2. A naši tekmeci so z blokom zaustavili nalet naših in poravnali na 23. točki. Obetal se je turbulentni finiš in tako je tudi bilo. Grki so najprej servirali v mrežo in Slovenci so imeli prvo zaključno žogo za zmago v prvem nizu, a je žal niso izkoristili. Tekmeca sta pokazala izjemno borbeno igro, o čemer priča tudi podatek, da sta bila v prvem nizu kar 18-krat poravnana. Vsega je bilo konec, ko so Grki izkoristili peto zaključno žogo in dobili prvi niz s 34:32. V bloku in napadu je bila Slovenija od Grkov veliko boljša, a to ni pomagalo. Tudi raznovrstna igra ne. Žal so naši s številnimi napakami 12 točk Grkom podarili. Izstopal je Urnaut, ki je zbral 11 točk. Z izgubljenim prvim nizom se je Slovenija predčasno poslovila od letošnjega evropskega prvenstva in v naslednjih nizih ji je preostalo samo še to, da skuša osvojiti vsaj prvo zmago na EP sploh.

Grki ustavili Urnauta

Tudi v prvem delu drugega niza sta bili reprezentanci izenačeni. Spet smo bili priča asom našim, ki smo jih pogrešali na prvih dveh tekmah. Prav as, in sicer Pajenka, je Slovenijo popeljal v vodstvo 8:7. Na 10. točki sta bila tekmeca že poravnana. Naši so imeli odlične prebliske, ki pa so jim ponavadi sledile napake. Na drugi tehnični odmor je slovenska reprezentanca odšla s prednostjo dveh točk - 16:14. Pri 18:16 za naše so Grki vzeli odmor. Sledil je as Vinčiča in dobili smo tri točke zapored – 19:16. Nato so Grki po trikratni izmenjavi žoge čez mrežo znižali na 19:17. Po rezultatu 20:18 za Slovenijo, so naši tekmeci postregli z dvema učinkovitima blokoma in bilo je 20:20. Najprej je bil ustavljen leteči Urnaut, nato še Šket. V igro je namesto Šketa vstopil Gasparini. Žal je sledil preobrat in Grki so povedli z 21:20, nato z uspešnim napadom iz druge linije s 23:22. Gasparini je vrnil udarec prav tako iz druge linije in poravnal izid. Slovenci so z borbenostjo ostajali v igri za zmago v drugem nizu, a ne za dolgo, saj so Grki posel dokončali ob svoji drugi zaključni žogi za zmago in to pri rezultatu 26:24, ki so ga začinili z asom. Verjetno se je ključ do uspeha Grkov skrival v tem, da so povsem zaustavili Urnauta, ki v drugem nizu ni osvojil niti točke. Seveda je fant dobro poznal večino igralcev, saj je igral pri Olympiakosu, a so žal tudi oni zelo dobro naštudirali njega. Treba pa je poudariti, da Grki v drugem nizu sploh niso nadigrali naših, temveč so odlično vnovčili njihove napake, ki jih je bilo pač preveč.

Eksplozija Gasparinija

Tretji niz je bil bolj kot ne preslikava prvega in drugega niza, ko sta ekipi vseskozi 'tekli skupaj'. O tem je govoril tudi rezultat - 4:4, 5:5. Ob prvem tehničnem odmoru so rahlo naprej pobegnili Grki – 8:6. Pri 12:8 za naše rivale je Hribar vzel odmor. Takoj je sledila napaka naših in 5 točk prednosti za Grke. Nato je bilo 16:11 za Grke in malo kasneje že skoraj neulovljivih 18:11. Nato pa se je prebudil 'speči lev' Gasparini. Grke je spravil od mreže in jih prisilil v napake. Razbil je njihov napad in obrambo. Slovenija je naredila vesoljsko serijo 7:0 in z asom Gasparinija poravnala na 18. točki! Grški selektor je takoj vzel odmor, a na srečo to Grkom ni pomagalo. Gasparini je podelil še en as in naša reprezentanca je prevzela vodstvo. Po 'blok outu' je sledilo izenačenje. Spet je bil uspešen Gasparini in bilo je že 20:19. Nato je bil Pajenk uspešen v napadu in 21:10 za naše, nato 22:21 in 23:22. Za finiš se je prilegla Urnautova silovita 'bomba' in naši so pri 24:22 imeli prvo zaključno žogo za zmago v tretjem nizu. Najprej je Gasparinijeva žoga končala v outu, a vse napake so bile pozabljene, ko je Slovenija po odličnem bloku tretji niz dobila s 25:23. Prvega na letošnjem evropskem prvenstvu. Zadišalo je po prvi zmagi na velikih tekmovanjih sploh.

Borbena igra ni bila dovolj za zmago

V četrtem nizu so Slovenci nadaljevali z domiselno igro in v uvodnih minutah diktirali tempo ter večkrat držali minimalno prednost. Na prvi tehnični odmor so s točko naskoka 8:7 odšli Grki. Nadaljevanje je pripadlo našim, ki so blesteli predvsem na servisu in z asi hranili Grke. Uspela jim je tudi serija štirih zaporednih točk in vodstvo z 11:9. Škoda, da niso znali v svojo korist zaključevat protinapadov. Slabe trenutke naših so izkoristili Grki in poravnali izid na 12. točki. Gasparini, ki v letošnji sezoni odhaja v grški Iraklis, je znova zablestel pri 13. točki. Na servisu je bil še naprej odličen, na mreži pa so ga uspešno zaustavljali grški blokerji. Ekipi sta bili na 14. in na 15. točki spet poravnani. Ko so Grki naštudirali Gasparinija, je grški blok skušal prebijati Čuturič, kar mu je delno uspevalo. Slovenija je po 'bombi' Čuturiča prešla v vodstvo pri rezultatu 18:17. Grki so vrnili udarec in pobegnili na 19:18. Tekma se je lomila in Hribar je vzel odmor. Slovenija je nato rahlo popustila in tekmeci so si priigrali tri točke prednosti - 21:18. Naši so se pobrali in izenačili na 21. točki. Grki spet povedejo in le nekaj trenutkov kasneje je 23:21. Huda napaka naših in prva zaključna žoga tekmecev za zmago v odločilnem četrtemu nizu, ki je ne izpustijo iz rok. Za čisti finiš je torej bilo 25:21. In 3:1 v nizih za Grke.

EP v odbojki

Ne spreglejte