Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
13.53

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rok Drakšič Astana judo

Sreda, 26. 8. 2015, 13.53

7 let, 11 mesecev

Za Drakšiča usoden Mongolec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nastope na svetovnem prvenstvu judoistov v Astani je končal tudi drugi slovenski predstavnik Rok Drakšič.

Od celjskega judoista je bil v četrtem krogu kategorije do 73 kilogramov boljši Mongolec Nyam-Ochir Sainjargal, ki je zmagal po kaznih. Rok Drakšič, ki je bil v prvem krogu kot nosilec prost, je ob dveh zmagah osvojil deveto mesto.

Drakšič je na prvenstvu, kot je dejal sam, nastopil vrhunsko pripravljen. To tekmovanje namreč prinaša veliko bero točk za uvrstitev na olimpijske igre v Riu de Janeiru in tokratni poraz v četrtem krogu mu je prinesel takšno popotnico, kot da bi zmagal na tekmi svetovnega pokala.

Dan je celjski judoist, zdaj varovanec Urške Žolnir, prej pa Marjana Fabjana, dobro začel. Čeprav je potreboval nekoliko več časa – Ukrajinca Serhija Drebota je premagal šele po sedmih minutah oziroma po zlati točki –, je bil precej bolj prepričljiv v nadaljevanju. Proti Azerbajdžancu Huseynu Rahimliju je na polovici borbe povedel z vazarijem in prednost obdržal do konca.

V četrtem krogu pa je bilo za Drakšiča konec. V najbolj številčni kategoriji nastopa kar 76 judoistov in za preboj v četrtfinale je bilo treba zmagati trikrat. V osmini finala ga je pričakal Mongolec Sainjargal, sicer bronast z olimpijskih iger v Londonu 2012. Ta je imel primat na blazini, ko pa ga je Drakšič, ki je zaostajal s tremi kaznimi, načel, je moral Celjan zaradi poškodbe pod očesom vzeti zdravniški premor. Mongolec si je medtem oddahnil, znova pokazal nekaj več aktivnosti, sodnik pa je Drakšiča s četrto kaznijo diskvalificiral.

"Imel sem tri borbe, vse so bile res težke. Dobro sem pripravljen, danes sem se tudi dobro počutil. A s to zadnjo borbo nisem zadovoljen. Mislim, da četrta kazen res ni bila potrebna. A tako se je sodnik odločil, to moram sprejeti. Vedeti morate, da to ni bil slab borec, in dobro sem se mu upiral," je po borbi dejal Drakšič.

Nasploh je na tem prvenstvu prisotnih veliko odločitev borb na podlagi dodeljenih kazni, medtem ko je pravih metov za ipon vse manj. "Pravila so takšna, kot so, tu nimamo kaj. Je pa res, da je metov manj, to drži, vse več pa se odloča s kaznimi. Ta zadnja borba me nekoliko jezi, ker so mi vsilili zdravniški premor, ki ga nisem želel," je še dejal Drakšič.

Zdaj ga čaka nadaljevanje sezone, saj bo v jesenskem delu na voljo še nekaj točk za olimpijski turnir, sledijo namreč tekme svetovnih pokalov, ki so prav tako pomembne v lovljenju norm.

Danes je nastopila tudi Vlora Beđeti, ki je tekmovanje med borkami do 57 kilogramov končala že po prvem krogu. S končnim prijemom je bila v zlati točki od varovanke Olge Štirba boljša Chen-Ling Lien s Tajvana. V torek je v prvem slovenskem nastopu Andraž Jereb med borci do 66 kilogramov po zmagi in porazu prav tako ostal brez uvrstitve.

V četrtek bo na blazinah Tina Trstenjak med borkami do 63 kilogramov, v petek pa bo Ana Velenšek končala slovenske nastope na tem prvenstvu z borbami v konkurenci bork do 78 kilogramov.

Ne spreglejte