Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
13.20

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gradnja

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 13.20

8 let, 2 meseca

Stroji že brnijo, Pegan, Petkovšek in Bertoncelj poprijeli za lopate (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Končno, se je pletlo v glavah tistih, ki so danes prisostvovali začetku gradnje težko pričakovanega nacionalnega gimnastičnega centra, imenovanega po telovadnih protagonistih Cerar-Pegan-Petkovšek.

Nacionalni gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek bo nov dom slovenskih vrhunskih telovadcev. Sodobna trinadstropna zgradba bo stala na Viču, natančneje na Gerbičevi ulici, uporabno dovoljenje za objekt naj bi pridobili do konca avgusta letos, center pa bi prve telovadce lahko sprejel že do konca leta 2015.

To je časovnica in vsi, ki so vpleteni v projekt, računajo, da bo ta izpeljan v njenem okviru, saj je to zaradi evropskih sredstev iz zadnje finančne perspektive, ki jih morajo počrpati do konca leta 2015, računi pa morajo biti izdani do konca avgusta istega leta, nujno.

Na gradbišču so se danes zbrali in očeladeni poprijeli za lopate tudi trije telovadci, dva od teh, svetovna prvaka na drogu in bradlji Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek, bosta centru posodila svoje ime, namesto dvakratnega olimpijskega zmagovalca Mira Cerarja, ki so ga zadržale obveznosti, pa je na prizorišče vskočil in za lopato poprijel trenutno najboljši slovenski telovadec na konju Sašo Bertoncelj.

Pegan: Dvorana je predpogoj za množičnost in dobre rezultate

Glavni telovadni protagonisti so se strinjali, da je nova dvorana nuja in edini način, da vsaj v infrastrukturnem smislu ulovijo priključek z ostalimi gimnastičnimi nacijami.

"Vrhunska gimnastika prav zagotovo potrebuje sodobno dvorano z vrhunskimi pogoji za delo, saj lahko le tako pričakujemo množičnost in dobre rezultate. Ne glede na to, da se bo zdaj vsak obregnil, češ, da sva z Mitjem Petkovškom uspehe dosegala kljub slabim pogojem," se je zadovoljno muzal Aljaž Pegan, svetovni prvak na drogu iz leta 2005, ki se vprašanj o trenerski vlogi v slovenski gimnastiki, ki bi jo lahko opravljal prav v tej novi dvoerani, za zdaj otepa, češ, da je za takšna dogovarjanja še mnogo prezgodaj.

Pripomnil je tudi, da je pred leti večkrat dejal, da bo v primeru, če bo dvorana dovolj hitro zgrajena, tudi sam občasno v njej izvedel katero od vaj, a so, tako pravi Pegan, ti časi minili, z njimi pa se je poslovila tudi forma.

Petkovšku dogajanje na gradbišču daje motivacijo

V nasprotju s Peganom pa Mitja Petkovšek, pri 38 letih še vedno naš najboljši telovadec na bradlji, vsekakor računa, da bo dočakal trening v novi dvorani.

"Najprej sem sicer napovedal, da bom do konca junija razmislil, ali bom sploh še telovadil, ampak glede na to, da so se zdaj zadeve resnično začele dogajati, da so na gradbišču znaki življenja, mi to daje izjemno motivacijo, da zdržim še nekaj časa. Mogoče bom svojo odločitev o koncu kariere podaljšal do septembra," je napovedal Petkovšek, ki upa, da bo v fazi gradnje gimnastična stroka čim bolj soudeležena pri odločanju.

"Brez dvorane se lahko poslovimo od vrhunske gimnastike"

"Takšna dvorana za gimnastiko ogromno pomeni. Slovenska moška gimnastika namreč ta trenutek sploh nima ustrezne dvorane, kjer bi lahko trenirali otroci. V športni dvorani na Gibu na Drenikovi sploh nimamo gimnastične jame, kjer bi se otroci lahko učili akrobacij.

Ne morejo trenirati seskoka z droga, dvojnih in trojnih salt, lahko le skačejo na trdo podlago, kar pa seveda ni prav pametno. Lahko bi celo rekel, da se brez te dvorane od vrhunske gimnastike lahko mirno poslovimo in se z gimnastiko ukvarjamo le še rekreativno, kar sicer ni nič narobe, mislim pa, da je vseeno dobro, da ima vsak šport tudi svoje ase, ki državo predstavljajo na najvišji ravni," je povedal Petkovšek in ponovno opozoril na pomanjkljivosti v slovenskem gimnastičnem mozaiku. Premalo je sredstev, premalo visoko usposobljenih trenerjev, manjka pa tudi sistem šolanja, ki bi bil popolnoma podrejen športu.

Sekretar GZS: Uresničitev sanj

Dobre volje ob brnenju strojev ni skrival niti Jernej Salecl, generalni sekretar Gimnastične zveze Slovenije, kjer so izjemno veseli, da se je končno zgodil napredek na gradbišču. "To pomeni uresničitev več kot 40 let starih sanj. Danes smo se zbudili v realnost realizacije, torej smo nehali sanjati," je dejal Salecl, ki bo službene prostore iz Dalmatinove ulice konec leta 2015 bržkone preselil na Vič.

Ne spreglejte