Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2008,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 9. 5. 2008, 18.29

8 let

Slovenski kajakaši niz končali s četrtim mestom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prireditelji devetega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Krakovu so drugi dan tekmovanj podelili prve komplete odličij.

Trikratni zaporedni evropski prvaki v kajaku Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič so svoj niz zmag končali in na koncu na četrtem mestu zaostali tudi za kolajno.

Slavili so domačini Poljaki, ki so za 2,52 sekunde premagali Italijane, tretji pa so bili Švicarji (+4,35). Slovenci so realne možnosti na sicer precej "čudni" tekmi s številnimi napakami svoje možnosti za nadaljevanje zmagovalnega niza zapravili že v prvi vožnji s štirimi dotiki. V drugi pa so bili kljub novim štirim kazenskim sekundam dolgo v igri celo za odličje, a na koncu so za slabe štiri sekunde zaostali za medaljo, 8,08 sekunde pa za prvim mestom.

Vzrok za prekinitev izjemnega niza je jasen. Tako kot za mnoge ekipe na tekmi - niti eni v vseh disciplinah ni uspelo proge preveslati brez dotika - so bile usodne napake. "Preveč dotikov smo napravili. To je to. Sicer pa sam zaradi tega nisem zaskrbljen, saj se počutim dobro, menim, da sem dobro pripravljen in na posamični tekmi upam, da mi bo to uspelo dokazati," je pojasnil Kauzer, ki bo branil naslov posamičnega podprvaka. Kralj pa se je malce v šali še enkrat obrnil k dotikom: "Res upam, da smo danes pokurili že vse te negativne 'jokerje'."

V 3xC-1 so Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Benjamin Savšek v Krakovu za eno mesto izboljšali uvrstitev z lanskega EP v Liptovskem Mikulašu, ampak s svojo predstavo nikakor ne morejo biti zadovoljni. Skupno so si namreč nabrali kar 30 kazenskih sekund (samo v odločilnem nastopu, ko je med drugim Savšek zadel Zakrajška, 18!), tako da višje od šestega mesta v konkurenci devetih držav niso mogli. Za zmagovalci in branilci naslova Slovaki so zaostali za 33,67 sekunde. Srebra so se veselili gostitelji Poljaki (+3,75), brona pa lanski podprvaki Nemci (+7,97).

Skromna konkurenca med dvojci

"Želja in motivacija je bila, vsi smo si želeli stopiti na stopničke, ampak po drugi strani smo se zavedali, da so Čehi in Slovaki pač premočni. Morali bi odveslati optimalno, ampak očitno nismo bili dovolj zbrani. Naši tekmeci pa so odpeljali tako, kot znajo. V drugi vožnji se nam je začelo vse podirati že v drugih vratcih, ampak napake so se vrstile po celi progi. Za posamično tekmo se bo treba spet znati motivirati. Če hočeš biti dober, moraš pač biti dober tudi na psihičnem področju," je dejal Zakrajšek, Stevanovič pa dodal: "Preveč smo tolkli po vratcih. Ni se kaj opravičevati. Mogoče bi morali narediti kakšen trening več - imeli smo le dva -, saj mislim, da je v tej ekipi potencial in kakšno leto dela bo gotovo to izboljšalo. Dejstvo pa je, da nismo zadovoljni, obupali pa tudi nismo."

Med dvojci je bila konkurenca skromna, saj je nastopilo le pet držav. Slovenci Sašo Taljat/Luka Božič, Nejc Višnar/Urban Jarc in Blaž Oven/Luka Slapšak so po prvi vožnji gladko zasedali zadnje mesto, v drugi pa so po veliki napaki podprvakov Čehov pridobili mesto in končali kot četrti. Kljub temu so za zmagovalci in branilci naslova Nemci zaostali za skoraj 40 sekund (32 kazenskih sekund). Drugi so bili Poljaki (+3,86), tretji pa Slovaki (+6,66).

V ženski konkurenci, kjer Slovenija ni imela svoje ekipe, saj sta v Krakov dopotovali le Nina Mozetič in Urša Kragelj, medtem ko je Eva Terčelj zaradi bolezni ostala doma, so naslov ubranile Nemke, ki so za 5,97 sekunde ugnale Slovakinje, tretje pa so bile Britanke (+22,82).

V soboto so v Krakovu, kjer je obisk tekem doslej zelo slab (za razpoloženje so skrbeli predvsem Hrastničani), na sporedu polfinalne in finalne vožnje kanuistov in kajakašic. Slovenske barve bodo v C-1 zastopali Stevanovič, Zakrajšek in Savšek, v ženskem K-1 pa Mozetičeva in Kragljeva.

Ne spreglejte