Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 4. 2009,
16.44

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 17. 4. 2009, 16.44

8 let, 2 meseca

Sedem slovenskih finalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V slovenskem taboru so lahko po današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala v moški in ženski športni gimnastiki, ki ga bo do nedelje gostil Maribor, upravičeno zadovoljni.

Domači junaki na čelu z dvojcem P & P so si namreč v dvorani Lukna pritelovadili kar sedem finalnih nastopov. Vse oči so bile uprte v najizkušenejšega slovenskega telovadca Aljaža Pegana, ki se je po poškodbi hrbta, zaradi katere je moral odpovedati tudi nastop na minulem evropskem prvenstvu v Milanu, spet vrnil na mednarodno sceno. Čeprav je bil sam pred kvalifikacijami precej skeptičen, ali bo imel dovolj tekmovalne kondicije, je vajo izpeljal povsem rutinsko in se z oceno 15,15 točke zlahka kot drugi uvrstil v nedeljski finale. "Vse, kar je bilo v načrtu, sem dobro izpeljal. Za nedeljo bom v vajo dodal še tkačev z obratom, kar bi moje izhodišče povišalo na 16,6 točke," je po nastopu dobre volje in s širokim nasmehom razlagal 34-letni telovadec Trnovega in priznal, da se mu je po uspešnem nastopu s pleč odvalila skala.

"Niti sam nisem dobro vedel, kaj lahko danes od nastopa pričakujem. Treniral sem dobro, a imam ves čas v mislih nekakšen strah: kaj pa, če me spet 'uščipne' v hrbtu. A vse je bilo dobro in nisem imel nobenih težav," je bil zadovoljen Pegan. Najbolj zlahka je s konkurenco opravil Mitja Petkovšek, ki je na bradlji z "lažjo" vajo (izhodišča ocena 16,2 točke) - to je prikazal odlično in na koncu "zalimal" tudi seskok - skoraj za točko ugnal tekmece. "Čeprav sem imel ves teden težave, saj sem bil povsem 'uničen', sem se danes na tekmi spet dobro počutil. V bistvu so bili občutki zelo dobri, spet sem bil povsem prepričan vase in sem že pred nastopom vedel, da mi bo šlo danes z malce sreče vse zlahka od rok," je bil po nastopu vesel 32-letni telovadec Narodnega doma, ki bo tudi v nedeljskem finalu nastopil s takšno vajo kot danes: "Nastopil bom z isto vajo, tako da dam tekmecem vsaj malo možnosti, da me premagajo."

Najprej pa sta v prvem delu tekmovanja za veselje z uspešnima nastopoma poskrbela Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Rok Klavora na parterju. Bertoncelj ima na konju z ročaji drugo oceno (14,9 točke); boljši je bil danes le Belgijec Donna-Donny Truyens (15,05). "Spet me boli zapestje, tako da sem vesel, da sem sestavo do konca izpeljal brez večje napake. Proti koncu vaje sem bil že utrujen, zato sem seskok opravil nekoliko 'na silo'. Zadovoljen sem s prvim delom vaje, proti koncu me je malo zmanjkalo," je svoj nastop ocenil Bertoncelj, ki si za sobotni finale želi le, da bi mu vaja dobro uspela in bi končno prekinil tako imenovani "mariborski urok". Na Štajerskem mu namreč doslej še nikoli ni uspelo dvakrat - kvalifikacijah in nato še v finalu - opraviti vaje brez napak.

Po nastopu na parterju se je na široko smejalo tudi Klavori, ki si je s četrto oceno (14,45) sploh prvič v karieri v Mariboru, skupaj pa šestič v karieri, priboril nastop med elito. "Lani sem prav pri zadnji diagonali naredil veliko napako in končal na desetem mestu. Letos sem lahko celo taktiziral, saj sem na koncu izpustil en element. Naredil sem, kar sem si želel, zato z veseljem pričakujem finalni nastop," je bil dobre volje 20-letni telovadec Sokola Bežigrada, ki pa se bo v sobotnem finalu predstavil s težjo sestavo. "Uživam, ko tekmujem pred domačim občinstvom. Na tribunah je veliko mojih navijačev. Zelo lepo je nastopati," je vtise strnil Klavora, ki je nastopil tudi na preskoku in z oceno 14,7 zasedel deseto mesto.

Zadovoljstvo tudi v ženskem taboru

Zadovoljni so tudi v ženske taboru, saj sta se tako Adela Šajn kot Saša Golob uvrstili v finale. Šajnova je na svojem paradnem orodju gredi celo padla z orodja, a ima tako težko vajo, da se je s tretjo oceno kvalifikacij uvrstila v finale, na parterju pa je šesta. "Element, ki mi ga na evropskem prvenstvu sodnice niso štele, sem si želela narediti tako prepričljivo, da ne bi bilo nobenih dvomov. A očitno sem se preveč 'zagnala', saj sem doskočila drugače kot sicer in padla z gredi. Ostalo je bilo zelo dobro in do nedelje bom natrenirla le še ta skok, pa bo vse super," je po nastopu zadovoljno povedala Šajnova, ki bo nastopila tudi v finalu parterja. "Tudi vaja na parterju mi je dobro uspela, le še nekaj stvari bom morala malo bolj dosledno narediti," je pojasnila telovadka Zelene jame, ki je ta teden dopolnila 19 let.

Družbo ji bo v finalu parterja delala tudi Golobova, ki si je kot osma zagotovila finale. "Na gredi sem za las kot deseta izpadla iz najboljše osmerice, ker mi vaja ni dobro uspela, saj sem se majala pri vsakem elementu. A zato mi je uspelo na parterju, kjer je bilo vse dobro, razen zadnje diagonale, kjer sem šla v prestop," je dejala mlada telovadka, ki se bo tako v nedeljo prvič v karieri pred domačim občinstvom predstavila v finalu. V soboto bosta v finalih nastopila Bertoncelj in Klavora, v nedeljo pa še Petkovšek, Pegan, Šajnova (dvakrat) in Golobova.

Ne spreglejte