Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 2. 2011,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 2. 2. 2011, 8.47

8 let

Šahovski grand slam Nakamuri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Američan Hikaru Nakamura je z izvrstno igro osvojil tradicionalni šahovski superturnir Tata Steel v nizozemskem Wijk aan Zeeju pred svetovnim prvakom Indijcem Viswanathanom Anandom.

Turnir z izredno tradicijo je bil letos izjemno močan, Nakamura pa si je zasluženo priigral naslov z devetimi točkami iz trinajstih partij. Nanizal je kar šest zmag ob enem porazu in šestih remijih, kar mu je v tesnem finišu z Anandom prineslo doslej največji uspeh. Nakamura velja med ljubitelji šaha za osvežitev zaradi svojega podjetnega sloga, turnirska zmaga pa ga bo na naslednji svetovni šahovski lestvici popeljala najvišje v karieri – na sedmo mesto, tik za Veselinom Topalovom in Sergejem Karjakinom. Za naslednji cilj si je zadal preboj magične meje 2800 ratinških točk do konca leta.

Svetovni prvak Anand je imel v zadnjem krogu še možnosti za končno zmago, a ni uspel kaznovati nekoliko avanturistične igre nasprotnika, tako da se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretje mesto sta si razdelila ratinški favorit Norvežan Magnus Carlsen in Armenec Levon Aronjan, še eden iz elitnega kluba 2800. Dno lestvice je zasedel nepredvidljivi Aleksej Širov.

Šahisti so vse mlajši tudi na najmočnejših turnirjih. Tokrat so bili med udeleženci trije dvajsetletniki – Norvežan Carlsen, Rus Ian Nepomniači in Francoz Maxime Vachier-Lagrave, leto dni je starejši Kitajec Wang Hao, tri leta zmagovalec turnirja Nakamura, izvrstno pa se je odrezal tudi 16-letni Aniši Giri. Več kot uspešno so izzvali ''staro'' gardo, zato bo čez nekaj let pogled na turnirske lestvice zelo zanimiv.

Na B turnirju sta si prvo mesto delila Britanec Luke McShane in Čeh David Navara, ki sta se v zadnjem krogu med seboj pomerila tudi za vstopnico na turnir A prihodnje leto. Po remiju in dodatnih kriterijih je bil boljši McShane, a so se organizatorji odločili, da bo priložnost dobil tudi osmoljeni Navara. Na C turnirju je presenetljivo slavil Italijan Daniele Vocaturo pred ukrajinskim upom Ilijo Nižnikom, ki bo v prihodnosti najbrž krojil vrh v višjih skupinah.

Ne spreglejte