Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
28. 10. 2010,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 28. 10. 2010, 18.46

8 let

Odbojkarski 'mundial' v deželi samurajev

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubitelji odbojke bodo znova prišli na svoj račun, saj se v petek na Japonskem začne svetovno prvenstvo za ženske. Gostiteljica je, tako kot pred štirimi leti, Japonska.

Po 16 dneh in po natančno 104 odigranih tekmah bo svetovna ženska odbojka dobile novega ali starega svetovnega prvaka. Branilke naslova iz Osake, Rusinje, so odločene, da ubranijo lovoriko. To bo vse prej kot lahko, saj je konkurenca zelo močna. Stavnice pa največ možnosti pripisujejo Brazilkam. Aktualne olimpijske prvakinje iz Pekinga ob tem napovedujejo maščevanje za poraz pred štirimi leti, kjer so morale priznati premoč ravno ruskim odbojkaricam.

Brazilke še brez svetovnega naslova

Predstavnice Južne Amerike, ki so v zadnjem času brez konkurence v svetovni odbojki, in so prva rangirana ekipa na svetu, zanimivo v svojih vitrinah še nimajo svetovnega naslova, imajo le dve drugi mesti. Povsem razumljivo je, da si po toliko mednarodnih uspehih želijo še svetovno zvezdico. Naloga bo vse prej kot lahka, saj imajo svojo računico tudi druge svetovne odbojkarske velesile.

Poleg Rusinj je tu izjemno močna ameriška reprezentanca, ki je v Pekingu za Brazilijo zasedla drugo mesto. Pod taktirko trenerja Hugha McCutcheona, ki je na zadnjih olimpijskih igrah moško ameriško ekipo pripeljal do zlata, so Američanke še dvignile svojo raven igre in v pravem času prišle v dobro formo. Dejstvo, da že enajst tekem zapored ne poznajo poraza, govori o apetitu Američank.

V ožji krog favoritinj za medaljo bi lahko uvrstili še reprezentanco Kube, ki je tretja najuspešnejša država po zbirki mednarodnih odličji. Kubanke so že trikrat v zgodovini stale na vrhu svet. Podobno velja za izbrano vrsto Kitajske. Nevarne bodo tudi evropske prvakinje Italijanke in gostiteljice Japonke.

Sistem tekmovanja bolj enostaven kot pri moških

V prvem, skupinskem delu, ki bo potekal v štirih mestih Tokiu, Hamamatsu, Matsumoto in Osaki, bo 24 ekip razdeljenih v štiri skupine s po šestimi reprezentancami, kjer bodo vse ekipe igrale druga z drugo.

V nadaljevanje oziroma drugi krog se uvrstijo prve štiri ekipe iz vsake skupine, katere bodo razdeljene v dve skupini po osem. Prvi dve iz teh skupin se neposredno uvrstita v polfinale.

Ne spreglejte