Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2013,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mina Markovič Maja Vidmar

Sobota, 13. 7. 2013, 13.59

8 let

Markovičeva in Vidmarjeva suvereno v finale EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski športni plezalki Mina Markovič in Maja Vidmar sta se v današnjem polfinalu prepričljivo uvrstili v veliki finale težavnosti evropskega prvenstva v športnem plezanju v francoskem Chamonixu.

Markovičeva in Vidmarjeva bosta edini slovenski predstavnici v finalu, med osmerico najboljših športnih plezalk stare celine v težavnostnem plezanju.

Po lahkih kvalifikacijah je polfinale ponudil pravo zahtevnost smeri, v kateri so se znašle le najboljše tekmovalke in tekmovalci. Vrha smeri sta se dotaknili le Avstrijka Magdalena Röck in najboljša Slovenka Markovičeva, ki je šla zadnja v smer ter kot dvakratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti upravičila sloves favoritinje. Vidmarjevi sta do vrha zmanjkala le dva giba, tretje mesto polfinala pa je delila s še tremi tekmovalkami. V moškem polfinalu sta smer preplezala v celoti le aktualni evropski prvak Španec Ramon Julian Puigblanque in Rus Dimitrij Fakirjanov.

"V polfinalu so bile pričakovano precej težje smeri, še vedno pa ne tako težke, kot bi si jih želeli, da bi bila na vrhu samo po ena tekmovalka ali tekmovalec. Vemo pa, da je to zelo težko postaviti, tako da smo, kar se postavitve tiče, lahko zaenkrat zadovoljni, tudi z rezultati, predvsem pri puncah sta Mina in Maja pričakovano v finalu. Mina je sicer imela kar nekaj težav s plezanjem, vseeno pa precej suvereno osvojila vrh. Maja je pokazala najboljše plezanje od vseh polfinalistk in je več kot dovolj dobro pripravljena za finale, v katerem se ji lahko ob dobrem plezanju obeta res lepa uvrstitev. Pri fantih so Domnu Škoficu zmanjkali trije gibi za finale. Nekaj gibov preden je padel, so se mu začele podirati zamisli z ogleda, nato so se začele še kopičiti težave z vpenjanjem varovalnega kompleta in postavitvijo nog in se mu ni uspelo sprostiti," je polfinale ocenil selektor slovenske članske ekipe Simon Margon.

"Polfinale sem odplezala do vrha in potrdila dobro formo z zadnjih treningov. S samimi težavami, ki sem si jih povzročila skozi smer - slednje so bile predvsem posledice treme in EP, ki ga ni bilo že nekaj let na sporedu -, sem polfinale plezala z veliko zavoro. Zdaj je za nami, zvečer me čaka finale in grem odplezat in ponovit vse nastope do zdaj oziroma še boljše. Naredila sem kar nekaj precej težkih gibov, ki niso bili planirani, da bi jih katera od tekmovalk naredila na takšen način, ampak vseeno sem se kasneje umirila, zbrala in odplezala smer do konca," je dejala Markovičeva.

"Že zjutraj sem se dobro počutila in dobro pripravila ter bila zbrana za smer. Mislim, da sem dobro plezala celo smer, nisem imela večjih težav. Na ogledu sem si sicer drugače zamislila, vendar pa se je dalo v smeri tudi improvizirati. Do gor je šlo, kot je treba, nato pa je bila sekunda ali stotinka preveč za mojo desno roko in mi je zmanjkalo moči. Iskala sem idealen položaj, vendar ga nisem našla in mi je začelo odpirati roki ter nisem mogla narediti še preostalih gibov. Zelo sem vesela, da sem v finalu, v finalu pa je znova vse odprto in je vse možno. Zdaj pa samo 'gasa'," je dodala Vidmarjeva.

V polfinalu je slovenske barve branilo šest športnih plezalcev. Od treh debitantov v polfinalu EP se je najboljše odrezal 19-letni Domen Škofic. Evropski mladinski prvak je bil deseti po kvalifikacijah, prvenstvo pa je končal na 11. mestu, brez želenega finala. Še ne polnoletni Martin Bergant je zasedel končno 22. mesto (po kvalifikacijah je bil 19.), 20-letni Sergej Epih pa je bil nazadnje 24. od 26 polfinalistov. Zadnja slovenska predstavnica v polfinalu Tina Šušteršič je po 20. mestu v kvalifikacijah zasedla končno 25. mesto, s čimer je za deset mest izboljšala izid s prejšnjega EP pred tremi leti v avstrijskem Imstu. Sedmi Slovenec v Chamonixu Jure Raztresen je tekmovanje končal v kvalifikacijah na 28. mestu.

Začetek finala bo drevi ob 21.15.

Ne spreglejte