Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 1. 2011,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 1. 2011, 13.18

8 let

Mali šahovski geniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čudežni otroci so znan fenomen v šahu in ni tako redko, da 15-letnik premaga izkušenega velemojstra – saj je tudi sam velemojster.

Starostna meja za dosego velemojstrskega naslova v šahu se vse bolj spušča. Leta 1991 je Madžarka Judit Polgar potolkla 33 let star rekord Bobbyja Fischerja in postala velemojstrica mesec dni bolj zgodaj, kot je to uspelo njemu – pri 15 letih, 4 mesecih in 28 dneh. Velja tudi omeniti, da je Polgarjeva sicer postala velemojstrica ''šele'' pri petnajstih, vendar je imela že pri dvanajstih zavidljiv velemojstrski rating 2555 točk in je bila najmlajša igralka med prvih sto v zgodovini.

Rekordi so pozneje padali kot po tekočem traku, zadnjega pa je postavil Ukrajinec Sergej Karjakin (roj. 1990), ki sedaj nastopa pod rusko zastavo. Najvišji šahovski naslov je osvojil leta 2002 pri 12 letih in sedmih mesecih, njegov takratni rating pa je bil 2523 Elo točk. Še istega leta je postal tudi sekundant Ruslana Ponomarjova, svetovnega prvaka FIDE. Danes je peti igralec svetovne lestvice (2776 Elo točk) in se nenehno vzpenja.

Njegov vrstnik in tekmec Norvežan Magnus Carlsen (roj. 1990) je postal velemojster malce pozneje - pri 13 letih, štirih mesecih in 27 dneh, je pa zato najmlajši šahist v zgodovini, ki mu je uspelo doseči magično ratinško mejo 2800 točk in postati prvi igralec sveta. Poleg podiranja rekordov je zanimiva tudi primerjava šahovske moči v določenih starostnih obdobjih. Pri petnajstih letih je bil najvišje rangiran Carlsen, prav tako pri šestnajstih, ko mu sledi naturalizirani nizozemski up Aniši Giri, tretji pa je Karjakin.

Še nekaj zanimivosti: legendarni Bobby Fischer je postal ameriški prvak pri štirinajstih in kandidat za svetovnega prvaka pri petnajstih, nekdanji izzivalec svetovnega prvaka Gata Kamski je imel pri šestnajstih rating 2650 točk, Anglež Nigel Short si je delil prvo mesto na britanskem prvenstvu pri štirinajstih, Kitajka Hou Yifan je leta 2008 postala najmlajša velemojstrica v zgodovini (14 let, 6 mesecev, 2 dni). Zanimivo je, da je Gari Kasparov postal velemojster razmeroma ''pozno'' – pri sedemnajstih, zato pa je bil svetovni prvak že pri 22. letih. Njegov večni tekmec Anatolij Karpov je osvojil naslov pri osemnajstih in prav tako postal svetovni prvak. Aktualni svetovni prvak Indijec Viswanathan Anand je sicer ubranil šahovski tron pri štiridesetih, vendar šah postaja vse mlajši.

Ne spreglejte