Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 1. 2011,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 9. 1. 2011, 8.04

8 let

Gašimov osvojil Reggio Emillio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tradicionalni 53. prestižni šahovski turnir v Reggio Emiliu je po silovitem finišu osvojil azerbajdžanski velemojster Vugar Gašimov.

Prvo mesto si je sicer delil s španskim matadorjem Vallejom Ponsom, a je imel boljši dodatni kriterij. Španec je turnir odlično začel in bil po štirih krogih prepričljivo v vodstvu z enim samim oddanim remijem, v sedmem krogu pa ga je Gašimov ujel z nepričakovano zmago v medsebojni partiji in si priigral še lepo psihološko prednost. Dva kroga pred koncem je bilo tako še vse odprto, toda Španec se ni dal zmesti in je v mrtvem teku skupaj z Gašimovom osvojil šest točk iz devetih partij. Oba sta si priigrala tudi lepo število točk za ratinško lestvico, kar na tako močnem turnirju ni enostavno.

Na turnirju so namreč igrala velika imena današnjega šaha. Nekdanji izzivalec svetovenga prvaka, Anglež Nigel Short, se je sicer odrezal slabo in končal na predzadnjem mestu, njegova najboljša leta so pač že mimo. Zanimiv je bil nastop Rusa Aleksandra Morozeviča, ki se je v turnirske arene vrnil po daljši odsotnosti. Ljubljencu navijačev, ki osvaja simpatije z originalno igro, se je zarjavelost malce poznala, saj je končal v spodnjem delu razpredelnice, genialni Ukrajinec Vasilij Ivančuk je zasedel peto mesto, domača predstavnika pa sta se odrezala slabše, kot so si organizatorji želeli.

Mladi Fabiano Caruana je sicer resda izgubil eno samo partijo, a tudi enkrat samkrat zmagal, kar je ob kopici remijev zadostovalo zgolj za šesto mesto med desetimi udeleženci. Mladenič je sicer že član elitnega kluba velemojstrov z ratingom nad 2700 točk in njegovi največji uspehi šele prihajajo. Michele Godena, dolga leta prvo ime italijanskega šaha, pa na tako močnem turnirju ni imel možnosti za več kot rep razpredelnice, uspelo mu je iztržiti le dva remija.

Končni vrstni red: Gašimov (Aze) in Vallejo Pons (Špa) 6; Movsesjan, Navara (Čeh) in Ivančuk (Ukr) 5; Caruana (Ita) in Oniščuk (ZDA) 4.5; Morozevič 8Rus) 4; Short (VB) 3.5; Godena 1.5;

Ne spreglejte