Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
19.33

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,07

5

Natisni članek

Iztok Čop

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 19.33

6 let, 4 mesece

Umirja žogico

Čop po polemiki o izjavi o športnikih pravi, da "je šlo za lapsus"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,07

5

Iztok Čop | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski veslač in sedanji športni funkcionar Iztok Čop je z nedavno izjavo o tem, koliko športniki z nastopi za tuje klube pripomorejo k prepoznavnosti Slovenije, sprožil precejšnjo polemiko. Danes se je opravičil za "napačno izbiro besed". Zatrdil je, da nikoli ni želel delati razlik pri vrednotenju dosežkov športnikov.

Čop je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, ki se je v četrtek ukvarjala s financiranjem športa, kot podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) podal nekaj izjav, ki so predvsem na družbenih omrežjih sprožile polemike o njegovem mnenju o ekipnih športih.

V oddaji je namreč o podeljevanju statusov svetovnega razreda športnikom dejal: "Kar zadeva posameznike, je tudi možnost izjemne dodelitve svetovnega razreda. Pri tem gre za športnike, ki so v kolektivnih športnih panogah in večinoma nastopajo za tuje klube, ki neposredno ne prinašajo slave Sloveniji, da temu tako rečem, ampak s svojim rezultatom lahko dobijo ta status."

"Napačna izbira besed"

Besede so nekateri slovenski vrhunski športniki, ki si kruh služijo z igranjem za tuje klube, razumeli kot žaljive, kar so tudi izrazili z odzivi na družbenih omrežjih. Med njimi je bil tudi košarkar Goran Dragić. Najkoristnejši igralec (MVP) košarkarskega evropskega prvenstva, na katerem je Slovenija zmagala, in igralec Miami Heat v ligi NBA je v nedeljo prek Twitterja Čopu namenil emotikon s prikazanim prstom čez usta.

Goran Dragić je eden od vodilnih mož Miami Heat. | Foto: Getty Images Goran Dragić je eden od vodilnih mož Miami Heat. Foto: Getty Images

Rokometaš Vid Kavtičnik, kapetan slovenske reprezentance na januarskem evropskem prvenstvu in igralec francoskega Montepellierja, pa je ob tej izjavi na družbenem omrežju zapisal: "Z vsem spoštovanjem (v kolikor je to resno izjavil) do Iztoka Čopa in njegovih uspehov, vedno sem zelo navijal zanj, ga spremljal, ampak taka izjava je izjemno razočaranje do sošportnika!"

Kot je danes pojasnil Čop, eden od najuspešnejših slovenskih športnikov, ki je na velikih veslaških tekmovanjih osvojil 16 kolajn, od tega štiri olimpijske, je šlo pri izjavi za "napačno izbiro besed" glede športnikov, ki predstavljajo tuje klube. "Želel sem povedati, da ne zastopajo barv Slovenije neposredno, saj je beseda tekla o izjemnih dodelitvah statusa športnika ... Lapsus je bil," je povedal Čop.

Anže Kopitar je v Slovenijo dvakrat pripeljal najtrofejnejšo lovoriko v svetu hokeja Stanleyjev pokal. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Anže Kopitar je v Slovenijo dvakrat pripeljal najtrofejnejšo lovoriko v svetu hokeja Stanleyjev pokal. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Opravičilo užaljenim

Nekateri so sicer v polemiki, povezani s Čopovimi izjavami, poudarili, da gre pri olimpioniku za negativno nastrojenost do ekipnih športov z daljšo brado. Tako je leta 2012 po podelitvi športnik leta javno izrazil nestrinjanje, ker je športnik Slovenije postal hokejist Anže Kopitar.

Pri tem je Čop v odzivu za STA poudaril, da nikoli ni želel soditi o vrednosti različnih dosežkov v športu. "Opravičujem se vsem užaljenim, nikoli ne bi želel razvrednotiti dosežkov športnikov. Zato tudi nikoli nisem želel soditi o večvrednosti določenih rezultatov v primerjavi z drugimi. V to se nikoli nisem spuščal," je še povedal.

Ne spreglejte