Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
29. 1. 2009,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 1. 2009, 19.31

8 let

Reli veselica se lahko prične

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Irskem je vse pripravljeno, da se začne nova sezona svetovnega prvenstva v reliju. Absolutni favorit za končno slavje je Sebastien Loeb s Citroënom C4 WRC.

Pričakovati je, da francoski čarovnik ne bi smel imeti pretirane konkurence, saj je na vrhuncu svojih moči, na voljo pa ima tudi vrhunski dirkalnik. Njegov moštveni kolega Dani Sordo do zdaj še ni pokazal, da je iz šampionskega testa. Morebiti mu bo letos uspela prva zmaga v karieri, a kaj več od tega bi bilo presenečenje. Dobrodošel bo za nabiranje konstruktorskih točk za Citroën. Fordova tovarniška zasedba Hirvonen – Latvala bo morala začeti dirkati na višjem nivoju, če bo hotela konkurirati Loebu. V primerjavi z lansko sezono pa bo imela na voljo tudi manj preizkusov – namesto 15 samo 12 relijev. Ob Loebu, ki je absolutni favorit za naslov svetovnega prvaka, si poznavalci relija veliko obetajo od aktualnega mladinskega svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja. Francoski mladinec, ki je dobil letošnji reli po Monte Carlu, je že lani pokazal razkošen talent in naj bi v prihodnosti nasledil svojega soimenjaka in rojaka Sebastiena Loeba. Če bi se mu vse poklopilo, ni izključena tudi kakšna posamična zmaga že v letošnjem prvenstvu. Da Citroën nanj resno računa, je pokazal s potezo, da ga je za prvih šest relijev sezone uvrstil v svojo mladinsko ekipo. Če bo fant postregel z vrhunskimi rezultati, bodo program zagotovo razširili na celotno sezono. Znalo bi se celo zgoditi, da bi v tovarniški ekipi zamenjal Sorda.

Atkinson s Citroënom C4 WRC

Svojo novo kariero pa bo skušal spisati Chris Atkinson, ki je ob nenadnem odhodu tovarniškega Subaruja za irski reli podpisal za mladinsko ekipo Citroëna. V primeru uspešnega nastopa gre pričakovati podaljšanje sodelovanja. Priložnost dokazovanja bo Citroën letos dal tudi 18-letnemu ruskemu najstniku Jevgeniju Novikovu in Zimbabvejcu Conradu Rautenbachu. Tudi tovarniški Ford bo imel svojo B ekipo, v kateri bodo nastopali novinec pri Plavem ovalu, perspektivni Urmo Aava, Matthew Wilson in Henning Solberg.

Fordova zasebna ekipa Munchi bo tekmovala s Federicom Villagro. Kljub odhodu iz svetovnega prvenstva pa bo tovarniški Subaru ostal navzoč v reli športu. Njegovo Imprezo bosta v ekipi Adapta upravljala Norvežana Mads Ostberg in Anders Grondal. Prvi si je zagotovil nastop na osmih dirkah sezone, drugi bo naprej dirkal na Norveškem, nadaljevanje je odprto. V projektu bo sodeloval tudi Prodrive in njegova ekipa mehanikov, ki je servisirala nekdanje tovarniško moštvo. Da še ni pozabil dirkati, pa bo skušal pokazati svetovni prvak iz leta 2003 Petter Solberg, ki je po odhodu tovarniškega Subaruja ustanovil lastno moštvo in bo od Norveške naprej tekmoval s Citroënom Xsaro WRC, s katero je leta 2006 Loeb postal svetovni prvak. Kaj zmore Norvežan iztisniti iz nekdanje rakete, bodo pokazali časomerilci. Svetovno prvenstvo 2009 se bo začelo ta vikend na Irskem, končalo pa 25. oktobra prav tako na Otoku, z relijem po Walesu. Vmes pa bo še 10 dirk po vsem svetu. Upati je, da bomo priča pravi dirkaški akciji in da nam bodo mojstri volana prikazali limite, ki so težko razumljivi navadnim voznikom.

Ne spreglejte