Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2009, 20.24

8 let

Predstavitev dirkališča v Suzuki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirkališče v Suzuki v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1 gosti petnajsto dirko sezone.

Slovita osmica v Suzuki je ena najrazburljivejših stez v koledarju dirk formule 1, je težak preizkus tako za sposobnosti dirkačev, kot tudi zanesljivosti in zmogljivosti njihovih dirkalnikov. To je dom Honde, saj je od leta 1962 Suzuka domača testna steza tega japonskega proizvajalca avtomobilov. Stezo je oblikoval Nizozemec John Hugenholz, ki je bil nekakšen Hermann Tilke svojega časa. Poleg dirkališča so postavili tudi ogromen zabaviščni park z znamenitim razglednim kolesom. Leta 1987 je Suzuka po mnogih dirkah različnih razredov končno dobila priložnost, da gosti veliko nagrado Japonske v najelitnejšem avtomobilističnem tekmovanju, formuli 1.

Dotlej je bilo prizorišče dirke za VN Japonske dirkališče Fudži, odtlej pa je Suzuka - tradicionalno je gostila predzadno dirko sezone formule 1 - ponudila z nekaj izjemnimi boji. Med drugim tudi z znamenitima trčenjema med Ayrtonom Senno in Alainom Prostom. Leta 1989 si je tudi s pomočjo dvomljivega manevra naslov svetovnega prvaka privozil Francoz, a mu je Brazilec že v naslednji sezoni vrnil na podoben način in se okronal z naslovom svetovnega prvaka.

Suzuka ima nekaj najznamenitejših zavojev v formuli ena, dirkači pa imajo menda najraje hitrega 130R in razvpitega "Spoon Corner". Hondina steza naj bi bila zelo pri srcu tudi sedemkratnemu svetovnemu prvaku Michaelu Schumacherju, ki je na Japonskem zmagal v letih 1995, 1997, 2000, 2001, 2002 in 2004, Ferrariju pa je zmago leta 2003 pridirkal tudi Rubens Barrichello.

Podobno kot Hockenheim in Nürburgring pri veliki nagradi Nemčije si je tudi Suzuka dirko za VN Japonske delila z dirkališčem Fudži. Leta 2007 in 2008 se je VN Japonske odvila na slednjem, zmagala pa sta Lewis Hamilton (McLaren) in Fernando Alonso (Renault). A po finančnih težavah dirkališča pod goro Fidži je zadnja leta VN Japonske spet le v Suzuki. Sebastian Vettel (Red Bull) je na sloviti osmici zmagal štirikrat.

Ne spreglejte