Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
4. 10. 2012,
8.32

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Suzuka Sebastian Vettel Fernando Alonso Lewis Hamilton

Natisni članek

Četrtek, 4. 10. 2012, 8.32

5 mesecev, 3 tedne

Molitev tekmecev: Naj Alonso odstopi!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Prva od preostalih šestih dirk sezone formule 1 je VN Japonske. Sebastian Vettel in Lewis Hamilton bosta šla na vse ali nič. Da bi lažje ujela Fernanda Alonsa, bi ta moral odstopiti.

Prvenstvo formule 1 vstopa v zadnja dva meseca. Sledi še šest dirk, na voljo je še 150 točk. Torej Jenson Button, Mark Webber, Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen kljub visokim zaostankom ohranjajo upanje za naslov prvaka. A najbolje kaže Sebastianu Vettlu in vodilnemu Fernandu Alonsu. Slednji v Ferrariju nima najhitrejšega dirkalnika, ne le McLaren, v Singapurju je bil boljši tudi Red Bull. Na zadnjih štirih dirkah je Španec osvojil 40 točk, Nemec se mu je približal s 55 točkami, tudi Britanec jih je osvojil več (50), a dvakrat nesrečno odstopil. Le Finec iz prve šesterice na dosedanjih treh jesenskih dirkah nima odstopa. Prav konstantnost rezultatov oziroma končevanje dirk bo ključna v boju za prvaka. Alonsovi zasledovalci si ničle ne smejo več privoščiti in morajo obenem upati, da se ta dirkaču Ferrarija pripeti vsaj enkrat, če ne celo dvakrat. V zadnjih treh letih se mu je le petkrat (le dvakrat v zadnjih dveh sezonah), a upanje za Vettla in Hamiltona z najboljšima dirkalnikoma umira zadnje.

Vettla še danes mori, da lani ni zmagal – letos mora

"Na voljo je še dovolj točk. Težko je napovedati, kaj se bo zgodilo. Poskrbeti je treba, da kot prvo končamo vse dirke. Imamo ritem, četudi nismo dovolj hitri za zmago, pa lahko osvojimo veliko točk. Poskrbeti moramo, da nam to res uspe," pred VN Japonske, ki sledi ta konec tedna, poudarja branilec naslova Vettel. Nemec zaostaja za 29 točk, iz Suzuke pa ima odlične rezultate - tri prve štartne položaje in dve zmagi (lani je v deželi vzhajajočega sonca osvojil svoj drugi naslov). "Rad imam Suzuko! Ima nekaj najboljših zavojev in odlične navijače. Želel bi si, da bi zmagal tudi lani. To je bila moja tretja dirka formule 1 na moji najljubši stezi in me še danes mori, da sem naslov prvaka osvojil z le tretjim mestom." Pred 12 meseci je bil na svoji drugi "domači" dirki najboljši Button (na Japonsko ga veže dekle Jessica Michibata in nekajletno dirkanje s Hondo).

Hamilton: Zavihati rokave in se boriti do konca

Prvi favorit za zmago bo Hamilton, ki bi lahko dobil zadnje štiri dirke, a je le dvakrat videl cilj. Zdaj, ko je rešeno vprašanje njegove prihodnosti, se lahko sam in celotna McLarnova ekipa, pa čeprav jih po sezoni zapušča, povsem osredotoči na dirkanje. "Če poznam Lewisa, vem, da želi osvojiti naslov prvaka in zmagati vseh šest dirk do konca. Zagotovil mi je, da je do konca leta povsem predan McLarnu in bo povsem osredotočen na zmagovanje," je ob prihodu na Japonsko dejal vodja McLarnove ekipe, Martin Whitmarsh. In Hamilton je res odločen, da zmaga: "Kar se tiče prvenstva, ni potrebe, da se analizira lestvico. Treba je le zavihati rokave in se boriti do konca. Upam le, da bo razplet drugačen kot v Singapurju." In tu je še skriti favorit: nikar ne prezrite Räikkönena. Čeprav je tretji v seštevku še nima zmage in Suzuka bo od preostalih dirkališč še najbolj ustrezala njegovemu dirkalniku.

Ne spreglejte