Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 11. 2008,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 18. 11. 2008, 8.38

8 let

Loeb navdušil tudi v dirkalniku F1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Petkratni svetovni prvak v reliju, Francoz Sebastien Loeb, je v Barceloni sedel za krmilo bolida moštva Red Bull in v konkurenci nekaterih zvenečih imen formule ena zabeležil osmi čas.

Red Bull enodnevni test podarilo za nagrado ob osvojenem naslovu svetovnega prvaka v reliju, odpeljal pa je 82 krogov, najhitrejšega s časom 1:22,503. Francozova živčnost, ko je še pred nekaj dnevi razlagal, da se boji, da bi se med dirkači F1 osmešil, se je izkazala za povsem odvečno, saj je bil njegov najhitrejši krog boljši od kvalifikacijskih poskusov obeh dirkačev moštva Force India (Fisichella in Sutil) ter Super Aguri (Davidson in Sato) na letošnji veliki nagradi Španije.

Zadnji podatek sam po sebi ne pove veliko - prav Japonec Sato denimo je bil na ponedeljkovem testiranju v Toru Rossu najhitrejši, na slick pnevmatikah je zabeležil čas, 1:20,763, kar je več kot sekundo bolje od 1:21,813 s čimer si je Kimi Räikkönen na letošnji VN Španije privozil najboljši štartni položaj -, a je Loeb le dokazal, da je vsestranski dirkaški talent. Na vprašanje, ali uspešen test napoveduje tudi novo kariero v formuli ena, pa je Loeb le v šali odvrnil: "Star sem 34 let in sem šele drugič sedel v dirkalnik F1, na vrata tega tekmovanja pa trkajo dvajsetletniki z neprimerno večjimi izkušnjami kot jih imam sam, a če bi mi katero od moštev ponudilo službo, je zanesljivo ne bi odklonil."

Testiranje v Barceloni je devet sodelujočih moštev sicer izkoristilo za testiranje nekaterih novosti, ki jih bodo za sezono 2009 prinesla nova pravila. Čeprav je za nove dirkalnike še prezgodaj, sta učinek gladkih (slick) pnevmatik za Toro Rosso preizkušala Takuma Sato, ki je letošnjo sezono predčasno končal zaradi bankrota moštva Super Aguri in si poskuša zagotoviti sedež za naslednjo ter mladi up italijanskega moštva Sebastien Buemi, prvi dan pa sta končala na vrhu.

Testni dirkač Honde Alexander Wurz je preizkušal sistem za shranjevanje kinetične energije (KERS) in zabeležil tretji čas, za njim pa sta se zvrstila testna voznika McLarna Mercedesa, Pedro de la Rosa in Garry Paffet. Ferrari, ki ta teden v Mugellu načrtuje samostojno testiranje na katerem bo v rdeči bolid znova sedel tudi sedemkratni motociklistični svetovni prvak Valentino Rossi, je zastopal Luca Badoer in zasedel šesto mesto, pred Robertom Kubico, ki je za BMW Sauber preizkušal nove aerodinamične specifikacije – daljše položnejše sprednje krilce in ožje ter višje zadnje.

Za morebitna naslednika Rubensa Barrichella pri japonskem moštvu Honda se ponujata Bruno Senna in Luca di Grassi, a v ponedeljek s 15. in 17. časom nista navdušila, priložnosti za to pa jima v prihodnjih dneh ne bo manjkalo.

Ne spreglejte